Politerno > Україна і світ > Які повноваження “Народний фронт” хоче забрати в Порошенка (Відео)

Які повноваження “Народний фронт” хоче забрати в Порошенка (Відео)

  • 30 Листопада, 2017
  • 1431 Переглядів
  • 0

Законопроект змін до Конституції, який підготували юристи партії “Народний фронт”, передбачає позбавлення частини повноважень президента України та пропонує проводити вибори глави держави у стінах Верховної ради.

Про це йдеться у статті ТСН.

Цей документ датований червнем 2017 року, ним, зокрема, пропонується скорочення кількості народних депутатів – з 450 до 300 обранців.

Згідно з текстом, у Порошенка відбирають право впливати на призначення у Кабмін, подавати кандидатури до Верховної ради голови Нацбанку, генерального прокурора і членів ЦВК, призначати та звільняти керівника антимонопольного комітету та керівника фонду держмайна. Також законопроектом пропонується позбавити впливу президента на формування складу Нацради з питань телебачення та радіомовленні.

У той же час значно посилюється роль Кабінету міністрів. Без дозволу уряду президент не зможе призначати навіть іноземних держав чи оголошувати повну чи часткову мобілізацію.

Фактично законопроект залишає голові держави лише можливість призначення голови СБУ та керівника Генштабу. Також він може достроково припиняти повноваження Верховної ради, ветувати законопроекти та призначати Всеукраїнський референдум.

Найцікавіший момент законопроекту НФ – це вибори президента у стінах парламенту.

Законопроект передбачає, що для висунення кандидата в президенти необхідне письмове подання не менш як однієї п’ятої складу ВР.  Кандидат, який набирає більше двох третин, тобто 201 і більше голосів, під час першого голосування, – стає президентом. Якщо до другого туру виходять двоє і набирають однакову кількість голосів, президентом обирається той, хто набрав більше голосів у першому турі.

Вперше цю ідею за зачиненими дверима він разом із колишнім прем’єром, лідером НФ Арсенієм Яценюком озвучили президенту під час засідання все тієї ж “дев’ятки” у квітні цього року. А в листопаді Яценюк вже відкрито пояснив, в чому він бачить проблему Порошенка і країни.

“Наприклад, ми маємо підприємство, а в ньому є директор. Уявіть собі, якщо цей директор виконує функцію і директора, і головного бухгалтера, і головного інженера, і навіть начальника охорони. Як це підприємство буде працювати? Воно збанкрутує”, – розповів екс-прем’єр в інтерв’ю ТСН.Тиждень.

Зазначається, що Порошенко з такою логікою не згоден і всі ідеї на тему Конституційної реформи відкидає.

“На пропозиції Авакова президент сказав: “У нас вже існує дуалізм влади. Я готовий навіть провести референдум з цього приводу. Але я ніколи не піду на такі зміни до Конституції, тому що наступний крок – федералізація. Я не допущу федералізації”, – переказує реакцію Порошенка один з його соратників.

Читайте також: В “Народному фронті” хочуть забрати частину повноважень президента і віддати прем’єру

або Повсталі з мертвих. Чому “Народний фронт” передумав помирати і кинув виклик Порошенкові

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE