Politerno > Україна і світ > Нардеп від БПП пояснив, чому задекларував церкву

Нардеп від БПП пояснив, чому задекларував церкву

  • 19 Квітня, 2017
  • 1464 Переглядів
  • 0

Народний депутат з фракції БПП Анатолій Матвієнко задекларував церкву міста Бершадь Вінницької області, щоб передати її у власність міської влади.

Про це він розповів в інтерв’ю LB.ua.

“Близько 6-7 років тому – невдовзі після смерті мого батька – я вирішив побудувати особливу церкву в місті Бершадь, на кладовищі… Коли почалося будівництво, в Бершаді були громади тільки Московського патріархату. У 2014 році після анексії Криму і початку подій на сході по Україні чимало громад почали переходити з Московського патріархату в Київський. На противагу цьому процесу в Московському патріархаті почали вносити зміни в статутні документи, за якими храм передавався з власності громади у власність відповідного єпархіального правління”, – сказав Матвієнко.

“Я розумів, що така ситуація цілком могла виникнути і в Бершаді щодо побудованої мною церкви. Скажімо, віруючі цієї громади могли перейти до Київського патріархату, а храм залишився б «у руках» Московської церкви. Зрозуміло, такій ситуації я хотів запобігти. Тому написав заповіт, в якому зазначив, що право власності на будівлю (церкви в Бершаді, – ред.) повинна успадкувати громада Єдиної Помісної Православної церкви після отримання автокефалії. А до того моменту правом користування храмом може розпоряджатися міська влада Бершаді. Для того, щоб написати заповіт, я повинен був оформити право власності, що й відобразив у декларації”, – пояснив депутат.

“Уся ця історія навколо храму мені неприємна, адже я тільки хочу, щоб церква, побудована поряд з могилою моїх батьків, була Українською, а не Московською”, – додав він.

Як відомо, Анатолій Матвієнко, який народився в Бершаді, в 1990-х роках певний час очолював Вінницьку ОДА.

Також стало відомо, що депутати Бершадської міської ради до цих пір не можуть визначитися, що робити з церквою, яку пообіцяв пообіцяв передати громаді міста народний депутат Анатолій Матвієнко. Брати культову споруду в користування не хочуть.

Про це повідомляє відділ з питань внутрішньої політики, зв’язків з громадськими організаціями та ЗМІ Бершадської РДА.

“Відбулась сесія міської ради, на якій був присутній народний депутат Верховної Ради Анатолій Матвієнко. За його проханням на сесію міської ради винеслось питання про передачу храму Успіння Пресвятої Богородиці, який на даний час є власністю А.Матвієнка, у користування громаді”, – йдеться у повідомленні.

В обговоренні ситуації щодо передачі церкви у користування взяли участь депутати міської ради, представники різних релігійних конфесій, представник обласної та районної Ради церков і жителі міста. Утім, жодного рішення прийнято не було –

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE