Politerno > Україна і світ > Суд виніс вирок бійцям батальону Торнадо

Суд виніс вирок бійцям батальону Торнадо

  • 9 Квітня, 2017
  • 2852 Переглядів
  • 0

Чому суд оголосив екс-бійцям скандального батальйону м’якший вирок, ніж просила прокуратура

У п’ятницю колегія Оболонського районного суду на чолі з головою Владиславом Дев’ятко (раніше судив львівського суддю-колядника Ігоря Зварича) оголосила обвинувальний вирок членам батальйону “Торнадо”.

Суддя перестрахувався

Напередодні оголошення вердикту, в суддівських колах існувала думка, що вирок буде дублювати багато в чому обвинувальний акт прокуратури і покарання мало чим відрізнятиметься від позиції обвинувачів. Однак суддя Дев’ятко вирішив перестрахуватися від скасування вироку апеляційною та касаційною інстанцією і вирішено було засуджувати “торнадівців” тільки за тими епізодами і статтями, які реально доказані.

“Суддя Дев’ятко з колегами твердо вирішили не допустити скасування свого вироку у такій резонансній справі, адже якщо десь, щось буде натягнуто в плані звинувачення, то апеляція може повернути справу на новий розгляд, а судді Оболонського суду терпіти знову таких жахливих обвинувачених вже точно не мають наміру”, – кажуть джерела” “Страна.ua””в Оболонському суді.

Тому у вироку і зняли звинувачення “торнадівців” в створенні злочинної організації – тому як за матеріалами справи ця кваліфікація доводилася слабо. Ну не настільки розумний бандит, насильник і дахувальник копанок Руслан Онищенко-Абальмаз, щоб створити злочинну організацію.

 

 

Ієрархія та розподіл ролей була, але ось повноцінної злочинною організацією батальйон з його постійною плинністю кадрів назвати складно. Зграю сколотити для групових злочинів, відповідальність за які передбачена іншими статтями – це так. Але не більше того.

“Торнадо” провину не визнав

Бійці Торнадо відмовилися слухати вирок, тому він зачитувався в їх відсутність. Торнадівців ще вдень відвезли назад у СІЗО.

На оголошення вироку в зал пустили тільки рідню підсудних і пресу. Активісти з радикальних організацій і співчуваючі залишилися на вулиці.

Ніхто з обвинувачених так і не визнав свою провину. Згідно з рішенням суду екс-командир роти “Торнадо” Руслан Онищенко засуджений до 11 років позбавлення волі, а не до 15 як просила прокуратура.
Екс-заступник командира роти “Торнадо” Микола Цукур засуджений до 9 років в’язниці, а колишній боєць “Торнадо” Данило Ляшук (Моджахед) до 10 років позбавлення волі.

 

 

І Цукуру і Ляшуку прокурор теж просив по 15 років. Крім того після відсидки в Україні Ляшук буде виданий Білорусі, так як там перебуває в розшуку за ряд злочинів.
Оболонський суд також присудив Іллі Холоду (Холод) – 9 років і Анатолію Пламадяле (Сем) – 8 років, Максиму Глібову (Ахіллес, який різав собі вухо в СІЗО) – 9 років. Цій трійці прокуратура вимагала по 12 років за гратами.

Далі покарання розподілили наступним чином – Микита Кущ (Кущ) – отримав 9 років, замість 11 як просив прокурор. Борис Гульчук (Бізон) – 9 років, замість прокурорських 10.

Закон Савченко для “Торнадо”

Четверо обвинувачених отримали умовні терміни: Андрій Демчук (Вольф), Роман Іваш (Повільний), Микита Свиридовський (Слон), Юрій Шевченко (Рем). Хоча прокуратура просила умовно тільки Шевченко. Тільки він один по суті визнав провину, а іншим по 8 років реального покарання.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE