Politerno > Україна і світ > Слуги народу хочуть покращити собі зарплату майже в 2 рази

Слуги народу хочуть покращити собі зарплату майже в 2 рази

  • 10 Жовтня, 2017
  • 1437 Переглядів
  • 0

Відповідний проект постанови зареєстрований членами парламентського комітету з питань регламенту і організації роботи Ради. Якщо його приймуть, то зарплати нардепів зростуть майже в два рази – з нинішніх 17 тисяч в місяць (у рядових парламентаріїв) до 30 тисяч. Причому вже з 1 жовтня.

Правда, ставлення до цієї ідеї в стінах парламенту неоднозначне. Минулі спроби депутатів збільшити собі матзабезпечення викликали великий скандал.

Які шанси, що народні обранці схвалять пропозицію зараз – з’ясовувала “Strana.ua“.

Нарівні з міністрами

Сьогодні депутатська зарплата становить понад 17 тис грн “брудними” (при окладі 6109 грн, згідно з розпорядженням голови Ради від 09.09.2005 № 1145).

А ось оклади прем’єр-міністра і членів Кабінету підігнали під нинішні реалії (постанова Кабміну від 27.07.2016 № 493), і вони становлять, відповідно, 20 тис. грн і 16 тис. грн плюс ті самі надбавки. В результаті зарплата, скажімо, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова в березні цього року досягла 42,7 тис. грн. Навіть у прем’єра була в цей місяць менше – тільки 36,2 тис. грн.

Якщо проект постанови, внесений регламентним комітетом, буде схвалений, то зарплата депутатів виросте, за прогнозом Павла Пинзеника, до приблизно 30 тис грн.

Тим же проектом постанови пропонується встановити загальний місячний фонд заробітної плати помічників-консультантів депутатів в розмірі 25 прожиткових мінімумів (одна тисяча п’ятсот сорок чотири грн на 1 січня 2017 року).

Від доплат до виплат

Міняти правила нарахування зарплат народним обранцям вже намагалися в Раді цього скликання.

У кошторисі витрат парламенту на цей рік депутатський оклад вже прив’язувався до прожиткового мінімуму.

Запроваджувалася диференціація за розміром окладу. Так, оклад спікеру Андрію Парубію планувалося встановити на рівні 20 прожиткових мінімумів (майже 31 тис. грн), його першому заступнику Ірині Геращенко – 19,2 прожиткових мінімуми (майже 30 тис. грн), заступнику Оксані Сироід – 18,7 прожиткових мінімуми ( понад 29 тис. грн), главам комітетів – 18 прожиткових мінімумів (майже 28 тис.грн), членам комітетів (тобто звичайним депутатам) – 16,2 прожиткових мінімуми (більше 25 тис.грн).

Але проект провалився в сесійній залі.

Перший заступник голови регламентного комітету Павло Пинзеник (НФ), тим не менше, вважає нову спробу виправданою з точки зору закону. “Це відповідальність Ради, – наполягає депутат. – Спроба піти від неї – популізм”.

Він сподівається, що на цей раз комітету вдасться переконати інших депутатів.

Але сумнівів на цей рахунок вистачає. Як зізнаються в депутатському корпусі, ідея підвищення зарплат не до душі багатьом народним обранцям. Не в останню чергу тому, що в суспільстві до неї вельми неоднозначне ставлення. Мало хто наважується її публічно відстоювати.

Один з них – позафракційний депутат Віктор Чумак, обраний по мажоритарному округу в Києві.

“Якщо брати в цілому по держслужбі, депутати отримують смішні гроші. На посаді головного спеціаліста парламентського апарату зарплата вище, ніж у мене, парламентарія. Що вже говорити про міністрів ?! Але ж це не стільки питання престижу, скільки нормального життя і роботи”, – нарікає він.

Але змінити ситуацію навряд чи вийде, вважає Чумак. “Статус-кво з зарплатами вигідний керівництву тих фракцій, де існують негласні доплати депутатам. Якщо почнуть більше платити, люди почнуть звідти йти. Це нікому не треба”, – стверджує Чумак, не уточнюючи про які фракції йдеться.

Депутат від “Блоку Петра Порошенко” Сергій Каплін вважає, що на ділі все зовсім навпаки.

“Думаю, цей проект на ура пройде, тому що він в інтересах спонсорів політсил. Вони таким чином знімають з себе витрати на утримання депутатів. Якщо випливе назовні, то посиплються звинувачення в корупції, по рейтингам вдарить. Або ще гірше – НАБУ дізнається, справу заведуть. А так все ляже на держбюджет”, – наполягає Каплін.

На його думку, зараз хороший момент для збільшення виплат.

“Ще йдуть розмови про підняття пенсій, і вибори далеко. З точки зору ініціаторів цього непопулярного в народі рішення – саме час провести підвищення”, – говорить він.

Залишилося тільки умовити спікера. Як стверджують співрозмовники видання, Парубій вважає, що підвищення депутатських зарплат вдарить по його особистому рейтингу.

А рейтинг став причиною особливої ​​спікерської турботи останнім часом. Мабуть, він не вважає, що вибори так вже далеко.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE