Politerno > Україна і світ > Медична “реформа” призведе до відтоку фахівців за кордон, – Сергій Соболєв (Відео)

Медична “реформа” призведе до відтоку фахівців за кордон, – Сергій Соболєв (Відео)

  • 18 Жовтня, 2017
  • 1527 Переглядів
  • 0

Псевдореформа медичної сфери призведе до масового відтоку українських медиків за кордон.

Про це заявив перший заступник керівника фракції “Батьківщина” Сергій Соболєв в інтерв’ю журналістам у кулуарах Верховної Ради.

За його словами, станом на сьогодні в парламенті провалено всі ключові правки, які подавала фракція, зокрема щодо переходу до страхової обов’язкової державної медицини.

“Якщо в недолугому пенсійному законі хоча б згадали про персональні пенсійні рахунки, то тут навіть зняли згадку про обов’язкове державне медичне страхування, чим користується абсолютна більшість країн, які дійсно провели реформи”, – зауважив Сергій Соболєв.

Він наголосив, що провалено й пропозицію виділяти на медицину 7% ВВП, замість чого передбачено 5%, що є провальним для реформування охорони здоров’я.

При цьому, як зауважив народний депутат, створюється ще один центральний орган управління, який паралельно з МОЗ, згідно з проектом бюджету на наступний рік буде з’їдати 200 млн грн лише на утримання апарату та заробітну плату “фахівцям”, яким навіть не потрібна буде медична освіта.

“Замість того, щоб створити повноцінну страхову державну медицину, як це було зроблено свого часу в країнах, що здійснили прорив в медичному обслуговуванні, сьогоднішня система із розподілом коштів через цей центральний орган фактично консервується”, – повідомив народний депутат від “Батьківщини”.

Сергій Соболєв додав: “На мій погляд, створюється такий величезний монстр, на який виділятиметься 80 млрд грн бюджетних коштів, якого ніхто не контролюватиме і який проводитиме політику в медичній галузі окремо від МОЗ. Для чого і під кого це створюється? Це ще один ризик корупції в країні”.

Заступник керівника фракції нагадав, що “Батьківщина” від початку наполягає на створенні робочої групи для доопрацювання медичної реформи, яка би взяла за основу ухвалений в першому читанні закон про обов’язкове державне медичне страхування. Однак ці пропозиції не підтримуються, уточнив він.

На думку Сергія Соболєва, результатом такої реформи стане масове скорочення медичних закладів та звільнення медпрацівників, що “призведе до відтоку гарних фахівців, зокрема в Польщу, де не вистачає кадрів в медичній сфері”.

Нагадаємо, лідер фракції Юлія Тимошенко заявила під час розгляду урядового законопроекту №6327 заявила: “Батьківщина” не  голосуватиме за так звану медичну реформу, яка призведе до скорочення закладів охорони здоров‘я та медичних працівників.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE