Politerno > Україна і світ > Венеційська комісія дала свій висновок щодо мовної статті закону про освіту

Венеційська комісія дала свій висновок щодо мовної статті закону про освіту

  • 8 Грудня, 2017
  • 1492 Переглядів
  • 0

Венеційська комісія у висновках стосовно статті 7 у Законі «Про загальну середню освіту» визначила, що стаття є рамковою і підлягає деталізації, а також потребує подовження перехідного терміну для імплементації.

Про це повідомляє Міністерство освіти і науки.

«Міністерство освіти і науки України вважає висновок Венеційської комісії стосовно мовної статті Закону «Про освіту» збалансованим та конструктивним», — йдеться у повідомленні МОН.

Зазначається, що відповідну позицію відомтсво сформульовало за результатами фінального засідання Венеційської комісії 8 грудня.

Читайте також: Що відбувається з міжнародною реакцією на закон про освіту? – Яременко

«Найголовніша теза висновку полягає в тому, що стаття 7 є рамковою та підлягає подальшій деталізації, зокрема у Законі «Про загальну середню освіту». Ми цілком згодні з цим твердженням. Спільно з національними громадами МОН працюватиме над подальшою розробкою різних підходів до навчання меншин, з урахуванням їхніх освітніх потреб. Основна ціль — забезпечити достатній рівень володіння як державною, так і рідною мовами», — наголошують і Міносвіти.

Зазначається, що Комісія прийняла аргументацію української сторони щодо закидів, нібито мовна стаття закону звужує права представників національних меншин.

Комісія погодилася, що питання змісту і обсягу прав відносяться виключно до компетенції Конституційного Суду України. Низка питань застосування мов має вирішуватись спеціальними законами. А отже, звинувачення збоку Угорщини не підтримані.

Наразі Закон «Про освіту» вказує, що повноцінно мовна стаття набуває чинності у 2020 році.

«Міністерство освіти і науки України погоджується, що з педагогічної точки зору продовження перехідного періоду є обґрунтованим і повністю підтримає цю рекомендацію. Комісія також підкреслила, що Україна має максимально широко використати можливості пункту 4 статті 7, що МОН  і планує зробити».

9 листопада у Литві закликали Угорщину припинити погрози Україні через освітній закон.

28 вересня в Україні набув чинності закон “Про освіту”. Закон визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але відповідно до освітньої програми можуть викладатися одна або кілька дисциплін на двох і більше мовах.

У МЗС Угорщини наголосили, що ініціюють перегляд Угоди про асоціацію Україна-ЄС, блокуватимуть євроінтеграцію України, якщо закон про освіту не змінять і взагалі обіцяють проблеми на міжнародном полі.

У жовтні очільник МЗС Павло Клімкін заявив, що Україна та Угорщина спільно працюватимуть над імплементацією закону про освіту.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE