Politerno > Україна і світ > Олексій Гриценко: Втеча екс-беркутівців в Росію була організована українською владою

Олексій Гриценко: Втеча екс-беркутівців в Росію була організована українською владою

  • 18 Квітня, 2017
  • 1709 Переглядів
  • 0

Втеча в Росію чотирьох колишніх співробітників харківського батальйону спеціального призначення “Беркут” Олександра Костюка, Владислава Мастегі, Артема Войлокова і Віталія Гончаренка, які фігурують в кримінальному провадженні про розстріли протестувальників на Майдані, була узгоджена з представниками діючої української влади.

Про це в коментарі виданню “ГОРДОН” заявив активіст “Автомайдану”, колишній боєць АТО і екс-депутат Київради Олексій Гриценко.

“Горбатюк вже заявив, що українські прикордонники не мали права затримувати екс-беркутівців, які втекли в Росію, тому що суд їх відпустив. Але у мене питання: чому їм в принципі було дозволено залишати територію України, чому не відібрали паспорти? Думаю, хтось у владі з кимось домовився, тому чотирьом харківським беркутівців і дали втекти до Росії”, – зазначив Гриценко.

За його словами, Гончаренко особисто оглядав волонтерів, які везли допомогу українським бійцям в зону проведення АТО.

“Антон Геращенко раніше заявляв, що екс-беркутівця Гончаренко треба нагородити за те, що нібито на блокпосту в зоні АТО він затримав незаконний вантаж зі зброєю. Але при цьому всі волонтери, котрі проїжджали через блокпости, на яких стояв харківський “Беркут”, знають: жорстко боявся і оглядав усіх, хто їхав на допомогу бійцям АТО. Боявся і оглядав конкретно Гончаренко”, – підкреслив активіст.

На його думку, екс-беркутівці давно готувалися до втечі з України.

“Не сумніваюся, у екс-беркутівців давно все було готово для втечі в РФ, вони просто чекали потрібного рішення українського суду. І рішення було, тому що: прокуратура не зайняла жорстку позицію по зміні запобіжного заходу; суддя безкарно пом’якшив запобіжний захід; суспільство пропустило і не наполягло. На жаль, у нас буквально не вистачає людей, щоб контролювати владу, ходити на суди, вимагати справедливих покарань. Судові засідання по “Беркуту” постійно затягувалися, розслідування по справі Майдану йде четвертий рік, прокуратура абсолютно безпорадна. Що робити? Контролювати владу, ходити на суди, вимагати винесення законних рішень, не прощати договорняки”, – резюмував Гриценко.

14 квітня колишні співробітники харківського батальйону міліції спеціального призначення “Беркут” Олександр Костюк, Владислав Мастега, Артем Войлоков і Віталій Гончаренко оприлюднили відеозвернення, в якому заявили, що перебувати на території України ім небезпечно. За інформацією джерела видання “ГОРДОН”, відео було записано на території Росії. Офіційного підтвердження цьому в Генпрокуратурі не отримували.

Гончаренка разом із ще трьома екс-бійцями “Беркут” затримали в червні 2016 року в Харкові. Всі четверо на момент затримання працювали в поліції. Гончаренка звинувачують у вбивстві трьох майданівців 18 лютого 2014 року в Кріпосному провулку у Києві.

4 лютого 2017 року Печерський суд Києва змінив запобіжний захід Гончаренко з утримання під вартою на домашній арешт. 10 березня суд змінив своє рішення і повернув поліцейського під арешт, але 6 квітня Апеляційний суд Києва звільнив його.

У Росії допустили надання громадянства біглим екс-беркутівцям.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE