Politerno > Україна і світ > Проти головного редактора “Страни” Ігоря Гужви влада фабрикує п’ять кримінальних справ

Проти головного редактора “Страни” Ігоря Гужви влада фабрикує п’ять кримінальних справ

  • 26 Вересня, 2017
  • 1485 Переглядів
  • 0

Проти головного редактора інтернет-видання “Страна” Ігоря Гужви влада фабрикує одночасно відразу п’ять кримінальних справ.

Про це Ігор Гужва повідомив в Facebook.

“Вся державна машина, всі (!) існуючі в Україні силові відомства (ГПУ, СБУ, МВС, ДФС) займаються війною зі мною – головним редактором інтернет-газети “Страна”, – пише Ігор. – Війна ця почалася після того, як наше видання стало сильно дратувати владу і виділятися на тлі всіх інших ЗМІ. Тому не без задоволення констатую, що 5 кримінальних справ – це як 5 орденів за заслуги. Краще визнання успіху “Страни” і всієї нашої команди. З чим я всіх причетних і вітаю. коротко, що це за справи.

1. Справа сфабрикована в 2015 році податковою поліцією зі звинуваченням мене в несплаті податків. Зараз слухається в суді.

2. Справа сфабрикована в 2017 році про вимагання у Лінько (веде МВС і прокуратура) після того як ми почали публікувати “плівки Онищенко”. Слідство закінчено, знайомлюся з матеріалами справи.

3. Справа сфабрикована податковою поліцією навесні 2017 року за несплату податків з цінних паперів (див вище) після того як ми почали публікувати “плівки Онищенко”. Поки там проходжу як свідок, намагаються зараз зробити мене підозрюваним.

4. Справа, сфабриковану СБУ влітку цього року (для підстраховки грубо зшитої справи про вимагання), з приводу нібито розголошення держтаємниці. Пам’ятаєте історію з обшуками у наших журналістів в серпні і якоюсь горезвісною флешкою? Ось це воно. Поки процесуального статусу я в цій справі не маю, але за всіма матеріалами проходжу в ньому як головний лиходій.

5. Справа, сфабрикована СБУ ще в 2014 році з приводу нібито сепаратизму по журналу “Вести.Репортер” (в той період, коли я керував холдингом “Вести”, який видавав журнал). Знаходилося в напівмертвому стані до осені 2016 року. Експертизи статей не підтверджували звинувачень і суперечили одна одній. Але після того, як “Страна” почала сильно дратувати владу, про неї різко згадали. Почали викликати на допити десятки колишніх і нинішніх працівників “Вестей”, намагаючись вибити свідчення проти мене. Завдання було – зробити мене підозрюваним і посадити в СІЗО (дана стаття КК не передбачає іншого запобіжного заходу крім взяття під варту). Планувалося заарештувати мене в січні 2017 року. Але так як на той час не з’явилося хоч яких-небудь зачіпок, які могли б мене прив’язати до сепаратизму, то обороти по справі зменшили і, з березня 2017 року, почали фабрикувати звинувачення за вимагання. Але сама справа по сепаратизму не закрита (хоч у мене там немає ніякого процесуального статусу), людей як і раніше тягають на допити”.

Гужва не виключає, що сфабрикованих справ може бути і більше.

“5 справ – це тільки те, що мені відомо, – пише Ігор Гужва. – Можливо справ ще більше. Чому я не здивуюся. Існуючі справи – всі стрьомні, наспіх зліплені, боронь Боже розваляться. Тому для підстраховки завжди є ще пара-трійка”.

Ігор Гужва також розповідає про новини по цих справах: “По-перше, мені оголосили про закінчення слідства у фейковий справі про вимагання у Лінько і тепер її форсованими темпами будуть відправляти в суд, паралельно займаючись пошуком судді, який був би готовий винести потрібний владі вирок. По-друге, як мені повідомили добрі люди з ДФС, їм надійшла команда в терміновому порядку робити мене підозрюваним ще по одній сфабрикованій справі. Я про неї вже якось коротко писав. Її шиють з горем навпіл ще з весни. Податківці придумали, що я нібито неправильно заплатив податок з отриманих мною в 2013 році дивідендів. Потрібно було не 5 відсотків, а чомусь 18. Чому – вони самі не сильно розуміють. Але наказали “щось знайти”. Ось вони і знайшли. При тому, що три роки минуло з моменту подачі мною податкової декларації, де були вказані ці дивіденди. Ніяких претензій з тих пір не було і раптом вони з’явилися”.

Як повідомляось, 22 червня у приміщенні сайту “Страна” працівниками нацполіції були проведені обшуки.

Пізніше стало відомо, що справа стосується нібито вимагання у нардепа Лінько. Тоді Ігор Гужва заявив, що кримінальну справу проти видання сфальсифіковано, і виникло воно після критичної публікації про нардепа з фракції Радикальної партії Дмитра Лінько.

24 червня Шевченківський райсуд Києва обрав запобіжний захід для головного редактора видання “Страна.ua” у вигляді арешту з заставою в розмірі 544 тисяч гривень.

27 червня головний редактор видання “Страна.ua” Ігор Гужва вийшов зі слідчого ізолятора, сплативши заставу.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE