Politerno > Україна і світ > В “Народному фронті” хочуть забрати частину повноважень президента і віддати прем’єру

В “Народному фронті” хочуть забрати частину повноважень президента і віддати прем’єру

  • 11 Листопада, 2017
  • 1533 Переглядів
  • 0

Екс-прем’єр та лідер “Народного фронту” Арсеній Яценюк звернувся до президента з пропозицією змінити Конституцію.

Про це він заявив на з‘їзді НФ у суботу.

“Я звертаюсь до наших партнерів БПП, я звертаюсь особисто до Петра Олексійовича, ми можемо це зробити до наступних чергових виборів”, – заявив Яценюк.

За його словами, він не веде мову про скасування загальних виборів президента і обрання його в парламенті.

“Президент є і буде. І народ буде виходити і вирішувати, хто ним буде”, – сказав лідер НФ.

“Але президент – це окремий інститут. Він не відноситься ні до виконавчої, ні до законодавчої, ні до судової гілки влади. І він, як арбітр, має ефективно функціонувати з усіма функціями, які дозволять йому бути гарантом Конституції та головнокомандувачем”, – додав Яценюк.

За його словами, Україна має розділити функції прем‘єра і президента за європейським зразком і “стати справжньою парламентсько-президентською республікою”.

“Думаю, що до 2019 року ми це не встигнемо зробити… До наступних парламентських і президентських виборів нам необхідно побудувати європейську модель парламентсько-президентської республіки”, – зазначив Яценюк.

Після з’їзду “Народного фронту” нардеп і радник міністра МВС Антон Геращенко повідомив журналістам, що його партія хоче обмежити повноваження президента.

“Народний фронт” пропонує президенту, нашим партнерам по коаліції і опозиції зробити велику конституційну реформу, обмеживши повноваження президента. Щоб повноваження дорівнювали повноваженням президента Німеччини або Польщі: щоб він був гарантом Конституції, але не міг втручатися в процес роботи виконавчої влади”, – зазначив він.

Геращенко нагадав, що на сьогоднішній день президент сам призначає губернаторів, глав районних державних адміністрацій, а також двох міністрів і приймає участь в створенні багатьох конституційних органів.

“Ми вважаємо, що це занадто великі повноваження для президента і вони заважають розвитку нашої країни, тому що створюють конфлікт між виконавчою владою і президентською вертикаллю”, – додав Геращенко.

Як повідомлялось, виступаючи сьогодні на з’зді в Мистецькому Арсеналі, Арсеній Яценюк завив, що партія піде на президентські і парламентські вибори в 2019 році. А прем’єр-міністр Гройсман закликав українців підвищувати народжуваність.

Також Арсеній Яценюк заявив, що президент Петро Порошенко зробив помилку, не підтримавши НФ.

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE