Politerno > Тернопільщина > Чому чиновники районної ради в Бучачі нахабно порушують Закони?

Чому чиновники районної ради в Бучачі нахабно порушують Закони?

  • 18 Вересня, 2017
  • 2323 Переглядів
  • 0

Керівництво Бучацької районної ради – голова Віталій Фреяк, його заступник Василь Вонсяк і керуючий справами Василь Григоришин вже другий рік ігнорують вимоги законодавства, маніпулюють, крутять-вертять, вводять в оману депутатів і всупереч рішення судів з явно корупційних мотивів роблять все, щоб в кріслі директора районного комунального будинку культури залишився пенсіонер Руслан Крупа.

У травні 2016 року районна рада, як орган управління, відповідно до вимог Закону «Про культуру», оголосила конкурс на заміщення посади директора районного будинку культури. Умовами змагання передбачено, що незалежна й фахова конкурсна комісія обере кращого претендента на цю посаду і тоді голова ради укладе з ним контракт на 5 років.

Керівники ради домовилися провести конкурс для «галочки», так як кулуарно все вирішили заздалегідь: в кріслі директора мав залишитися Руслан Крупа. Він, бачте, є депутатом райради від партії «Свобода», тому його підтримав “партійний бос” в районі Василь Вонсяк та однопартієць, начальник відділу культури райдержадміністрації Андрій Ковалко, який попав в керівне крісло за партійною «квотою» за сприяння тодішнього голови РДА Василя Вонсяка.

Далі, справа техніки:  з допомогою «бувалого» спеціаліста – «старожила» ради Ігоря Ненича скомпонували тихцем потрібний склад конкурсної комісії. В неї включили замість фахівців культури  чиновників з ради Вонсяка, Ненича, керуючого справами ради Василя Григоришина та інших членів, які проголосують «як скаже начальство». “Протягнули” потрібне рішення через сесію райради 24 травня і зразу в той же день відбулося її засідання  на якому головував начальник відділу культури райадміністрації, та однопартієць директора – Андрій Ковалко. Хоча згідно закону таке засідання мало відбутися лише через місяць після оголошення конкурсу.

Потім порушення за порушенням, як при формуванні конкурсної комісії так і по самій процедурі конкурсу. На наполягання громадських активістів рада все ж змушена була за результатами жеребкування ввести в склад конкурсної комісії двох незалежних членів, яких запропонувала громадська організація «Бучацьке земляцтво» – заслужених працівників культури України Марію Кривко, яка є директором Бучацької музичної школи і Григорія Луціва, колишнього керівника хору, які різко розкритикували методи роботи і діяльність на посаді Р.Крупи. Звичайно, конкурсна комісія більшістю голосів обрала потрібного начальству Р.Крупу.

За наполяганням  голови ради В.Фреяка та «спеціаліста»І.Ненича, які в один голос переконували депутатів, що все законно, рада затвердила явно несправедливе рішення провладної більшості конкурсної комісії, а на засіданні постійної комісії ради з питань законності  мені, як кандидату порадили звернутися в суд, що я зробила в липні 2016 року.

Так як конкурс проведений з істотними порушеннями процедури, визначеної законами, Тернопільський окружний адміністративний суд 27 грудня 2016 року визнав протиправними та скасував рішення ради та розпорядження голови, рішення конкурсної комісії і визнав, що Крупа призначений на посаду незаконно. У роз’ясненні також йшлося про те, що райрада зобов’язана призначити та провести новий конкурс на заміщення вакантної посади директора Бучацького РКБК.

Голова райради В.Фреяк провини не визнав і з оскарженням цієї постанови звернувся до Львівського апеляційного адмінсуду, за що сплатив з каси ради майже 5 тис.грн. судового збору.  12 квітня 2017 року Львівський апеляційний адміністративний суд ухвалив рішення: апеляційну скаргу залишити без задоволення, а постанову Тернопільського суду залишив без змін, підтвердивши вину відповідача.

Таким чином, директор Крупа остаточно виявився «нелегітимним», з ним мав бути розірваний незаконний контракт, а “шеф”- звільнений з посади. Натомість керівництво ради, з явно корупційних підстав, поводить себе неадекватно, ігнорує вимоги Закону, а Крупа незаконно обіймає посаду і керує закладом після 12 квітня, на що не має жодного права!

Головного фальсифікатора конкурсу І.Ненича,  голова ради за слухняність навіть підвищив у посаді, призначивши на спеціально створену для нього посаду начальника відділу комунального майна. Подія відбулась без конкурсу, як того вимагає Закон, а через так зване «стажування», яке провів начебто Василь Григоришин, як керуючий справами райради.

Питається, кому служать на посадах в районній раді пани начальники Фреяк, Вонсяк, Григоришин, Ненич, які коштом громади району задля власної вигоди сфальшували конкурс, за рахунок районного бюджету профінансували видатки на суди, відрядження чиновників та поїздки службовим авто в Тернопіль та Львів? Вони ще раз показати свою безвідповідальність, дурнувату впертість, пиху, лицемірство, вседозволеность, насамперед із-за безкарності.

Вступаючи на державну службу ці посадовці клялися служити громаді вірою і правдою, дотримуватися Конституції, але, як видно, забули про клятву, етику держслужбовця, честь і совість, бо служать корупції і беззаконню.

Причому це не єдиний факт незаконних рішень голови ради В.Фреяка, бо за його умисні дії судами скасовано ряд розпоряджень, а з каси районної ради виплачено чималі суми як відшкодування порушених прав.

Тож рік перебування на посаді голови районної ради Віталій Фреяк (представник БПП) зустрів не тільки провалом у економіці району а й низькою програних в судах справ – такої ганьби ще не було мабуть за всю історію Бучацької районної ради. Доки безвідповідальність, кумівство, правова вакханалія і цинізм правитимуть бал у владних кабінетах райради?

Чомусь не бачать цього депутати, які делеговані в представницький орган виборцями, не реагують головний поліцейський та прокуратура області до яких зверталися з цього приводу представники громадськості району.

Якщо ми дійсно хочемо до Європи, а не до Гондурасу, то потрібно робити відповідні висновки з такої поведінки чиновників виконавчого апарату райради і дати можливість слідчим районної поліції належним чином розслідувати кримінальні справи, порушені за рішеннями судів проти голови ради Віталія Фреяка і вирішити питання про кримінальну відповідальність за зловживання владою, службовим становищем, службову недбалість, підробку документів та невиконання рішень судів, які чомусь не розслідуються вже сьомий місяць!

Так «вільготно»  відчувають себе посадовці, відкрито порушуючи Закони і в діях яких є явні ознаки корупції, бо небезпідставно надіються на своїх партійних вождів, «надійний дах» в області, а то й вище! То хто їх «кришує», хто підтримує кругову поруку і сваволю місцевих «князьків», які служать олігархам, а не громаді та державі, коштом яких фінансуються їх чималі зарплати і премії за бездіяльність? Чекаємо, що правоохоронці вже незабаром дадуть відповідь на ці та інші питання, які турбують громадськість району і області, всіх жителів нашого краю, яким настогидли злодійство, корупція, зловживання владою, саботаж реформ і безкарність чиновників.

 

Валентина Проста, депутат Бучацької райради V скликання,

провідний методист Бучацького районного комунального будинку культури

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE