Politerno > Україна і світ > Засекречене рішення суду про спецконфіскацію грошей Януковича – вершина айсбергу, яку показали людям

Засекречене рішення суду про спецконфіскацію грошей Януковича – вершина айсбергу, яку показали людям

  • 22 Січня, 2018
  • 1368 Переглядів
  • 0

У скандалі фігурує Валерія Гонтарева.

Так зване угруповання Віктора Януковича “Сім’я” вкрало в України та вивело на рахунки офшорних компаній по всьому світу щонайменше 40 мільярдів доларів, заявив генеральний прокурор Юрій Луценко.

Три роки тому Держслужба фінансового моніторингу заблокувала на рахунках наближених до Януковича та його соратників частину викрадених грошей півтора мільярди доларів або менше 3% від заявлених 40 млрд. Торік

Луценко розповів, через що засекретив спецконфіскацію й чому Янукович не зможе повернути 1,5 млрд грн півтора мільярди конфіскували та перерахували у державну скарбницю. Як зазначається у сюжеті ТСН.Тиждень, ключове, на що слід звернути увагу, – “рішення суду”, яке ніхто так і не побачив через бажання ГПУ його засекретити.

Гриф “таємно” означає, що на загал ніхто із “простих смертних” не може дізнатися, як викрадали мільярди і хто саме за цим стоїть.

Втім, зовсім нещодавно документ “сплив”. Його оприлюднив міжнародний телеканал Al Jazeera українським журналістам та антикорупціонерам.

Із судового документа  стає відомо про вісім схем, за якими Янукович та компанія і викрадали мільярди. Це стосується кількох банківських оборудок, а також махінацій довкола державних газу та нафти.

“Компанії, приватні, переважно з офшорнимними юрисдикціями, викачують з держави кошти. Виводять ці кошти за кордон. І тут постає ключова потреба – легалізувати ці гроші”, – розповів Віталій Шабунін, голова громадської організації “Центр протидії корупції”.

Читайте по темі: Генпрокуратуру зобов`язали розкрити причини секретності конфіскації грошей Януковича

Аби не лише мати крадені долари, але й “відмити” їх”, було спеціально створено одну зі схем, про яку і йдеться у секретному рішенні суду. Офшорні компанії, на які вивели викрадені гроші, почали скуповувати валютні облігації внутрішньої державної позики. Простіше кажучи: за частину викрадених в України грошей, Янукович і компанія придбала в України її цінні папери. В такий спосіб злочинці офіційно наче дали в борг державі тими грошима, які у неї ж перед тим поцупили.

“Держава повертає назад ці гроші з відсотками. У момент передачі цих грошей цим кампаніям гроші стають біленькі і чистенькі”, – додав Шабунін.

Та вся ця історія – наче айсберг. Ми бачимо лише його вершечок, коли найбільше – криється під водою.

Як ідеться у таємному рішенні суду, придбати державні облігації для Януковича і його прибічників у 2013 році допомагала українська компанія ICU, повна назва якої – Investment Capital Ukraine. Вона фактично заробляла на цій операції.

Тоді засновниками цієї фірми були Валерія Гонтарева і Макар Пасенюк, якого у ЗМІ називають “фінансистом” президента Петра Порошенка.

Серед антикорупціонерів певні, що це і могло бути однією з ключових причин засекречення судового рішення. “Щоб не допитувати Пасенюка, Гонтареву і управлінців цієї кампанії в той час, нам видається, це рішення і було приховане під грифом “державна таємниця”, щоб ми цього не побачили”, – припускає Шабунін.

У самій Investment Capital Ukraine наполягають на “законності своїх дій” у купівлі облігацій. Їм заперечити важко, тому що судова справа засекречена.

Андрій Орляк

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE