Politerno > Україна і світ > Вивертаємо кишені: в МВФ заявили, що українці занадто мало платять за газ

Вивертаємо кишені: в МВФ заявили, що українці занадто мало платять за газ

  • 17 Вересня, 2017
  • 1428 Переглядів
  • 0

Перший заступник глави МВФ Девід Ліптон вважає, що ціни на газ в Україні дуже низькі в порівнянні з сусідніми країнами.

“Ціни на газ в Україні дуже низькі в порівнянні з сусідами. І, нарешті, якщо Україна хоче мріяти про енергетичну незалежність, вона повинна інвестувати в інфраструктуру, що можливо лише за умови, коли ціни на газ відображають розвиток подій на ринку”, – сказав він, повідомляє Економічна правда.

Також Ліптон відповів на питання про те, що уряд України відкинув ідею підвищення цін на газ з 1 жовтня.

“Рішення деполітизувати цей процес шляхом застосування автоматичної формули має вирішальне значення, і ми очікуємо, що уряд буде дотримуватися цього зобов’язання. Одним з основних досягнень цієї програми реформ стало введення автоматичного підвищення тарифів на газ відповідно до ринкових змін”, – сказав Ліптон.

“Важливо, щоб ціни на газ визначалися ринковими зрушеннями і треба уникати виникнення неадресних і прихованих субсидій. Бідні домогосподарства захищені від зростання тарифів комунальними субсидіями. Для решти громадян відбулося відчутне збільшення заробітної плати, яке набагато перевищує зростання ціни на газ, передбачене нормативно-правовими актами “, – вважає Ліптон.

Раніше, Кабінет міністрів підготував два нові варіанти зміни постанови №187, один з яких дозволить уникнути підвищення ціни газу для населення і теплокомуненерго (ТКЕ) у новому опалювальному сезоні, а другий – знизити ціну майже на 17%. Однак вони поки що не узгоджені з МВФ.

Нагадаємо, згідно з постановою №187 ціна на природний газ для населення може бути переглянута в разі підвищення ціни газу на рівні імпортного паритету більш ніж на 10% від діючої.

Згідно з чинною редакцією постанови з жовтня ціна газу повинна підвищитися на 17,5%, оскільки ціна за паритетом виросла більш ніж на 10% (на 17,6%).

Також Девід Ліптон повідомив, коли Україна отримає наступний транш від МВФ.

“Зараз дуже завчасно робити якісь прогнози на цей рахунок. Спочатку ми повинні побачити, що реформи які потрібні перегляду програми, є дійсно впровадженими. Нарешті, Рада виконавчих директорів МВФ повинна переконатися, що Україна має прогрес із впровадженням плану реформ”, – сказав Ліптон.

Не менш важливим питанням залишається боротьба з корупцією в Україні. За словами Літона вона вимагає дуже комплексного підходу, чого не може зробити одна єдина організація. Потрібні сильне обвинувачення, правильні судді, виконання судових рішень. У МВФ згодні, що створення антикорупційного суду є важливим наступним кроком.

Міжнародна громадськість закликає український уряд зробити цей крок.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE