Politerno > Україна і світ > Політологи розповіли, чим закінчиться вимога відставки Муженко

Політологи розповіли, чим закінчиться вимога відставки Муженко

  • 29 Вересня, 2017
  • 1488 Переглядів
  • 0

Розмови навколо відставки голови Генерального штабу Віктора Муженко, після вибухів на військових складах в Калинівці, це продовження політичного конфлікту між президентом Петром Порошенко і главою МВС Арсеном Аваковим.

Як буде розвиватися і чим закінчиться конфлікт InfoResist поцікавився у двох відомих українських політологів, Віктора Небоженка і Володимира Фесенко.

Про конфлікт Авакова і Порошенко

Наш президент людина універсальна. Він бачить у всіх напрямках. З одного боку йому потрібна коаліція блоку Петра Порошенка і Народного фронту. А з іншого боку, він хоче відсунути Авакова. Через це він постійно нацьковує всіх на Авакова. Так, йому вдалося стравити Авакова з Саакашвілі. Потворний був скандал. Так, вдалося нейтралізувати зв’язку Авакова з Тимошенко. Так, вдалося посварити Авакова з генеральним прокурором Луценко, який хотів заарештувати заступника Авакова. І ось тепер дійшла черга до конфлікту армії і МВС.

В даному випадку справа не в Муженко, а в тому, що президент напевно знав про те, що Аваков виступить через своїх підлеглих, через своїх інформаційних бійців, виступить з жорсткою критикою Муженко і не зупинив його. І отримав той результат, який потрібен. Несподіваним тут не конфлікт Муженко.

Цей конфлікт Муженко – Авакова він цікавий для президента Порошенко, він ще розкриє конфлікт між МВС і армією. Але з цього не треба робити далекі висновки, тому що начальник генерального штабу Муженко, і міністр внутрішніх справ Аваков обидва є корінними противниками російської агресії і в цьому сенсі, ні про який розкол не може бути й мови.

Але, поза всяким сумнівом, виграє в цій ситуації президент Порошенко, тому що йому вдалося створити численне оточення конфліктерів навколо Авакова. Ось найголовніша схема.

Як в цій ситуації показала себе армія

Йде важлива, абсолютно нова річ, на яку поки що ніхто не звертає увагу. У армії прорізався голос. Якщо раніше Геращенко з Шкіряком могли поглузувати над будь-яким політичним авторитетом, то раптом несподівано частина журналістів, частина громадської думки, волонтери та учасники АТО виступили на стороні Муженко з дуже різкою критикою Авакова. Настільки різкою, що я, чесно кажучи, злякався за майбутнє Авакова.

Армія раптом починає розуміти, що у неї є власні інтереси і власна гідність. Вона огризнулася. Це щось нове, на Україні ще такого не було.

Про можливу відставку Муженко

Як він може стати жертвою, якщо його призначає президент, а президенту важливі будь-які конфліктні групи за участю Авакова. Навпаки, він ні в якому разі не здасть Муженко тепер. Звичайно, завтра президент скаже, що він поважає Муженко.

Незрозуміла роль тут міністра оборони. Він повинен як політичний керівник військового відомства першим виступити із захистом начальника генерального штабу. Але він чомусь досі мовчить.

Поки ніхто не зніме Муженко, але при цьому Аваков висловив своє ставлення до армії і справа не в політиці. Це старий конфлікт між військовими і міліцейськими.

Чому зараз зайшла мова про відставку Муженко

Він такий ходячий привід для критики. Як тільки з’являється можливість, то, звичайно ж, він своє отримує. Тому що в ставленні до нього залишилося багато негативу, ще з часів Іловайська та Дебальцевого.

Оскільки двічі повторилася історія з військовими складами, то, звичайно ж, основний вогонь критики був спрямований на його адресу. Тому в якійсь мірі це закономірно. Так як він, як головна людина в армії, не рахуючи Порошенко, міністра оборони, політичного керівника, а командуючий,  не головнокомандуючий, а командуючий, тому критика на його адресу досить закономірна.

Критика Турчинова стосовно голови Генштабу

Схоже, що була напруга і в стосунках між Турчиновим і Муженко. Мені здається, що тут ще є і елементи тактики. Оскільки це якесь відкидання відповідальності, тому що за те, що не були прийняті всі необхідні заходи і повторився подібний інцидент на військовому складі, відповідальність несе і Турчинов.

Чому Порошенко не відправить Муженко у відставку

Оскільки було висловлено вимогу відставки Муженко, то саме це, на мій погляд, зараз навряд станеться. У всякому разі, не в формі звільнення Муженко.

Це виглядало б як звільнення під тиском, під ультиматумами, а виконувати ультиматум особливо підлеглих Авакова для Порошенка ні в якому разі не можна. Є статусні відносини, є правило статусних відносин. І перша особа не може йти на якісь вимоги під тиском. Він може прийняти таке рішення по Муженко, але не зараз, а пізніше.

Швидше за все, Муженко повторить історію з Гонтаревою. Він піде сам, добровільно на пенсію. Але не зараз, а трохи пізніше. Щоб не було, все ж таки відчуття, що це зроблено під тиском.

Коли глава Генштабу піде у відставку

Це така вже якщо не остання крапля, то чаша терпіння, яка напевно, вже переповнена. І думаю, що нинішня ситуація все-таки через деякий час приведе дійсно до відставки Муженко. Логічно, звичайно ж, йти десь в майбутньому році. Далі вже просто так йти навесні або ближче до президентських виборів.

Судячи з історії з Гонтаревою, пік критики на її адресу був у минулому році, але вона поки не пішла. Це затяглося не тому, що треба було її якось залишити, вона ж практично не керувала і не керує безпосередньо Національним банком. Через те що спочатку не знайшли, і це була головна причина, заміну, а зараз ось виникла ця ситуація з тривалим розглядом закону про судову реформу.

Нагадаємо, детонація боєприпасів в результаті пожежі на військових складах в Калинівці почалася ввечері 26 вересня. Секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що вважає відповідальним за вибухи боепріпасовначальніка Генштабу ЗСУ Віктора Муженко.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE