Politerno > Україна і світ > Іскра для Порошенка: які політичні наслідки може мати вбивство Ірини Ноздровської

Іскра для Порошенка: які політичні наслідки може мати вбивство Ірини Ноздровської

  • 4 Січня, 2018
  • 1721 Переглядів
  • 0

Випадок Ірини Ноздровської (друга зліва) знайшов серйозне політичне звучання

Справа про жорстоке вбивство правозахисниці Ірини Ноздровської, незважаючи на її чисто кримінальний характер, практично відразу знайшла політичний відгомін.

Кричущий випадок став приводом звинуватити міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, генерального прокурора Юрія Луценка, та й взагалі політичне керівництво країни в нездатності впоратися з розгулом злочинності і забезпечити законність.

Важливо, що випадок взяли на замітку за кордоном, причому деякі сигнали звідти повинні були стривожити владу.

Соцмережі вибухнули

Два моменти звернули на себе увагу.

Перший: випадок розкрутився в соціальних мережах з подачі, перш за все, народного депутата Мустафи Найєма (“Блок Петра Порошенко”, БПП), у якого репутація зачинателя Євромайдану за допомогою все того ж “Фейсбуку”. Його пост про сумну долю Ноздровської, опублікований в перший день нового року, до середини 3 січня “лайкнули” близько 4,7 тисячі дописувачів і 1014 – перепостили.

Серйозну реакцію викликав і пост народного депутата Ігоря Луценка (“Батьківщина”) – близько 2,8 тисячі “лайків” і близько 1,8 тисяч поширень. Але запис Луценка був не в приклад посту Найєма категоричнішим і вже ніс звинувачення на адресу глави МВС Арсена Авакова і самого президента Петра Порошенка.

“Не варто дивуватися тому, що сталося. Швидше варто дивуватися, що таке сьогодні не є правилом. Розвалене Аваковим слідство в поліції – назвіть хоча б три резонансні вбивства, які (були) розкриті за останні чотири роки? Назвіть хоча б одне? Отож”, – написав Луценко.

Він також звинуватив, що правоохоронні органи “приватизовані між найбільшими угрупуваннями Порошенка і Авакова”.

“Криміналу немає чого боятися, якщо він не зазіхає на порошенківське або аваковське, якщо не грає на боці опозиції”, – стверджує Луценко.

У такій ситуації, на його думку, суспільство має озброюватися і брати на себе власний захист.

“Усвідомте: держави немає, держава померла, держава нас не захистить. Країну врятуємо тільки ми”, – закликав Луценко.

Досить численний пікет, який відбувся 2 січня біля головного управління поліції в Києві, показав, що історія з Ноздровською добре “зайшла” в народ, незважаючи на свята, і поповнила довгий список претензій до правлячої верхівки.

Другий момент – несподівані і жорсткі коментарі з Заходу.

Посольство США в Україні знову зіграло в Твіттер-дипломатію.

“Приголомшені і засмучені вбивством активістки Ірини Ноздровської. Висловлюємо глибоке співчуття її друзям і родичам. Винні мають бути притягнуті до відповідальності”, – говорилося в повідомленні посольства в офіційному мікроблозі.

Але воістину сюрпризом стала заява глави британського фонду Hermitage Capital і керівника кампанії за виконання “акту Магнітського” Білла Браудера.

“Всі, хто замішаний в цьому жахливому звірстві, повинні відчути всю силу закону. В іншому випадку вони і ті, хто їх покриває, повинні зіткнутися з усією силою санкцій “списку Магнітського” на Заході”, – написав Браудер в “Твіттері” одразу після звістки про знайдене тіло Ноздровської.

Нагадаємо, “акт Магнітського” – документ, що передбачає введення персональних санкцій проти чиновників і силовиків з Росії та ряду інших країн і синхронно застосовуваний США, Великобританією і деякими іншими країнами.

Абонент недоступний

Показово, що вбивство Ноздровської на вечір 3 січня не прокоментували ні президент і його адміністрація (АП), ні глава МВС, за якого, правда, тримали відповідь підлеглі. Хоча Порошенко через прес-службу відгукується хоча б в соцмережах на мало-мальськи значимі події. Та й Аваков і Луценко (схоже, особисто) в них частенько сидять, але в цей раз – мовчок.

Та якщо брати інших представників влади, то вони обурилися претензіями до влади в контексті історії з Ноздровською і заявами про слабкість державних інститутів.

“З тими, хто волає “Україно, вставай!”, пише в стрічці, що у нас “немає держави”, просторікує по ефірах, що “держава не відбулася”, про “геноцид” – у мене різні життєві дороги і цінності. Хлопцям на фронті скажіть, що “немає держави”, – написала на своїй сторінці в “Фейсбуці” перший віце-спікер Ірина Геращенко, обрана в Раду за списками президентського іменного блоку.

“Яка до чортової матері політика? Який президент? Луценко в чому винен? Інопланетян забули”, – написав на своїй сторінці в “Фейсбуці” народний депутат Олександр Грановський (БПП), який близький до гаранта.

Добрим молодцям урок

Можливо, запевнення, що справа Ноздровської не буде “глухарем” і її вбивць знайдуть і засудять, АП і глава МВС донесли до західних посольств по неофіційним каналам.

Експерти вважають, що взагалі відмовчатися після красномовних заяв було б вкрай нерозумно.

“Здавалося б, посольство США прокоментувало окремий випадок, хоч і волаючого характеру. Але насправді їх коментар треба сприймати як ознаку невдоволення роботою правоохоронної системи в цілому. Безкарність і правове свавілля порушують права людини, а ця тема у Заходу, особливо у США, ще в більшому пріоритеті, ніж навіть боротьба з корупцією. Про ці питання вони можуть дуже жорстко говорити”, – дає оцінку політолог Анатолій Октисюк.

У свою чергу екс-спікер МЗС Олег Волошин трактує коментар американського посольства, як натяк борцям за оновлення органів правопорядку.

“Посольство США як би просигналило громадянському суспільству, мовляв, ми з вами. Піднімайте випадок Ноздровської на щит, домагайтеся об’єктивного розслідування і справедливого покарання. Подивимося, чи можна щось вичавити з цієї влади або поставимо хрест”, – говорить Волошин.

А ось твіт одного з ініціаторів “акту Магнітського” Браудера – це сигнал зовсім іншого роду.

“Людина, який воює з зовсім іншою державою (Росією. – прим. ред.) і з іншою правоохоронною системою, хоча і дещо схожою на нашу, несподівано пише про злочин в Україні. І це може виявитися зовсім недобре для влади. Просто так Браудер не написав би”, – допускає Волошин.

З іскри займеться полум’я

Якщо злочин не вдасться розкрити по гарячих слідах або ж до слідства не буде довіри, під вогнем критики виявляться не тільки (і не стільки) слідча група, а й керівники правоохоронних органів.

“Як не сумно, вбивство залишиться приводом для звинувачень Авакова і Луценка (розслідування здійснюється за процесуального керівництва прокуратури – прим. ред.) в провальній роботі їхніх відомств”, – прогнозує політолог Анатолій Октисюк.

При цьому ймовірність відставки обох через історію з Ноздровською вкрай мала: Авакова не віддасть його партія “Народний фронт”, для якої він важливий елемент присутності у владі, і Луценко ще потрібен президенту. Але поле для їх політичного маневру однозначно звузиться. Репутаційно гучна справа б’є і по Порошенко.

“Воно стане ще однією больовою точкою, на яку будуть тиснути, коли почнеться виборча гонка. Йому пригадають цей та інші випадки, які громадська думка вважає проявом беззаконня”, – вважає експерт Октисюк.

Однак за допомогою цієї справи Банкова може “стриножити” главу МВС і генпрокурора, які останнім часом тримаються особливо незалежно.

“А ще під шумок можна по судах “пройтися”, мовляв, подивіться, як судять ці суди, пора витрусити цей бруд з мантій. Це зайвий привід брати під контроль судову систему”, – коментує політолог Андрій Золотарьов.

Однак є небезпека, що злочин незабаром заслонять нові резонансні події, до більшої радості зацікавлених в цьому.

“Складність в тому, що такі випадки, як з Ноздровською, мимоволі приміряєш на себе і сім’ю. Страх потрапити в ситуацію, коли захисту годі й шукати хоч в органах, хоч в суді, притаманний більшості в Україні. Якщо справедливого вироку не буде, це може стати іскрою, яка запалить все”, – резюмує експерт Волошин.

Strana.ua

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE