Politerno > Інше > Найєм перерахував недоліки закону про “реінтеграцію Донбасу”

Найєм перерахував недоліки закону про “реінтеграцію Донбасу”

  • 18 Січня, 2018
  • 1587 Переглядів
  • 0

Народний депутат з фракції БПП Мустафа Найєм вважає, що прийнятий Верховною Радою закон про реінтеграцію Донбасу містить низку недоліків.

Про це він повідомляє у Facebook.

Нардеп бачить в законі два основних недоліки. Перший, на його думку, це те, що в ньому прописані “безпрецедентні і неявні повноваження для всіх осіб, які притягнуті до здійснення заходів щодо забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Росії в Донецькій і Луганській областях”.

Зокрема, каже Найєм, ці люди отримують право застосовувати зброю і спецзасоби, затримувати і доставляти підозрюваних в поліцію, перевіряти документи, а в разі їх відсутності – затримувати для встановлення особи.

Також вони можуть здійснювати особистий огляд, огляд речей, транспортних засобів, мають право тимчасово забороняти або обмежувати рух транспортних засобів і пішоходів, входити до приміщень, включаючи житлові, використовувати транспортні засоби осіб і таке інше.

“Такі повноваження зрозумілі в разі війни і для конкретного кола осіб. Але в даному випадку, повторюся, ці повноваження набирають чинності при дуже неточно розписаних умовах і для дуже широкого кола осіб”, – обурюється депутат.

Другим великим недоліком він вважає той факт, що закон дає президенту особисто, без Верховної Ради, вирішувати, як використовувати ВСУ та інших військових формувань.

“Фактично це означає, що законопроект наділяє президента правом одноосібно, без подальшого парламентського контролю, вирішувати питання про застосування Збройних сил та інших військових формувань, що прямо суперечить п. 33 ст. 85 Конституції”, – пише нардеп.

Крім того, за словами Найєма, тепер кордони і перелік тимчасово окупованих населених пунктів у Донецькій і Луганській областях будуть визначатися президентом за поданням Міноборони та на основі пропозицій Генштабу ЗСУ.

“Ця норма частково суперечить положенням Конституції, в якій не передбачені такі повноваження президента”, – зазначає нардеп.

Також, каже він, в документі є дуже спірний момент – з якої дати вести відлік окупації.

“У законопроекті не вказана точна дата окупації окремих територій Донецькій і Луганській областях. У документі є тільки відсильна норма до закону про Крим”, – пише Найєм.

Крім того, за його словами, хоча законопроект і досить однозначно покладає всю відповідальність за моральний і матеріальний збиток Україні на Росію, в законопроекті не вказано ні період, ні умови заподіяння такої шкоди, ні територія, на якій це сталося.

Є, на думку депутата, в законі і проблеми з порядком перетину лінії розмежування.

“Порядок переміщення осіб і товарів на/з окупованої території встановлює Кабінет міністрів. Але ці норми можуть бути повністю проігноровані командувачем об’єднаних сил“, – відзначає він.

“З практичної точки зору документ матиме мінімальний вплив на реальне життя цивільного населення, дещо змінить модальність ведення військових дій. Тим часом, історично документ може стати важливим аргументом в міжнародних судах для відшкодування збитку, нанесеного Російською Федерацією за три роки окупації українських територій”, – резюмує депутат.

Як повідомлялось, у четвер Верховна Рада ухвалила у другому читанні і в цілому законопроект про реінтеграцію Донбасу. За відповідне рішення проголосували 280 нардепів.

За словами нардепа від “Батьківщини” Сергія Соболєва, якщо брати загальну характеристику законопроекту, то при всіх недоліках і недомовленостях цього документу він є суттєвим кроком вперед, порівняно з діючою до сьогодні законодавчою базою, що регулює ситуацію навколо окупованих територій Криму та частини Донбасу.

Нардеп від фракції БПП, секретар комітету з питань національної безпеки і оборони Іван Вінник заявив, що за законом про реінтеграцію Донбасу, який сьогодні ухвалила Верховна Рада, вживання термінів “ДНР” та “ЛНР” є неправомірним.

“Маємо припинити вживати терміни так звані «ДНР» та «ЛНР». Згідно із законом про інтеграцію Донбасу, це має називатися окупаційні адміністрації Російської Федерації“, – зазначив Вінник.

Як заявив на своїй сторінці у Facebook нардеп від “Батьківщини” Олексій Рябчин, в проголосованому ЗП 7163 “Про особливості державної політикі із забезпечення державного суверенітуту України на Тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях” жодної згадки про Мінськ немає.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE