Politerno > Україна і світ > Перемоги і зради – Ігор Луценко

Перемоги і зради – Ігор Луценко

  • 24 Липня, 2017
  • 1805 Переглядів
  • 0

До уваги журналістів, котрі шукають свіжу корупцію. Короткі підсумки попереднього “інтелектуального» тижня моєї роботи.

Отже, присвячене сфері інтелектуальної власності засідання з Підкомітету із взаємодії з громадськістю під моїм головуванням сподобалося навіть мені (зазвичай я не люблю головувати, модераторство заважає концентруватися на суті), пише у своєму Facebook депутат Ігор Луценко.

1. Виявлено схему, котра має усі ознаки корупційної, на 291 млн грн.. Як ви думаєте, куди йдуть сотні мільйонів гривень, які сплачуються винахідниками та бізнесом щорічно на рахунки такого собі державного підприємства “Український інститут інтелектуальної власності” (Укрпатент)?

Виявляється, на будівнцивто гаражів та офісів для чиновників.

Реформа сфери інтелектуальної власності зараз застрягла настільки міцно з вини МЕРТу, що міністерство фактично не може (не хоче?) контролювати ефективність використання коштів цим ДП.

Як саме – розказую. Згідно законодавства, за розгляд заявок сплачуються збори на рахунки цього держпідприємства, яке на сьогодні знаходиться в управлінні …. Держслужби інтелвласності, яка вже півроку не функціонує та де залишилась хіба що ліквідаційна комісія.

За цих обставин, оголошений в липні 2017 року керівництвом цього ДП (Укрпатенту) тендер на добудову кількох багатоповерхових будівель для розширення власних офісних приміщень з критою автостоянкою вартістю 291 мільйон гривень, тобто в 5 разів (!) вище ніж початкова кошторисна вартість (обрахована в 2011 році) містить серйозні підстави для перевірки на ознаки корупційної складової як в діях керівництва держпідприємства, так і МЕРТу.

Окрім цього, вимагають перевірки й обставини поспіхом оформленого навесні 2017 року через лізинг суцільного оновлення автопарку Укрпатенту на мільйони гривень, за відсутності жодної реальної необхідності. Це і ще багато інших дивних складових діяльності цієї ключової для держави патентної інституції потребують вжиття профільних заходів парламентського контролю, які будуть реалізовані найближчим часом.

2. Зупинено непрозорий конкурс на посаду керівника ще одного “жирної» установи. Свого часу було оголошено конкурс на заміщення посади генерального директора ДО “Українське агентство з авторських і суміжних прав” (ДО “УААСП”) – центральної ланки національної системи авторських роялті, зокрема для українських авторів та виконавців, твори яких транслюються на ТБ та радіо.
Тим приємніше відразу відзначити невелику перемогу громадськості — вже на наступний день після засідання нашого підкомітету, МЕРТ 18 липня офіційно заявив про те що в рамках цього “конкурсу” він не зміг визначитись з кандидатурою наступного керівника ДО “УААСП”.

Браво.

Після скасування МЕРТом цього сумнівного конкурсу, зацікавлені професійні середовища отримали шанс для дій та прискорення реформи, щоб здолати нарешті корупцію в сфері авторських роялті.

Дякую за увагу.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE