Politerno > Україна і світ > Миротворців введуть на Донбас, якщо Україна визнає, що в країні йде громадянський конфлікт – Марчук

Миротворців введуть на Донбас, якщо Україна визнає, що в країні йде громадянський конфлікт – Марчук

  • 26 Серпня, 2017
  • 1698 Переглядів
  • 0

Представник України в підгрупі з безпеки Тристоронньої контактної групи по Донбасу і глава Міжнародного секретаріату з безпеки і громадській співпраці між Україною і НАТО Євген Марчук розповів про існуючі нюанси введення на територію України миротворчої місії ООН.

Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

Марчук зазначив, що запрошення іноземних військових в компетенції Верховної Ради, яка повинна аргументувати свою пропозицію ООН.

“Якщо ми в пропозиції вкажемо агресію Росії, то це буде означати війну двох держав. Миротворці, як правило, в таких випадках не беруть участь. Якщо ми не вказуємо агресію Росії, значить у нас внутрішній громадянський конфлікт і тоді миротворці можуть брати участь”, – розкрив він один з нюансів.

Ще одним каменем притикання Марчук називає необхідну згоду сторін, а оскільки сепаратистів на Донбасі ми не визнаємо стороною конфлікту, то необхідний підпис Росії.

“Чи погодиться Росія бути стороною конфлікту та ще в рішенні ООН? Не думаю. Президент РФ Володимир Путін неодноразово висловлював позицію Росії з цього питання – “іхтамнет”, – говорить він.

Також він припускає, що навіть в разі попередньої домовленості з Росією про повне виведення з Донбасу “регулярних, але безшевронних військ”, там залишаться тільки два армійські корпуси сепаратистів, що в свою чергу знову актуалізує питання про визнання бойовиків стороною.

“Без згоди фактично воюючих сторін миротворців в зону практичних бойових дій ніколи не пошлють”, – уточнює він, нагадуючи, що в будь-якому випадку голосування в Радбезі Росія швидше за все заблокує, якщо воно не буде її влаштовувати.

За словами експерта, навіть в разі підтримки рішення про відправку миротворців в Україну виникне питання про кількість військових і ділянку їх роботи, оскільки на те, щоб зайняти всю контактну лінію (426 км) і неконтрольовану Україною ділянку держкордону (406 км 700 м) потрібно чимало ресурсів.

Нарешті, найважливіше питання – якими із яких країн будуть миротворці.

“Якщо Росія погодиться на цю миротворчу місію, вона буде наполягати не тільки включити її контингент до складу місії, але і ввести свого представника до складу командування місії. Якщо Росія не сторона конфлікту, а це швидше за все буде умовою Росії на цю місію, тоді ніяких аргументів для заперечення щодо включення її контингенту і представника в командуванні місії немає “, – каже Марчук.

Також, важливою проблемою на шляху до участі миротворців у вирішенні конфлікту в Україні Марчук вважає необхідність забезпечення нормальної діяльності місії на території країни, яка запрошувала, а з відсутністю контролю за частиною територій це здійснити складно.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE