Politerno > Україна і світ > Кастрірована реформа: у Гройсмана буде пенсія, а в тебе – ні (Відео)

Кастрірована реформа: у Гройсмана буде пенсія, а в тебе – ні (Відео)

  • 27 Червня, 2017
  • 1607 Переглядів
  • 0

В ці буремні дні, коли на хабарах затримують по 5 депутатів на тиждень, і кожного дня виникає нова яскрава тема, я хотів би поговорити про вічне. Про пенсійну реформу.

Свій погляд на осучаснені пенсії на  24 каналі виклав ведучий проекту “Підсумки дна” Денис Бігус

Днями Кабмін затвердив новий пакет законопроектів із позитивними змінами у сфері реформування пенсійної реформи. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман повідомив, що кабінет міністрів фактично знайшов шлях подолання бідності українських пенсіонерів. “Ми проводимо осучаснення пенсій і підвищення пенсій”, – наголосив прем’єр.

Я не прем’єр-міністр Гройсман, мій друже. Тобі не потрібно буде за мене голосувати. І відверто кажучи, я навіть чхати хотів на те, подобаюсь я тобі – чи ні. І тому я скажу тобі правду. У тебе не буде пенсії. Це єдине, що ти маєш знати про пенсійну реформу. Пенсії у тебе не буде.

Коли прем’єр-міністр говорить “ми ліквідуємо дефіцит пенсійного фонду”, ти маєш чути “у тебе не буде пенсії”. Коли спікер винесе пенсійні законопроекти на голосування і на табло системи Рада заблимають лампочки, вони складуються у слова “у тебе не буде пенсії”.

І коли експерти, проплачені хоч владою, хоч опозицією, хоч Москвою, хоч Вашингтоном, хоч ангельським військом, хоч лисим чортом будуть казати щось про пенсійне оновлення, справедливий розподіл, трудовий стаж і баланс у системі, словом, коли ти заплутаєшся остаточно у популістичних гаслах про щасливе майбутнє, і зрозумієш, що ти не розумієш нічого – пам’ятай лише, що пенсії у тебе особисто не буде.

Принаймні такої, яку ти зможеш назвати грошима. Це сумно, але це факт. Давай я розраджу тебе анекдотом. Один священик у селі будував церкву. Чудова вийшла церква, от тільки дзвіниця увесь час падала. Зводить – а вона падає. Знову зводить – знову падає. І так раз за разом.

Аж якось уві сні явився священику ангел божий. І сказав, що має той священик вмурувати у фундамент свою кохану дружину, і тоді дзвіниця стоятиме віками. Дуже кохав священик свою дружину, але як ангел сказав, то хіба хочеш? Мусиш. Поплакав він, попрощався з дружиною. Та й замурував. І тоді дзвіниця… Знову впала. Тому що ангел ангелом, а сопромат – науку про міцність матеріалів – не надуриш.

Так ось, демографію – також. Давайте коротенько поясню. Якщо ви вважаєте, що ті пенсійні відрахування, які ви сплачуєте зі своєї зарплатні або прибутків, зберігаються державою, а потім повертаються вам як пенсія, то ви глибоко помиляєтесь. Ці гроші відразу йдуть на утримання сьогоднішніх пенсіонерів.

Це називається солідарна пенсійна система. Реформа її аж ніяк не міняє. При тому, що тих грошей, які з вас збирають у Пенсійний фонд і які вам не подобається платити – все одно на пенсіонерів не вистачає. У пенсійному фонді діра на 150 мільярдів гривень на рік. Це ще добирають з бюджету.

Тобто зараз ви годуєте – погано, до речі, годуєте – нинішніх пенсіонерів. Треба зазначити, що і пенсіонерів багато. Але – повертаючись до демографії – пенсіонерів стає більше. А робочих рук – менше. І кожного разу, коли ви думаєте, що у вас буде пенсія, ви фактично вірите в те, що наступні покоління працюватимуть настільки краще за вас, щоб їхніх грошей, пропущених через крадійкуватий державний апарат, вистачило на ваше утримання. Причому мова не про ваших особистих дітей, а про всіх.

Серйозно, ти настільки великий оптиміст? Тоді я повторю ще раз – у тебе не буде пенсії. У тебе буде лише те, що ти сам для себе збережеш. Те, що ти вкладеш у бізнес, у банк, у матрац, у долар, у освіту чи у власних дітей. При цьому не забуваючи відраховувати у Пенсійний фонд. Але ж ми пам’ятаємо, це не тобі. Це для тих, кому вчасно не сказали, що пенсії в них не буде, обіцяючи що держава попіклується. Прихистить і допоможе.

Звісно, жоден з цих шляхів ніц нічого не гарантує. Банки прогоряють, готівку крадуть, освіта застаріває. Ну і діти бувають ще тими засранцями. Тобто ризик є і чималий. Але будь-який ризик – кращий за віру в слова “ми знаємо як закрити діру пенсійного фонду без жодних кардинальних змін”. Ну серйозно, віра в себе ефективніша за віру у міністра соцполітики, міжнародний валютний фонд і навіть Гройсмана.

У якого, до речі, на відміну від тебе – пенсія буде. Хоч вона йому і не потрібна.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE