Politerno > Україна і світ > Серед “беркутівців” були переодягнені спецпризначенці з РФ – Наливайченко

Серед “беркутівців” були переодягнені спецпризначенці з РФ – Наливайченко

  • 7 Лютого, 2018
  • 1627 Переглядів
  • 0

У середу, 7 лютого, допит другого свідка у справі про держзраду екс-президента Віктора Януковича розпочався з конфлікту через присутніх на засіданні сторонніх осіб.

Перед допитом екс-глави СБУ Валентина Наливайченка, адвокат Януковича Віктор Сердюк попросив суд з’ясувати статус осіб, що прийшли у залу Оболонського районного суду.

“Прокурори заявляли про допит 2 двох свідків на сьогодні, ми бачимо, що ще 5 осіб з’явились. Свідки не можуть перебувати під час допиту іншого свідка, тому треба з’ясувати як особи, так і їх статус, коли вони будуть давати покази у цій справі “, – сказав Сердюк.

Прокурор уточнив, що люди, присутні у залі, не є свідками ні обвинувачення, ні захисту, і, зважаючи на відкритість судового процесу, можуть перебувати у залі суду.

“Ці свідки або особи прийшли разом з Наливайченком. Є нагальна необхідність з’ясувати особи цих людей, які прийшли”, – сказав Сердюк.

Суддя сказав, що не заперечуватиме, але за умови, що адвокат пошлеться на відповідну норму права, яка дозволить суду з’ясовувати особу людини, яка не порушує порядок.

“На даний час присутні в залі близько 50 осіб. Жодна з цих осіб не порушує порядок судового засідання. Також я не бачу неповнолітніх у залі судового засідання. Або пошліться на норму права, або присядьте, і ми зможемо перейти до допиту свідка обвинувачення”, – сказав головуючий суддя Владислав Дев’ятко.

Адвокат Януковича наполягав на встановленні осіб присутніх, аргументуючи тим, що вони можуть впливати на свідка.

Суддя знову просив послатися на відповідну норму права.

“Спеціальної норми права не існує, але виходячи з загального принципу об’єктивності, доступності кримінального процесу, враховуючи, що ці особи прибули саме під час приходу свідка, ми просимо…. Якщо є необхідність послатися на конкретні норми, то дайте кодекс, захист це зробить”, – сказав Сердюк.

Він послався на статтю про змагальність сторін, публічність і гласність процесу.

“Про що ви зараз? Про яку змагальність і публічність кажете? Змагальність порушується, публічність порушується?”, – обурився суддя.

Сердюк визнав, що не порушується.

“Ми вперше бачимо за ці засідання, що свідок прибуває з великою групою осіб. Якщо це група підтримки, то свідок має на це право. Але, може, це якісь інші люди, які можуть впливати на свідка. Тим паче, що з усіх заяв Наливайченка ми бачили, що на Наливайченка здійснюється вплив ГПУ”, – сказав Сердюк.

Прокурор таке клопотання назвав “безглуздим витрачанням часу”.

Суд у задоволенні клопотання відмовив.

Інший захисник Януковича завив, що всі особи, що не мають стосунку до процесу, мають сидіти в кінці зали і просив їх пересадити на останні ряди.

“По-перше, я вперше чую про такий порядок, а по-друге, не ви будете вирішувати, кому де сидіти у залі судових засідань”, – сказав суддя.

Після цього розпочався допит Валентина Наливайченка, під час якого екс-очільник СБУ заявив, що бачив російських спецпризанченців на Майдані у 2014 році, і бачив, як на російські шеврони одягли українську спецформу.

Він додав, що з боку мітингувальників “жодного разу зброї бачив, більше того, сам був постійно без зброї”, але бачив озброєних спецпризначенців.

“Неодноразово, починаючи з початку лютого, майже кожну ніч проти нас виставляли спецназ озброєний, одягнений добре, знаряджений, з пізнавальними ознаками “Беркуту” українських спецпідрозділів.

Крім того, я підтверджую, що серед них знаходились переодягнені спецпризначенці з Російської Федерації. Вони збирались біля Жовтневого палацу. Шеврони російські накривали зверху українським спецодягом, який видавався за розпорядженням вашого підзахисного керівником внутрішніх справ на той час Захарченком (Віталієм – ред.)”, – сказав Наливайченко.

Він також додав, що має докази, що “не просто так приїжджали і офіцери збройних сил РФ і ФСБ Росії в Україну і в Київ в січні та лютому 2014 року і в грудні 2013 року”.

“Вони приїжджали разом зі зброєю. Свідки чітко свідчили, що вони мали відповідні знаряддя з собою – російські офіцери, ФСБ – з дозволу тодішнього керівництва України”, – сказав Наливайченко.

За його словами, він має докази наявності представників спецслужб РФ на Майдані.

“Один з генералів, керівників СБУ часів Януковича возив по Києву Суркова (Владислава – ред.) – це російський громадянин, помічник президента Росії”, – розповів Наливайченко.

Відповідаючи на питання адвоката Януковича, чому під час розстрілів 20 лютого, коли було багато постраждалих з обох сторін, не постраждали нардепи та чиновники, Наливайченко сказав, що був присутній тоді на Майдані, але чому снайпер не обрав його, не знає.

“20 лютого 2014 року я прийшов о 8 ранку у Верховну Раду. Був у комітеті закордонних  справ на Садовій. Я на власні очі побачив з вікна, що в межах вулиці Садової знаходяться переодягнені – з жовтими стрічками такими – спецпризначенці, переодягнені в чорний. Їм роздавалася зброя. Тітушкам так званим, які за гроші погоджувалися підтримати цих спецпризначенців, їм роздалися дрючки, палиці і так далі, завозились централізовано такі залізні каски зелені. Побачивши це з вікна, я зразу пішов на Майдан”, – сказав Наливайченко.

Він додав, що був з людьми, коли почалися розстріли.

“Небезпека була для будь-якого громадянина України – це я говорю як учасник подій, який бачив постріли і спецпризначенців. Герої небесної сотні йшли без зброї – я вам свідчу про це, який бачив.

Чому не розстріляли мене – я не знаю, запитайте у снайперів, яких допитували”, – сказав Наливайченко.

Він також додав, що снайпери мали портрети людей, яких треба знищити.

“Те, що були роздані портрети на знищення – я називаю таких громадян. Дмитро Ярош. Підтверджую, був такий портрет у снайперів. Щодо інших – хай озвучує Генпрокуратура під час обвинувачення, я сподіваюсь, що цей судовий процес буде”, – підсумував Наливайченко.

Читайте також: Злочин без покарання. Хто буде визнаний винним у перших вбивствах на Майдані (Відео)

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE