Politerno > Тернопільщина > Американський професор у Тернополі дав оцінку українським реформам

Американський професор у Тернополі дав оцінку українським реформам

  • 19 Квітня, 2017
  • 1550 Переглядів
  • 0

18 квітня, в рамках всеукраїнського лекційного туру “Українські зміни – вчора, сьогодні, завтра” Тернопіль відвідав професор державного права Ендрю Мелані.

Про це повідомляє “20 хвилин“.

Після Львова та Ужгорода Тернопіль став третім містом, в якому американець порівнював американську систему державного управління та сучасну українську систему. На лекцію зібралось близько тисячі студентів, викладачів, громадських діячів, яким було цікаво послухати про заокеанський погляд на українські пертурбації.

–  В 2007 році,  – каже Ендрю Мелані, – українська державна система нагадувала середньостатистичний африканський режим за рівнем централізації бюджету. Гроші розподілялись відповідно до бажань головних політичних партій і мажоритарних депутатів. Також було важливо, хто більше вплине на голову і членів бюджетного комітету. Фактично, це була система виборчого феодалізму, коли депутат повинен був влаштовуватися у систему вертикальних корупційних зв’язків, щоб отримати гроші для свого округу. З прийняттям адміністративної реформи ситуація покращилася, але в питанні додаткових дотацій і спеціальних платежів проблеми ще є.

Серед тем, яких торкалися під час обміну думками, був механізм розподілу коштів серед областей України, процес лобіювання інтересів областей на державному рівні та механізм громадського контролю за виконанням місцевих бюджетів.

– В США існує мережа підтримки фінансового контролю «Money Watch». Вони проводять громадянський аудит всіх коштів, і в будь-який момент можуть звернутися із запитом до казначейства і контролюючих служб стосовно кожної статті витрат. Важливо, щоб в Україні з’явилася подібна структура, яка б на постійній основі відстежувала рух коштів на місцях. Професор пообіцяв відвідати Тернопіль наступного року під час реалізації програми американського посольства „Поділись досвідом” .

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE