Politerno > Україна і світ > Горащенков продовжує відвідувати АП під час розслідування СБУ, де фігурує – “Схеми”

Горащенков продовжує відвідувати АП під час розслідування СБУ, де фігурує – “Схеми”

  • 8 Грудня, 2017
  • 1495 Переглядів
  • 0

Так званий «куратор» Національного агентства з питань запобігання корупції від Адміністрації президента Олексій Горащенков, ймовірно, продовжує працювати на Банковій.

Знімальна група програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший») зустріла його ввечері 29 листопада на виході з будівлі АП.

При цьому прізвище Горащенкова фігурує у матеріалах справи щодо ймовірних фальсифікацій під час перевірок НАЗК декларацій посадових осіб, яку тепер розслідує СБУ.

Водночас він підтвердив, що переписувався з членами НАЗК, які раніше працювали з ним в Адміністрації президента. «Щонайменше двоє», – уточнив Горащенков.

Прізвище Олексія Горащенкова з’явилося у ЗМІ після заяви екс-очільниці одного з департаментів НАЗК Ганни Соломатіної, про те що «Національне агентство з питань запобігання корупції – не є самостійним органом, а повністю контрольованим владою». Вона розповіла, що її та двох колег викликав до Адміністрації президента так званий «куратор» за НАЗК у вересні цього року і пропонував, щоб усі проекти рішень агентства спочатку розглядалися в АП, а потім уже на засіданнях антикорупційного відомства». За словами Соломатіної, вона відмовилась від таких пропозицій.

Редакція «Схем» надіслала запит до Адміністрації президента із уточненням, чи продовжує Олексій Горащенков залишатися співробітником офісу Порошенка чи його відсторонили на час розслідування СБУ.

Провівши кілька місяців біля Адміністрації президента, знімальна група програми «Схеми» зафіксувала у своєму розслідуванні «Всі дороги ведуть в АП», що на Банкову регулярно ходять народні депутати, фігуранти розслідувань НАБУ, представники судової влади та політичних партій, бізнесмени.

Адміністрація президента у відповідь на запит програми з проханням пояснити мету візиту усіх героїв репортажу та повідомити, з ким саме вони там зустрічалися, відповіла, що «відомості про відвідувачів містять персональні дані, які віднесені до інформації з обмеженим доступом».

Як повідомлялось, що перший заступник керівника Головного департаменту стратегічного планування й оперативного забезпечення Адміністрації президента України Олексій Горащенков мешкає з родиною на Подолі у Києві у великому приватному будинку, який формально не введений в експлуатацію, тому фігурує в декларації чиновника лише у розділі «об’єкти незавершеного будівництва». Маєток зведений на місці вирубаного лісу на ділянці, отриманій дружиною Горащенкова безкоштовно у 2005 році. При цьому, як виявили журналісти, родина чиновника мешкає саме у ньому.

Про це, наприклад, свідчать фото зі сторінок доньок Олексія Горащенкова в соціальній мережі Instagram, які вони викладали у 2016 та 2017 роках.

Як повідомлялось, 14 листопада керівник департаменту фінансового контролю Національного агентства з запобігання корупції Ганна Соломатіна звинуватила голову НАЗК Наталію Корчак у фальсифікаціях перевірок електронних декларацій.

Соломатіна заявила також, що члени НАЗК змушували представників департаменту фінансового контролю перевіряти тих, хто не мав підлягати перевірці.

Анна Соломатіна також заявила, що працівників агенства викликали в Адміністрацію президента для інструктажу щодо оприлюднення висновків перевірки декларацій.

Пізніше стало відомим ім’я куратора в АП, з яким НАЗК погоджувало перевірки декларацій.

Нардеп Мустафа Найєм підтвердив особу співробітника АП, який контролює перевірку декларацій в НАЗК

В Адміністрації президента заявили, що їхні співробітники не причетні до фальсифікацій перевірки електронних декларацій.

Втім, за даними УП, детективи уже встановили, що перший заступник керівника Головного департаменту стратегічного планування та оперативного забезпечення Адміністрації президента Олексій Горащенков давав вказівки працівникам НАЗК у WhatsApp.

Згодом у НАЗК повідомили, що агенція направить до суду позовну заяву з вимогою спростувати інформацію про можливі фальсифікації перевірок декларацій.

У НАБУ повідомили, що чекають на дозволи від САП на проведення слідчих дій у справі зловживань у НАЗК.

17 листопада, кримінальне провадження щодо керівництва НАЗК за фактами, оприлюдненими керівником одного із департаментів Нацагентства із запобігання корупції Ганною Соломатіною, забрали з НАБУ і передали в СБУ. Це зробили за рішенням генерального прокурора Юрія Луценко. Про це повідомив нардеп Мустафа Найєм на своїй сторінці у Facebook.

Пізніше генеральний прокурор Юрій Луценко прокоментував оприлюднену інформацію і заявив, що кримінальне провадження передали від НАЗК до СБУ для уникнення конфлікту інтересів у слідчих діях підлеглих.

За його словами, Соломатіна раніше заявила про маніпуляції з перевіркою у глави, одного з керівників НАБУ.

“Для уникнення конфлікту інтересів у слідчих діях підлеглих йому детективів САП звернулася до мене щодо зміни підслідності за СБУ. Я вважаю, що це правильно”, – зазначив Луценко.

Також він додав, що заяви Соломатіної “про її звернення до ГПУ не відповідають дійсності”.

На що нардеп Найєм відповів наступним коментарем: “У свідченнях Соломатіної також фігурує чинний співробітник СБУ і радник пані Корчак – Карпушин. Це не конфлікт інтересів?”.

18 листопада Ганна Соломатіна заявила, що позиватиметься до генпрокурора Юрія Луценка та САП, вимагаючи повернення справи про зловживання у Нацагентстві з запобігання корупції до НАБУ.

19 листопада Ганні Соломатіній надали охорону після того, як вона звернулася з відповідною заявою до Національного антикорупційного бюро України.

20 листопада, Шевченківський райсуд Києва повернув позовну заяву НАЗК щодо захисту ділової репутації, до колишньої співробітниці Ганни Соломатіної, яка звинуватила відомство у фальсифікаціях.

Читайте також: СоломатінаГейт. Що буде з НАЗК після звинувачень його керівництва у фальсифікаціях

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE