Politerno > Україна і світ > Піонтковський: Москва готова вести курс на заморожування конфлікту на сході України

Піонтковський: Москва готова вести курс на заморожування конфлікту на сході України

  • 6 Вересня, 2017
  • 1449 Переглядів
  • 0

Президент Росії Володимир Путін дав доручення МЗС країни внести до Ради безпеки ООН резолюцію про введення миротворців на Донбас. Це показує, що Москва відмовляється від свого вже не реалістичного плану заштовхнути так зване ЛДНР в Україну, щоб легалізувати місцевих бандитів і зробити їх політичними діячами країни – те, що нав’язувалося Києву останні два роки. Навпаки, тепер вона готова вести курс на заморожування конфлікту: миротворці на лінії розмежування, фактична, а можливо навіть формальна, анексія території.

З огляду на сьогоднішню позицію США щодо українського питання, озвучену Волкером, – навряд чи Радбез готовий на це погодитися. Я нагадаю його формулювання: “Це не громадянський конфлікт, це війна Росії проти України, там присутні російські війська”. І Волкер говорить це відкритим текстом, а значить, якщо визнати ці реалії, то мова піде про подальшу анексію території України. Мені важко уявити, щоб США і західні держави проголосували за це в Раді безпеки.

У той же час Путін заявив, що поставки американської летальної зброї Україні можуть спровокувати застосування військової сили на інших територіях. Посилаючись на якісь неіснуючі самостійні збройні сили на Донбасі, а по суті росіян, він мав на увазі не Одесу і Харків, а зони по всьому світу. Наприклад, той же Афганістан, де Росія вже щосили поставляє зброю, поки офіційно не визнаючи, Талібану, з яким борються американці.

Російський президент може грати на різних дошках

Якщо серйозно сприймати заяви про миротворців, не схоже, що він хоче посилити ситуацію на Донбасі. Хоча російський президент може грати на різних дошках. Зокрема, піти на деяку ескалацію конфлікту. Та не для того, щоб дійти до Києва або навіть Маріуполя, а щоб натиснути на Захід, полякати його трошки, щоб схилити його до більш сприятливих для себе умов врегулювання – до того ж заморожування на користь Росії. Такі ігри виключити не можна, вони дуже ймовірні, особливо в світлі маневрів “Захід-2017”.

Але останнім часом ставлення західних країн, особливо США до конфлікту в Україні і до Росії в цілому, різко змінилося, і на таку ескалацію буде дано жорстку відповідь. Зокрема, постачання американської летальної оборонної зброї буде здійснено просто негайно.

Андрій Піонтковський

Російський політолог та публіцист

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE