Politerno > Україна і світ > “Справа честі” для нинішньої влади – плутати сліди” – соцмережі щодо фільму про вбивство Шеремета

“Справа честі” для нинішньої влади – плутати сліди” – соцмережі щодо фільму про вбивство Шеремета

  • 11 Травня, 2017
  • 1963 Переглядів
  • 0

Українці активно обговорюють в соціальних мережах фільм-розслідування про вбивство журналіста Павла Шеремета. Факти, котрі знайшли журналісти, але котрі вислизнули від уваги правоохоронців, викликали бурхливу реакцію.

Головний редактор “Української правди” Севгіль Мусаєва нагадує про те, як Порошенко говорив, що розкриття вбивства Шеремета – це справа честі. Тепер в СБУ заявляють, що людина, про яку йшла мова у фільмі, звільнена з відомства: “Вражаюча реакція СБУ. Замість того, щоб пообіцяти найближчим часом посприяти пошуку Ігоря Устименко, який в ніч вбивства Павла Шеремета кілька годин був біля його будинку (тобто, може бути або цінним свідком, або співучасником), служба безпеки відповідає, що така людина звільнена і, якби журналісти звернулися із запитом щодо цього прізвища, то “їм просто не було чого розповідати в своєму фільмі”. Шановна Олена, СБУ, ГПУ і Нацполіціі поки нічого розповідати. Через 10 місяців. Справи честі, як говорив президент Порошенко. Це соромно”.

Брат нардепа Мустафи Найєма, боєць АТО Масі Найєм вважає, що смерть Павла Шеремета – це більше, ніж смерть журналіста: “Якщо це зробили ті, хто зараз при владі – значить вони куди менше бояться наслідків, ніж Ющенко і Янукович. Якщо це зробили прокремлівські, то це просто вирок безпековій і правоохоронній системі …. це більше ніж смерть журналіста. І це стосується кожного з нас, тому що на його місці можемо бути як ми, так і наші близькі. І найгірше – думати, що без нас знайдуть і покарають винних. Хочеться попросити вибачення у Павла за те, що ми так бездіємо. Потрібно міняти це”.

Народний депутат, журналіст Сергій Лещенко: “Я впевнений, що спецслужби” вели “і продовжують” вести “журналістів, активістів і політиків, які викривають корупційні схеми Порошенко. Спецслужби отримують дублікати sim-карт телефонів і в режимі реального часу бачать листування навіть в закритих месенджерах. В інших випадках ставлять телефони на прослуховування під виглядом номерів представників організованої злочинності. Наружка супроводжує людей, які доставляють неприємності режиму. У вигляді спеціальних довідок, так званих “тешек” – від імен департаменту “Т” СБУ – інформація лягає на стіл Порошенко. Розкриті журналістами факти участі СБУ у стеженні за Павлом Шереметом вимагають негайної реакції особисто президента Порошенко. Хаотична спроба СБУ відректися від свого співробітника виглядає безглуздо і тільки викликає в пам’яті аналогії зі справою Гонгадзе. А правда все одно стане відома. І вона буде коштувати дорого”.

Журналіст Світлана Крюкова: “Найбільша втрата для влади це втрата морально-етичного авторитету. На рівні відчуттів, це коли ми з вами прокидаємося, і розуміємо, що нам абсолютно байдужі ці люди, їх дії і нерівні спроби чимось керувати. Для влади це передфінальна стадія. В історії до настання цього етапу правителі починають подовгу і виразно мовчати. ​​Ігнор на громадський резонанс – теж реакція. Однак можна довго зависати на питаннях: “Так а що там з прес-конференцією Порошенко?”, або “Петро Олексійович, так ви офшори закрили або відрили? або “А суддю Чауса навіщо ви в багажнику в Молдову вивезли?”. По темі Павла Шеремета мовчати не вийде. Я це чітко вчора відчула на презентації фільму наших колег. Протягом останніх трьох років технологи влади тільки то і робили, що намагалися розвалити наш цех, сварили, збивали журналістів лобами, дискредитували, робили нерукопожатним в очах один одного. Щоб знецінити наші слова в тих місцях, де ми не хвалимо царя. Тема вбивства Шеремета це консолідуюча історія. На цій темі нас не пересварити. І якщо ми не отримаємо відповіді на питання, чіткі, переконливі, що не суконні, а конкретні і по справі, ви, влада, станете нам нецікаві. А забуття це найгірше, що з вами може статися “.

Бізнесмен Гарік Корогодський задається питанням, хто може захистити громадян від правоохоронців: “Прекрасна робота друзів і журналістів, вони лупили цю стіну, навіть коли здавалося марним. Подивіться. Таке може статися з кожним. Так, правоохоронці захистять вас від хуліганів, а хто захистить від них?”.

Журналіст Юрій Петрушевський каже, що питань до поліції стало ще більше: “Перший фільм про розслідування вбивства Павла Шеремета. Питань тепер у мене ще більше. Але головне – коли правоохоронці назвуть виконавців і замовників? Сьогодні багато говорили про те, як наша поліція проводить розслідування. Пам’ятаю, що через пару тижнів після вбивства Павла до нас звернулися слідчі з проханням розшифрувати всі його ефіри. Тобто кожне слово ми повинні були відслухати і розписати. Хто говорив, що говорив, і коли. Це кілька місяців ефірів. Це все”.

Андрій Блінов: “Журналісти у нас значно крутіше поліції. Вже очевидно: “справа честі” для нинішньої української влади – плутати сліди”.

Блогер і колишній прес-аташе посольства Грузії в Україні Бачо Корчілава вважає, що після фільму відбудеться зсув в кар’єрах керівників-силовиків: “Після перегляду з’явилося маса питань до слідства. І всім керівникам силових структур треба розуміти, що суспільство ці багато питань буде задавати все частіше і все голосніше. І відповіді на ці питання доведеться давати. Так що, більшість на чолі силових структур повинні розуміти, що цей фільм дав “тектонічний зсув” у їх кар’єрах. Може вони поки його не відчувають і не усвідомлюють, але цей зсув є. І він дуже важливий для суспільства. Адже колись і Юрій Кравченко не повірив би, що справа Георгія Гонгадзе може виявитися фатальною”.

Тігран Григорян сумнівається в успішному розкритті злочину: “Хотілося б, щоб хоч один гучнеий злочин розкрили. Сумніваюся, що злочин Шеремета буде розкрито, величезний плюс, що журналісти не байдужі до вбивства колеги”.

Владислав Бовсуновський вважає, що справа не в змові, а в ліні правоохоронців: “До речі, поліція не опитала очевидців події ні відразу після вбивства, ні через місяць. Не бачу теорії змови, бачу роздовбайство”.

 

Журналіст Олег Козирєв: “Мені одному здається, що СБУ бреше як сивий мерин? Ця історія – ще один доказ на користь люстрації. Даремно сбушників українці після Майдану залишили на службі. Там тьма народу може бути до сих пір по вуха в зв’язках з Москвою, втім і в зв’язках з місцевим корупційним криміналом теж”.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE