Politerno > Україна і світ > Розслідування: Російські спецслужби втручаються в політику Македонії та Балкан

Розслідування: Російські спецслужби втручаються в політику Македонії та Балкан

  • 5 Червня, 2017
  • 1300 Переглядів
  • 0

Офіцери Служби зовнішньої розвідки і ГРУ РФ спільно з співробітниками посольства РФ намагалися впливати на внутрішню політику Македонії та інших балканських країн, щоб не допустити їх вступу в НАТО і просувати інтереси Росії.

Про це йдеться в розслідуванні Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), заснованому на архівах з секретних звітів на основі прослуховування телефонних переговорів, зовнішнього спостереження і даних джерел. У спільному розслідуванні також брав участь македонський телеканал NOVA TV та сербське видання KRIK.

Документи були передані журналістам-розслідувачам джерелами в уряді Македонії на умовах анонімності. У звіті на ім’я керівника Служби безпеки і контррозвідки Македонії Володимира Атанасовскі відзначається, що протягом останніх 9 років Македонія знаходиться “під впливом сильної і руйнівною пропаганди, а також діяльності розвідслужб, яка здійснюється через посольство РФ”.

За даними розвідки, почесні консульства Росії в містах Бітола і Охрід діють як розвідувальні бази.

“РФ використовує методи” м’якої сили “як частина стратегії ізоляції Балкан від впливу Заходу. Крім того, російська зовнішня політика перебуває в тісній взаємодії з енергетичною стратегією, мета якої – отримати контроль над стратегічними енергетичними ресурсами країни”, – йдеться в звітах.

На думку розвідки, кінцева мета цього плану – “зробити Македонію повністю залежною від російської політики”.

“Реалізацією стратегії РФ в Македонії займаються три офіцера СВР, які отримують вказівки з штабу в Белграді і 4 співробітника ГРУ зі штабом в Софії (Болгарія). Їх діяльність координується через посольство Росії в Скоп’є (Македонія)”, – йдеться в документах.

Також контррозвідники вказують в звітах імена кореспондентів російського агентства ТАСС і представників Росспівробітництва як агентів російських спецслужб.

За повідомленнями розвідки, російські агенти протягом багатьох років займалися вербуванням колишніх і діючих співробітників македонської армії і поліції, щоб створити критичну масу людей з військовою підготовкою і “в потрібний політичний момент використовувати їх в російських інтересах”.

Відзначається, що представники РФ також намагалися вплинути на редакційну політику і пропонували кошти македонським ЗМІ, які особливо підтримує албанська меншина, щоб просувати російську політику в країні.

В одному зі звітів контррозвідки наводиться розмова від 7 квітня 2017 року, між послом РФ Олегом Щербаком і співробітником МЗС Македонії. Судячи з документу, посол РФ заявляє колезі, що метою Росії є “створення смуги нейтральних країн на Балканах” – Чорногорії, Боснії і Герцеговини, Македонії та Сербії. Також Щербак нібито висловлював претензії до недостатньої підтримки російської політики в Македонії та заяв РФ про “закордонному втручанні” у внутрішньополітичні процеси в країні.

Щербак допускав, що якщо македонська влада не стануть публічно підтримувати Кремль, це призведе до згортання економічного і дипломатичного співробітництва.

“Спільні дії Росії і Сербії привели до складної політичної кризи в Македонії: протистояння основних партій, яке закінчилося заворушеннями в парламенті… Також в результаті зусиль” російських агентів “Македонія не приєдналася до західних санкцій щодо РФ в 2014 році з-за війни на сході України – македонська влада тоді заявляла, що санкції сильно вдарили б по економіці країни”, – йдеться в звітах.

Російські дипломати відмовилися відповідати на питання OCCRP, коментарів російської влади і спецслужб також не було.

Нагадаємо, 27 квітня прихильники колишнього прем’єр-міністра Македонії Груєвскі вторглися в будівлю парламенту республіки і атакували представників опозиційних сил, які намагалися припинити багатомісячне блокування виборів нового спікера.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE