Politerno > Україна і світ > Турчинов пояснив, що завадило дати відсіч анексії Криму Росією

Турчинов пояснив, що завадило дати відсіч анексії Криму Росією

  • 15 Лютого, 2018
  • 1489 Переглядів
  • 0

Новосформовані органи державної влади не могли вживати ефективних заходів для спротиву окупації Криму Росією в лютому-березні 2014 року через плачевний стан української армії та загрозу повномасштабного вторгнення РФ.

Як повідомляє УП, про це заявив секретар РНБО Олександр Турчинов, надаючи покази в Оболонському райсуді Києва, що слухає справу про держзраду Віктора Януковича.

“На превеликий жаль, 27 лютого (2014 року) ще не було головної виконавчої влади – Кабінету міністрів. Це була найбільша проблема для мене як для керівника Верховної Ради: без уряду, без керівництва силових структур вживати ефективні заходи було практично неможливо”, – сказав секретар РНБО.

За його словами , головне завдання було – сформувати ефективну коаліцію, негайно сформувати новий уряд.

Турчинов розповів, що коли зранку 27 лютого спецназ РФ захопив адміністративні будівлі в Криму, він дав наказ керівникам внутрішніх військ, які базували там – оточити парламент і Кабмін АРК, підготувати відбиття цих будівель і провести операцію.

“Через декілька годин мені повідомили, що вони змогли лише оточити ці будівлі, але під тиском агресивно налаштованих цивільних людей вони не змогли виконати завдання і змушені були розійтись”, – каже Турчинов.

Після того як, 27 лютого змогли сформувати Кабмін, він дав наказ підготувати заходи в тому числі підготувати підрозділи збройних сил для того, щоб перекинути до півосторова і вжити заходів щодо протидії агресії РФ.

Водночас, за словами Турчинова, 28 лютого під час зсідання першого РНБО міністр оборони Тенюх доповів про руйнівний стан ЗСУ і про те, що на той момент можна зібрати близько 5 тисяч солдат – це і весь резерв.

“Головна проблема, яку вскрили на засіданні – підготовка до вторгнення на материкову частину України. Керівники військового відомства говорили, що проти України може бути задіяно до 200 тисяч російських військових, танки, системи залпового вогню, авіація тощо. Тому в тих умовах спалити цей резерв (5 тисяч воїнів ЗСУ) у Криму було неможливо”,  – пояснює Турчинов.

Читайте також: Сенченко про обмін 40 українців на одного російського розвідника і піар влади на передноворічному обміні

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE