Politerno > Україна і світ > Битва за 80 мільярдів гривень

Битва за 80 мільярдів гривень

  • 11 Червня, 2017
  • 1455 Переглядів
  • 0

Верховна Рада зробила черговий крок до юридичної ліквідації безкоштовної медицини. Парламентарії в першому читанні з порушенням Регламенту взяли медичну реформу, запропоновану в.о. міністра охорони здоров’я Уляною Супрун.

Отже, тепер за рахунок держави можна буде отримати тільки первинну, екстрену та паліативну медичну допомогу. Втім, поки зовсім незрозуміло, що ж увійде до переліку первинної медичної допомоги. Відповідні нормативні акти має розробити уряд.

Та й запропоновані 210 гривень на пацієнта цілком може виявитися недостатньо для покриття обов’язкового пакета фінансування. Та й загальна сума, яка буде виділятися на первинку поки залишається загадкою.

Спеціалізована медична допомога стане платною. Правда конкретний тариф поки залишається таємницею за сімома печатками. Він буде узгоджений робочою групою за участю фахівців Міністерства охорони здоров’я.

У той же час для учасників АТО і далі буде оплачувати медпослуги держава. А ось пенсіонерів і малозабезпечених в МОЗ поки проігнорували. Втім, Уляна Супрун заявила про намір допомогти цим людям, проте поки це тільки наміри.

Однак заради чого ж було йти на порушення регламенту і в авральному режимі приймати законопроект за основу?

Вся справа в Національній службі здоров’я – монстра, який, у разі ухвалення законопроекту в цілому буде отримувати з бюджету субвенцію на надання первинної та екстреної медичної допомоги. Ця служба буде визначати тарифи на медичне обслуговування, буде замовником медпослуг в рамках гарантованого пакету, а ще серед іншого сама себе перевіряти.

І битву за цього монстра, схоже, виграє Банкова. А ціна питання на сьогоднішній день 80 мільярдів гривень.

Попереду друге читання законопроекту, яке орієнтовно заплановано на наступний тиждень.

Але навіть противники не сумніваються, що урядовому проекту дадуть путівку в життя

Ярослав Конощук

Читайте також: Що несе країні і народу медична реформа Уляни Супрун

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE