Politerno > Україна і світ > “Його називають людиною, яка врятувала світ”: Рекс Тіллерсон на засіданні ООН розповів про смерть Станіслава Петрова

“Його називають людиною, яка врятувала світ”: Рекс Тіллерсон на засіданні ООН розповів про смерть Станіслава Петрова

  • 23 Вересня, 2017
  • 1539 Переглядів
  • 0

У своїй промові під час виступу на генасамблеї ООН, присвяченій запобіганню ядерного конфлікту, держсекретар США Рекс Тіллерсон розповів про смерть Станіслава Петрова, який в 1983 році запобіг ядерній війні.

Про це повідомляє “Дождь“.

Рекс Тіллерсон: “Тільки на цьому тижні світ дізнався про смерть маловідомої, але важливої фігури в історії холодної війни. Його звали Станіслав Петров. Його іноді називають людиною, яка врятувала світ. У 1983 році радянський військовий офіцер Петров був на чергуванні в командному пункті системи попередження про ракетний напад, коли його комп’ютер зафіксував залп американських ядерних ракет. Він розповідав: “У мене були всі дані, щоб повірити даними про атаку. Якби я відправив рапорт своєму начальству, ніхто б не став йому заперечувати. Все, що мені було потрібно зробити, це підняти телефонну трубку і доповісти про це командуванню по прямій лінії, але я не міг поворухнутися. Я відчував, ніби сиджу на розпеченій сковорідці”. Петров інтуїтивно відчув, що комп’ютер зробив помилку, і, на щастя, мав рацію – тривога була помилковою. Замість того, щоб доповісти начальству про необхідність підготовки негайної ядерної контратаки, він повідомив штабу про несправності в системі. Цей епізод демонструє, наскільки великий фактор ризику в справах, пов’язаних з ядерним озброєнням, особливо, коли рішення, пов’язані з ним, довіряються або можуть довірятися ненадійним комп’ютерам або людській думці, яка може бути помилковою.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE