Politerno > Україна і світ > Вадим Івченко: Необхідно відновити права спадкоємців земель фермерських господарств

Вадим Івченко: Необхідно відновити права спадкоємців земель фермерських господарств

  • 9 Липня, 2017
  • 1437 Переглядів
  • 0

Народний депутат від фракції “Батьківщина” Вадим Івченко зареєстрував Проект Закону щодо відновлення прав і законних інтересів фермерських господарств та громадян України – членів фермерських господарств (№6594-1).

“Ми пропонуємо відновити права фермерських господарств та фермерів, які не змогли успадкувати земельні ділянки сільськогосподарського призначення (надані до 2002 року у постійне користування голові їхньої родини – фермеру), на отримання такої землі в довгострокову оренду без проведення земельних торгів. І лише з метою використання цих ділянок для ведення фермерського господарства”, – пояснив ініціатор законопроекту.

За словами Івченка, якщо саме ці ділянки відсутні, тоді надається можливість отримати рівноцінні за рахунок земель запасу на території району.

“Але якщо і в районі вільних ділянок немає, тоді за згодою відповідного спадкоємця (правонаступника) – за рахунок земель запасу сільськогосподарського призначення, розташованих на території іншого району в межах області”, – додав парламентар.

Водночас, як розповів парламентар, законопроектом №6594-1 передбачено і визначення строку передачі в оренду такої земельної ділянки та розмір орендної плати за неї.

“Чому виникла необхідність у прийнятті саме цього законопроекту? За чинним Кодексом, сьогодні в межах норм безоплатної приватизації не можливо набути у власність земельну ділянку більшої площі, ніж розмір паю члена сільгосппідприємства, розташованого на території відповідної ради.

Можливості набуття в оренду іншої частини такої земельної ділянки поза межами земельних торгів (аукціонів) взагалі немає. Також відсутня і можливість успадкування права на відповідні земельні ділянки. Щобільше, неможливо успадкувати і саме фермерське господарство, як цілісний майновий комплекс, адже воно створене саме на такій земельній ділянці”, – зазначив депутат від “Батьківщини”.

Він також зауважив, що спадкоємці для реалізації своїх прав вимушені звертатися до суду, а позиція судів, як не прикро, підтверджує припинення такого права разом зі смертю особи, якій воно належало.

Як пояснив політик, у результаті багато фермерських господарств припиняють свою діяльність після смерті керівника і цим погіршується соціально-економічний рівень життя в сільській місцевості.

“Вважаю, що ухвалення цього документу допоможе відновити законні права спадкоємців та сприятиме розвитку малого та середнього підприємництва на селі, зайнятості сільського населення, економічного і соціального розвитку сільських територій”, – наголосив Вадим Івченко.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE