Politerno > Україна і світ > Дуда підписав скандальний “антибандерівський” закон

Дуда підписав скандальний “антибандерівський” закон

  • 7 Лютого, 2018
  • 1440 Переглядів
  • 0

Президент Польщі Анджей Дуда підписав поправки до закону про Інститут національної пам’яті, які вводять кримінальне переслідування за використання формулювання “польські табори смерті” і заперечення геноциду польського народу, як тільки Верховна Рада України закликала його ветувати.

Про це агентству PAP повідомив прес-секретар польського президента Кшиштоф Лапіньський.

“Я вирішив підписати закон про Інститут національної пам’яті, і я передам його Конституційному трибуналу в порядку подальшої процедури”, – сказав президент Польщі.

Він мотивував рішення тим, що “необхідно захистити добре ім’я Польщі і поляків”.

Голова Ради міністрів Польщі Матеуш Моравецький заявив, що зміни в закон про інститут національної пам’яті потрібні для протидії брехні щодо приписування злочинів проти євреїв невинним людям. Він підкреслив, що в Польщі ніколи не буде обмежуватися дискусія про Голокост, оскільки поляки самі були його жертвами.

Нагадаємо також, що МЗС Польщі виступив на захист скандального закону про нацпам’ять.

За словами глави МЗС Польщі Яцека Чапутовіча, “Польща тільки виграє в цих суперечках, в тому сенсі, що вони роблять громадськість обізнаною в тому, що є правдою. Якщо з’являються терміни “польські табори смерті”, а міністр закордонних справ Німеччини заявляє, що ніколи не погодиться з таким формулюванням, це – успіх польської дипломатії”.

Нагадаємо, що 1 лютого верхня і нижня палати парламенту Польщі ухвалили закон про Інститут національної пам’яті, який значно розширює повноваження установи в справі розслідування “злочинів, скоєних проти польського народу і його доброго імені”.

Як повідомлялось, у серпні минулого року у Міністерстві закордонних справ України вручили ноту протесту польському послу Яну Пєклу через наміри розмістити на сторінках нового паспорта Польщі зображення Меморіалу орлят на Личаківському цвинтарі у Львові.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE