Politerno > Тернопільщина > “Про актуальне, життєве, болюче”, – інтерв’ю з Гаї-Шевченківським сільським головою Богданом Бричем

“Про актуальне, життєве, болюче”, – інтерв’ю з Гаї-Шевченківським сільським головою Богданом Бричем

  • 2 Січня, 2018
  • 2892 Переглядів
  • 0

Робота в органах місцевого самоврядування ніколи не була спокійно, розміреною, передбачуваною. Що не день, то важливі справи. Тим більше, коли сільська рада готується до історичного рішення – обєднання. У цій круговерті трудових буднів сільському голові Богдану Бричу ніколи і в гору глянути, та він не нарікає на долю, бо для нього благо громади – понад усе. Чим зараз живе село, які першочергові завдання стоять перед громадою? Про це в інтервю розповідає Гаї-Шевченківський сільський голова Богдан Брич.

Богдане Васильовичу, ви вже більше, як два роки працюєте на посаді сільського голови. Чим 2017 рік відрізняється для вас від попереднього?

– Як господарнику, перше, що спадає на думку, – дещо більший бюджет. 430 тис. грн. у 2016 році і 750 тис. грн. цього року. З огляду на факт, коли я прийшов на посаду сільського голови Гаїв-Шевченківських й прийняв “мінусовий” бюджет з 350 тис. грн. боргу, теперішній бюджет суттєво зріс.

По-друге, за цих два роки я вже розібрався з компетенцією сільського голови. Дещо вже зроблено, що не може не радувати. Зокрема, недавно дорогу по вул. Тернопільська та вул. Садова встелили бруківкою. Бруківку, бордюри купили за кошт сільського бюджету, пісок надав директор кар’єру, що межує з нашим селом, з рештою робіт (цемент, техніка, встановлення) допоміг місцевий підприємець Андрій Водвуд.

Як щодо бюджету-2018?

– Плануємо його у розмірі близького 1 мільйона гривень. Тобто, на шляху до об’єднання з Байковецькою територіальною громадою, йдемо, як “наречена з приданим”. Вже можемо дозволити собі певні роботи. Приміром, нещодавно замовили 250 тонн щебню, яким підсипаємо ями на дорогах – відповідно до складеної карти проблемних ділянок доріг Гаїв-Шевченківських.

Чим зараз живе село? Над чим працюють виконавчий комітет та депутати сільської ради?

– Зараз основний напрямок нашої роботи – процес об’єднання з Байківцями. Упорядковуємо документацію, готуємося до роботи в комісії з об’єднання. На часі прийняття бюджету сільської ради на прийдешній рік. Готуємося до сесії.

Ми поступово перейшли до теми дня – об’єднання територіальних громад. Який стан справ?

– Від об’єднання, звісно, чекаємо покращення. Але поки не пройдемо цей шлях, не дізнаємося, краще бути в об’єднаній громаді чи самостійною територіальною одиницею. Це, як шлюб, – ніколи не знаєш, як все повернеться, але щиро сподіваєшся на краще.

За результатами референдуму 57% жителів с. Гаї-Шевченківські виявили бажання приєднатися до Байковецької ОТГ. Як наслідок ми затвердили рішення сільської ради про дозвіл на приєднання до цієї територіальної громади. Пізніше Байковецька ОТГ ратифікувала це рішення. Зараз, згідно з законом “Про об’єднання територіальних громад”, має бути створена комісія на базі представників громад, що об’єднуються, яка узгоджуватиме всі нагальні питання – бюджетні, земельні тощо. Після цього буде направлено лист до ЦВК про проведення довиборів депутатів в Байковецьку ОТГ, які, найімовірніше, відбудуться в 2018 році.

– Знаю, представники Гаїв-Шевченківських активно дискутують з владою Тернополя щодо ситуації, що склалася із дітьми без тернопільської прописки. У випадку неукладення їхніми районними і сільськими радами угод про міжбюджетні трансферти із Тернопільською міською радою батьки платили б 1215 гривень за місяць перебування «немісцевих» дітей у садочку Тернополя і понад 1500 грн. за навчання у художній, музичній чи спортивній школі… Яка ваша позиція щодо цього?

– У Гаях-Шевченківських є свій дитячий садочок на 50 дітей. Майже 20 дітей, зареєстрованих в нашому селі, батьки возять у дитсадки Тернополя. Моя позиція та позиція сільської ради – рішення Тернопільської міської ради про більшу оплату від жителів навколишніх сіл за відвідування садочків суперечить Конституції України. Втім, ми, як орган місцевого самоврядування, не маємо можливості аналізувати та оскаржувати рішення іншого органу місцевого самоврядування. Однак, один із жителів нашого села, представник ВО “Автомайдан Тернопільський осередок” Павло Іванечко звернувся до суду, щоб скасувати відповідне рішення виконкому міськради. Суд першої інстанції ми виграли. Пізніше міська рада подала апеляцію й Апеляційний суд скасував рішення першої інстанції. Зараз відбувається розгляд справи в Вищому адміністративному суді в м. Києві. Коли буде засідання, поки не знаємо.

Станом на зараз проти міської ради виступає дуже багато обурених батьків, які справедливо вважають рішення міськради неконституційним. Багато з них працює в місті і таким чином наповнює міський бюджет за рахунок ПДФО. До того ж структура оголошеної ціни за дітей не з міста взагалі не зрозуміла. Вони взяли загальну суму, яку закладають у бюджеті на садочки розділили на кількість дітей і дитсадків та 12 місяців й отримали певну суму. Але ж кожен садочок має різні видатки. Наприклад, якийсь садок – з басейном, тобто дорожчий в обслуговуванні, а інший – утеплений, з економними котлами, тому споживає менше енергоносіїв. Тож, якщо одна дитина ходить в садочок з басейном, а інша ні – це порушення, бо за версією міської ради гроші на це закладено в середній ціні.

В цій темі є ще й третя сторона – районна рада та адміністрація. Яка у них позиція?

– Районна рада дійсно отримує державні субвенції на освіту. Але вона стосується лише шкіл. Дошкільні навчальні заклади фінансуються з місцевих бюджетів.

У нас є інша можливість виходу з цього колапсу – добудувати школу, де за проектом передбачено 240 місць для учнів і 60 – для дошкільнят. А ще можна внести зміни в проект і зробити 50% на 50% – 150 учнів і 150 дошкільнят. Третій варіант: облаштувати тут тільки садочок і брати ще дітей навіть з міста. Нам би тільки гроші – зробили б це дуже швидко.

Що зараз з проектом по добудові школи?

– Щороку до днів, присвячених Майдану, зустрічаюся із Президентом Петром Порошенком і Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом. Цього року знову була така зустріч, де я нагадував про нашу школу. Обіцяли допомогти. На разі, жодної допомоги нема. Але я щиро сподіваюся, що коли об’єднаємося з Байковецькою ОТГ, справа зрушиться з місця. Тим паче, що Анатолій Кулик знає про цю проблему і на 2018 рік вони планують в бюджеті громади, як мінімум, накриття нашої школи, що вартує до 2 млн. грн.

Ще одна проблемна тема, яку ми висвітлювали в попередніх випусках вісника, – правила благоустрою та їх порушники…

– Багато змінилося останнім часом. Більшість наших жителів зрозуміли, що ми самі будівельники власного благоустрою й комфорту. Але загалом проблема залишається. Не всі складають будівельне сміття там, де належить, – на дорогах, в проїздах, у провулках. Ми з цим боремося. Поки що лише надсилаємо листи, робимо усні зауваження. Але плануємо вдаватися до жорсткіших заходів.

Останньою краплею став випадок, коли учасники громадської організації “Скеля” повідомили нас про те, що жителі нашого села вивозять рідкі побутові відходи з септиків не на очисні споруди, як цього вимагає закон, а зливають біля кладовища (!). Відповідно, після повідомлення від “Скелі” ми викликали поліцію, склали адмінпротокол, а адмінкомісія прийняла рішення дати порушникам максимальний штраф. Тим більше, що порушники – рецидивісти, в декого це вже 5 порушення, тому церемонитися з ними ніхто не став.

Наскільки Гаї-Шевченківська сільська рада готова до сніжної зими?

– Наразі власної снігоочисної техніки в нас нема. Але ми уклали договір із  ТОВ “АВАКС ПРОФ”, будемо розраховуватися з ними згідно з актами виконаних робіт. Також є попередня домовленість з іншими фірмами у випадку сильних снігозаметів, тож за потреби залучатимемо і їх. Кошти на це в сільському бюджеті передбачені.

Знаю, ваша сільська рада приділяє значну увагу розвиткові культури і спорту…

– Вже другий рік поспіль у Гаях-Шевченківських діє філіал Великобірківської музичної школи. Наші вихованці виступають на всіх мистецьких заходах села й стали улюбленцями публіки.

Заклали кошти в бюджет-2018 і на розвиток спорту – наша футбольна команда грає у першості Тернопільського району.

Продовжує роботу тренажерний зал в адмінбудинку сільської ради, який безкоштовно відвідують жителі нашого села. Плануємо запросити сюди тренера, але поки що грошей на це не вистачає, то ж перенесли цю ідею для втілення у 2018-му. Можливо, хтось з наших читачів бажає проводити тренування на громадських засадах, – спортзал до ваших послуг.

Новий рік вже стукає в двері. Які традиції святкування Новоріччя Ви винесли з дитинства?

– Дуже люблю святкувати Новий рік вдома, біля ялинки, в сімейному затишку. Крайні два роки зустрічаємо Новий рік у церкві в Гаях-Шевченківських.

Дякую за розмову!

Розмовляла Наталя Чернова.

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE