Politerno > Україна і світ > Санкції працюють: Росія просить гроші у Китаю, щоб будувати “Північний потік-2”

Санкції працюють: Росія просить гроші у Китаю, щоб будувати “Північний потік-2”

  • 22 Червня, 2017
  • 1579 Переглядів
  • 0

Nord Stream 2 AG – оператор будівництва газопроводу “Північний поток- 2” провів попередні консультації з китайськими банками.

Про це пише російське видання “Inforesist” з посиланням на джерело, близьке до одного з учасників проекту.

За словами джерела, обговорювалася можливість залучення довгострокового фінансування для реалізації проекту.

Вартість будівництва “Північного потоку-2” з Росії до Німеччини в обхід України по дну Балтійського моря оцінюється в 9,5 млрд євро. Його запуск очікується до кінця 2019 г. Ще до появи фінансових партнерів “Газпром” надав гарантії на всю суму. Єдиним акціонером Nord Stream 2 AG є “Газпром”. Передбачалося, що частки в проекті отримають Engie, OMV, Royal Dutch Shell, Uniper і Wintershall.

Навесні з ними було підписано угоду про нову модель фінансування. Європейські компанії пообіцяли в рівних частках надати 4,75 млрд євро у вигляді довгострокових кредитів. 15 червня заступник голови правління “Газпрому” Олександр Медведєв сказав, що партнери вже перевели понад 1 млрд євро.

Крім того, джерело, близьке до одного з партнерів по реалізації “Північного потоку-2”, визнає, що санкції можуть надати на трубопровідний проект як прямий, так і опосередкований вплив.

Представник Nord Stream 2 AG повідомив, що компанія активно взаємодіє з консультантами-кредиторами і готує інформаційний пакет для потенційних кредиторів. Вихід з ним на фінансові ринки передбачається в найближчі місяці. Його колеги з “Газпрому”, Shell, Uniper і OMV від коментарів відмовилися.

 “У разі введення санкцій в тій редакції, в якій вони затверджені сенатом США, великі європейські компанії навряд чи захочуть продовжувати участь в” Північному потоці-2″, – вважає директор відділу корпорацій Fitch Ratings Дмитро Маринченко.

Експерт не виключив, що проект в такому випадку взагалі не буде реалізований.

 “Мало того що європейські компанії можуть припинити фінансування проекту, побоюючись санкцій. Їх введення може ускладнити будівництво приймаючих потужностей на території Європи. В такому випадку будівництво “Північного потоку-2″ може взагалі втратити сенс”, – вважає директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін.

На думку заступника директора Фонду національної енергобезпеки Олексія Гривача, в поточних умовах залучення в проект китайських засобів стає цілком реальними варіантом.

Китайське фінансування зазвичай дорожче західного, але в даному випадку участь китайських банків може бути цікаво оператору проекту, щоб розширити коло потенційних кредиторів в умовах можливих санкцій з боку США, вважає Гривач.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE