Politerno > Україна і світ > Гордон – Турчинову: Чому ви не віддали наказ заарештувати “зелених чоловічків” в Криму або знищити їх? Якби віддали – не було б 10 000 убитих (Відео)

Гордон – Турчинову: Чому ви не віддали наказ заарештувати “зелених чоловічків” в Криму або знищити їх? Якби віддали – не було б 10 000 убитих (Відео)

  • 28 Квітня, 2017
  • 1773 Переглядів
  • 0

Журналіст, засновник інтернет-видання “ГОРДОН” Дмитро Гордон в ефірі телеканалу “112 Україна” звернувся до секретаря Ради нацбезпеки і оборони України Олександра Турчинова.

Гордон нагадав, що в 2014 році, в період анексії Криму Росією, Турчинов був в.о. президента України, головнокомандувачем Збройних сил. “Я хочу задати Турчинову одне питання.

Це питання зараз я ставлю як громадянин України, але завтра його задасть суспільство, а післязавтра – історія.

Шановний Олександре Валентиновичу, чому ви особисто не віддали наказ заарештувати” зелених чоловічків “або знищити їх з тим, щоб сказати всьому світу: “Дивіться: ось невідомі терористи вторглися на територію суверенної держави, ми намагалися їх заарештувати – не вийшло, і ми їх знищили”, – сказав Гордон.

На думку журналіста, якби ми захопили адміністративні будівлі в Криму в лютому-березні 2014 року російські військові були знищені, не було б військового конфлікту на Донбасі.

“Чи розумієте ви, Олександре Валентиновичу, що якби ви це зробили – не було б проблеми на Донбасі, не було б 10 000 убитих людей. Можна було б вирішити питання, задавив цю гідру в зародку”, – вважає Гордон.

Він нагадав, що в 1994 році українським спецслужбам вдалося запобігти схожий сценарій в Криму.

“Євген Кирилович Марчук (в 1994 році – глава СБУ. -” Гордон “) не дасть мені збрехати. У 1994 році, коли президентом Криму був обраний росіянин Мешков, вночі, на літаках, група” Альфа “десантувалася на півострів, взяла під контроль МВС і СБУ. На ранок, коли туди прийшли росіяни, вони побачили групу “Альфа” – і конфлікт не відбувся”, – розповів Гордон.

Журналіст вважає, що якби в 2014 році Україна провела силову операцію в Криму, це зрозумів би весь світ.

“Весь світ зрозумів би, якби наші війська або спецназ заарештували або знищили людей без розпізнавальних знаків, які вторглися на територію суверенної держави, тим більше увійшли до органу влади – Верховної Ради Криму. Я задаю це питання в надії, що Олександр Валентинович публічно відповість”, – сказав Гордон.

У ніч на 27 лютого 2014 роки люди зі зброєю (як пізніше виявилося – російські силовики) захопили будівлі Верховної Ради і Ради міністрів Криму в центральній частині Сімферополя, піднявши над ними прапор Росії. 16 березня в Криму пройшов незаконний референдум, після якого Росія анексувала півострів.

За словами Сергія Пашинського, який під час анексії був в.о. глави Адміністрації Президента, Турчинов давав команду українським військовим в Криму стріляти по російським військовослужбовцям, але вони так і не виконали наказ. На думку Пашинського, це сталося через те, що багато військових в Криму симпатизували російської влади. “На 70% кримські частини були укомплектовані кримчанами, а ви знаєте настрої в Криму. Вони вважали, що це історична справедливість”, – заявляв він.

За твердженнями Турчинова, на початку 2014 року Збройні сили України могли протиставити Росії тільки дві батальйонно-тактичні групи. Більшість українських військовослужбовців, співробітників СБУ та МВС, які під час анексії перебували на півострові, за словами Турчинова, змінили присяги.

“Для розуміння ситуації: не зрадили свою країну з тих, що знаходилися в Криму 13 468 солдатів і офіцерів Збройних сил тільки 3990 (29,6%), з 10 936 працівників МВС – тільки 88 осіб (0,8%), з 1870 прикордонників в Україну повернулося тільки 519 (27,7%), з 2240 працівників СБУ – тільки 242 (10,8%), з 527 офіцерів і прапорщиків Управління держохорони не зрадило Україну – тільки 20 осіб (3,8%) “, – сказав Турчинов в початку 2017 року.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE