Politerno > Україна і світ > У Європі відреагували на результати референдуму у Туреччині

У Європі відреагували на результати референдуму у Туреччині

  • 17 Квітня, 2017
  • 1290 Переглядів
  • 0

Влада Туреччини після конституційного референдуму повинна бути обережною у своїх подальших діях і зберігати верховенство права.

Про це, як повідомляє “Український тиждень“, заявив генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд.

Ягланд нагадав, що Туреччина є повноправним членом Ради Європи, саме тому організація готова надати державі необхідну допомогу під час внесення поправок до турецького законодавства, зокрема, стосовно реформи судової системи.

“Турецькі виборці проголосували за внесення поправок у конституцію. З огляду на незначну різницю в голосах турецькому керівництву варто бути обережним у своїх подальших діях”, – наголосив він.

Як повідомлялось, 16 квітня в Туреччині пройшов референдум щодо посилення повноважень президента Ердогана. У бюлетенях голосування були вказані зміни до 18 статей Конституції. Серед них – збільшення кількості депутатів парламенту, скасування посади прем’єр-міністра. У разі набрання чинності змін до Конституції президент Туреччини зможе сам призначати міністрів і вищих державних чиновників, оголошувати надзвичайний стан і розпускати парламент.

За підсумками підрахунку 99,97% бюлетенів за внесення змін до конституції висловилися 51,41% (25 млн 156 тисяч 860). Тих, хто проголосував, проти змін – 48,59% (23 млн 777 тисяч 014). Явка на референдумі склала 86%.Жителі трьох найбільших міст Туреччини – Стамбул, Анкара та Ізміра – проголосували проти конституційних змін.

Опозиційна турецька Республіканська народна партія (РНП) заявила про намір оскаржити результати референдуму і вимагає перерахунку 60% голосів.

Жителі Стамбула провели акцію протесту проти підсумків референдуму, в результаті яких президент Ердоган отримав безпрецедентні повноваження.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE