Politerno > Тернопільщина > Як депутати та активісти вирішували долю позачергової сесії Тернопільської облради

Як депутати та активісти вирішували долю позачергової сесії Тернопільської облради

  • 6 Березня, 2018
  • 1508 Переглядів
  • 0

Учора, 5 березня, фракція «Батьківщина» ініціювала проведення робочої наради за участі уповноважених представників фракцій та керівництва Тернопільської обласної ради.

Приводом для такого скликання став напад під виглядом слідчих дій близько тисячі спецпризначенців на табір протестувальників на Площі Конституції під Верховною Радою у Києві.

Ветеранів, які в 2014-2015 роках проливали кров на Сході країни, жорстоко побили та поставили на коліна. Після штурму наметового містечка 11 активістів було доправлено до лікарень, одному знадобилось хірургічне втручання.

Тож сьогодні, під час наради, перший заступник голови обласної ради Василь Деревляний, як ініціатор зібрання, закликав депутатський корпус скликати на 12 березня позачергову сесію й поставити на обговорення проект звернення до вищого керівництва країни щодо вищевказаних подій. Та його пропозиція не була підтримана головами фракцій. «За» проголосували лише четверо з них: представники «Батьківщини», «Свободи», «Самопомочі», та, як не дивно, БПП.

Представниця «Громадянської позиції» Лариса Римар залишила нараду, проігнорувавши аргументи колег по опозиції. Воно й не дивно, свого часу, за підтримки Віктора Овчарука, поплічниця Анатолія Гриценка очолила Тернопільське обласне музучилище.

Ще більш прогнозованою та зрозумілою, з огляду на свій «радикалізм», виявилась позиція представника РП Ляшка. Екс-регіонал Богдан Яциковський цілковито підтримав дії силовиків й не побачив підстав для позачергового скликання колег.

Представники Народного контролю та УКРОПу на нараду не з’явились. Маємо надії, з важливих причин.

Значно динамічнішим й цікавішим було обговорення можливого тексту звернення. Як з’ясувалось, фракція БПП підтримала скликання позачергової сесії, підготувавши свій проект документу. У ньому соратники президента Овчарук та Бабійчук усю провину за розгін протестувальників покладають на очільника МВС Арсена Авакова, мовляв Порошенко тут ні до чого. Присутній активіст «Автомайдану» Павло Іванечко навіть обурився з цього приводу. За його словами ця ситуація йому нагадала події 2013 року, коли «Беркут» жорстоко розігнав студентський майдан на площі Незалежності у Києві. Тоді соратники Януковича так само вигороджували свого лідера, заявляючи, що шеф нічого не знав.

Звернувся до представників фракцій і голова Гаї-Шевченківської сільради, майданівець Богдан Брич. Він теж закликав депутатів стати на захист ветеранів війни, яких по звірячому відлупцювали та ставили на коліна силовики. Він звинуватив у цьому злочині безпосередньо найвище керівництво країни й, до слова, після наради повідомив, що складає з себе повноваження радника голови Тернопільської ОДА Степана Барни.

Підтримав активістів головний «батьківщинець» Василь Деревляний. Свій, по справжньому радикальний проект звернення, пан Василь оприлюднив напередодні на своїй сторінці у Фейсбуку.

 

Також він закликав громадськість не стояти осторонь безчинства влади й відвідати сесію обласної ради коли б вона не відбулась.

Не менш гострими були закиди в бік чинної влади й представників «Самопомочі» та «Свободи». Та ні до чого конкретного політики домовитись не зуміли. Тож і розійшлись ні з чим.

Та як стало відомо вже увечері з повідомлення на сайті облради, «зважаючи на певний резонанс, який викликали у суспільстві  силові сутички між правоохоронними органами та громадськими активістами у центрі Києва 3 березня, голова обласної ради Віктор Овчарук видав особисте розпорядження про скликання восьмої сесії 13 березня о десятій годині».

Та все ж не резонанс і не стурбованість з цього приводу голови облради переважили у бік проведення сесії, а намагання очільників області випередити події. Адже на цей час свою рішучу позицію щодо силового приборкання протесту під Радою висловили провідні громадські активісти області, ветерани  АТО та волонтерські організації. Благо, Віктор Вікторович завжди вважався досить прагматичним й передбачливим політиком.

Та чи буде присутнім під час сесії голова обласної ради, не відомо. За нашими даними на ці дні у нього призначене відрядження у Польщу. Та й проект вищезазначеного рішення на розгляд не винесено. Прийдеться вносити з голосу, а те що прийдеться, сумнівів жодних ні у кого не має. Перший заступник підстрахує.

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE