Politerno > Україна і світ > Лондонський суд зобов’язав Україну виплатити $ 144 млн російській “Татнафті”

Лондонський суд зобов’язав Україну виплатити $ 144 млн російській “Татнафті”

  • 13 Вересня, 2017
  • 1328 Переглядів
  • 0

Офіційно підтвердилося, що Високий суд Англії та Уельсу визнав можливим стягнення з України $ 144 млн за позовом російської “Татнафти”.

Про це повідомляється в проспекті євробондів України, передає “Інтерфакс-Україна”.

Україна отримала інформацію про таке рішення Високого суду Англії ще 25 липня 2017 року, на його оскарження було відведено 22 дні.

Мабуть, зроблено цього не було.

“Татнафта” почала арбітражний розгляд проти України у 2008 році відповідно до російсько-української угоди про заохочення і взаємний захист інвестицій з-за ситуації навколо “Укртатнафти”.

“Укртатнафта” створена відповідно до указів президентів України і Татарстану в 1994 році на базі Кременчуцького НПЗ.

Раніше 18,296% акцій “Укртатнафти” належало структурам, близьким до “Татнафти”, міністерство майна Татарстану володіло 28,7788% акцій, ще 8,6% акцій належало безпосередньо “Татнафті”.

Однак в результаті судових розглядів в Україні частка татарстанських акціонерів в НПЗ була практично обнулена, а на підприємстві з’явилися нові акціонери, близькі до групи “Приват” Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова.

У 2014 році арбітраж виніс рішення на користь “Татнафти” і зобов’язав Україну виплатити російській компанії компенсацію в розмірі $ 112 млн, а також відсотки.

У тому ж році Україна ініціювала впровадження в Апеляційному суді Парижа з метою скасування цих двох арбітражних рішень, заявивши, що склад арбітражу не володів компетенцією для розгляду спору, а один з арбітрів не відповідав вимогам незалежності та неупередженості.

Апеляційний суд Парижа в кінці 2016 року залишив в силі два арбітражних рішення, що зобов’язують Україну виплатити ПАТ “Татнефть” $ 112 млн, а також відсотки.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE