Politerno > Україна і світ > Для чого на Банковій влаштували битву ”рейтингів”?

Для чого на Банковій влаштували битву ”рейтингів”?

  • 26 Жовтня, 2017
  • 1499 Переглядів
  • 0

Президентська виборча кампанія стартувала. Це видно, зокрема, і з останніх заяв Порошенка під час ради регіонального розвитку, і зі свіжих рейтингів електоральних вподобань українців від “Софії”, Національного демократичного інституту США (NDI),”Центру Разумкова” і “Соціса”.

Дуті “дослідження” та фальшиві меседжі

Майже всі опитування проведені у період з 5 (6) по 11 (13) жовтня. Але їх результати, оприлюдненні протягом останніх двох діб, настільки різняться, що виникає когнітивний дисонанс і враження, що опитування проводилось серед громадян різних країн, або робилось в двох абсолютно різних Українах. Адже замість статистичної похибки, маємо різницю у 5 і більше процентів у результатах рейтингів і абсолютно різних електоральних лідерів.

Якщо лідером електоральних уподобань у рейтингу “Софії” та NDI є Юлія Тимошенко і “ВО “Батьківщина”, то “Центр Разумкова” і “Соціс” “намалювали” іншу реальність, за якою Порошенко і партія його імені обіймають перше місце. І це при тому, що за тими ж опитуваннями Президенту сьогодні не довіряє понад 68% населення, уряду – понад 73%, а парламенту (найбільша фракція якого – БПП) – понад 80%.

Очевидно, що знову соціологію взято на службу маніпуляціям з метою видавати бажане за дійсне. На жаль, як “Центр Разумкова”, так і “Соціс” повністю контрольовані Банковою, а тому їхні рейтинги прогнозовані.

Більше того, обидві контори, як на замовлення, включили у рейтинги президентських перегонів фронтмена “Океану Ельзи” Святослава Вакарчука, хоча населення сприймає його насамперед, як співака, а не політика. До речі, Святослав Вакарчук уже проходив у парламент у 2007 року і швидко склав свої депутатські повноваження, втративши інтерес до політики. Це було б логічно, якби Вакарчук робив якісь заяви про бажання взяти участь у президентських виборах. Але заяв не було, тому його поява у рейтингах виглядає досить дивно.

Та, якщо “Центр Разумкова” скромно дав Вакарчуку п’яте місце і 6,6% голосів, то “Соціс” – друге і 14,8% голосів. Більше – тільки у Порошенка (16,9%).Тоді як Юлія Тимошенко з легкої руки “кишенькової” контори опинилась у цьому рейтингу на третьому місці із 13,5%. Маніпуляції в дії.

І пояснення цьому просте. На Банковій дуже добре знають реальні електоральні настрої та ситуацію в областях. А тому зараз, напередодні виборів голів та депутатів у 201 ОТГ, які відбудуться 29 жовтня, ключовий момент, аби переломити ситуацію на свою користь, змістити акценти і запустити меседжі, що альтернативи Порошенку і БПП немає.

І все лише заради однієї мети – не допустити Юлію Тимошенко до виборів у другому турі і щоб “Батьківщина” вчергове не стала лідером перегонів в ОТГ, як це було у грудні 2016-го у 142 ОТГ чи у квітні 2017-го -у 49 ОТГ. Бо саме вибори в ОТГ, а не дуті рейтинги, є реальним показником підтримки політсили та її лідера.

Шкода лише, що все це робиться силою, під шаленим тиском, через брудні технології, дуті рейтинги та погрози, чим знищуються основні принципи демократії.

Червоні лінії демократії перейдено

На жаль, змушений констатувати, що такого тиску влади, як зараз, по всій вертикалі на опозиційних кандидатів не було на місцевих виборах навіть за часів Януковича.

Форми тиску різні – від погроз звільнення із комунальних та державних підприємств до фізичної розправи, якщо кандидати від “Батьківщини” не знімуться із виборів, або не перейдуть під крило БПП. При цьому найбільше погроз і скарг надходить із Вінниччини, Харківщини, Дніпропетровщини, Київщини, Львівщини, Сумщини.

Чимало кандидатів не витримують тиску – і таки знімають свої кандидатури з виборів. Зокрема, так сталось на Вінниччині, у Староприлуцькій ОТГ (Липовецький район), де претенденту у кандидати на голову ОТГ від “Батьківщини” підпалили автомобіль, а за кілька днів написали погрози на приміщенні сільради кров’ю.

Є навіть випадки масового знімання з виборів кандидатів від “Батьківщини” у певних ОТГ. Цікаво, що все це відбувається в останній момент (за кілька днів до висунення), після зустрічей із представниками влади. Так, у Золочівській ОТГ відмовились йти на вибори одразу 14 (!) кандидатів, у Пустомитівському районі – 10, у Меживському районі – 15, у Широківському – 4. Майже всі кандидати працюють у різних державних та комунальних установах – вчителями, директорами шкіл, бібліотек, держслужбовцями тощо.

За інсайдерською інформацією, у деяких областях стоїть завдання – привести в ОТГ 70% від БПП і заради цього там готові йти на все. Так, на Харківщині голова Ізюмської РДА нещодавно привселюдно заявила, що не допустить до виборів в Оскільську ОТГ представників від “ВО “Батьківщина”. Бо “батьківщинівцям” там нічого робити”.

На жаль, за через 3,5 роки після Революції гідності маємо ті самі проблеми: підкупу виборців, перекупу кандидатів, тиску виконавчої влади, залякування, корупції, використання адмінресурсу та агітації за державні кошти. А все тому, що влада так і не змінила систему виборів, як обіцяла, йдучи на вибори.

Більше того, досі не відбулось зміни складу та керівництва ЦВК. Адже вигідно і зручно мати підконтрольну ЦВК, керівництво якої “висить” на кримінальних справах щодо чорної бухгалтерії партії регіонів.

Як бачимо, кожні наступні вибори в ОТГ стають усе бруднішими. Банкова не може пережити попередніх перемог “Батьківщини” на виборах в ОТГ – і починає переходити всі допустимі червоні лінії демократії.

Іван Крулько, заступник голови партії “Батьківщина”

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE