Politerno > Україна і світ > Позиція МВФ, ЄС та країн G7 щодо антикорупційного суду жорстка та консолідована, і скоро ми її почуємо

Позиція МВФ, ЄС та країн G7 щодо антикорупційного суду жорстка та консолідована, і скоро ми її почуємо

  • 7 Березня, 2018
  • 1309 Переглядів
  • 0

Я шостий рік працюю в антикорупційному комітеті Верховної Ради. Практично я брав участь у підготовці та прийнятті нового антикорупційного законодавства України.

Хочу заявити наступне.

Усі ці “автори і співавтори закону про НАБУ”, такі як Порошенко, Луценко і подібні, ніколи не бажали прийняття дієвих антикорупційних законів і створення незалежних антикорупційних інституцій.

З боку президента було втручання при конкурсі до НАБУ, пряма керованість конкурсом на призначення в НАЗК, сьогодні вони категорично не хочуть створення антикорупційного суду.

Закони приймалися через величезний тиск як з боку громадянського суспільства, що формувало всередині країни запит на зміни, і ще більше через тиск наших іноземних партнерів, що “кнутом та пряником” примушували владу до таких дій. Хоча це не завжди давало позитивний ефект.

Останні тижні я мав низку зустрічей із представниками МВФ, ЄС, посольств країн G7 і я точно знаю, що їх позиція щодо участі міжнародних донорів у формуванні ВАКСУ, у відповідності до рекомендацій Венеціанки, жорстка, консолідована і незмінна.

І це ми скоро почуємо у їх спільній заяві.

Протягом кількох днів групою народних депутатів будуть подані поправки до законопроекту №7440, які будуть повністю відповідати вимогам Венеціанки та узгоджені з представниками громадянського суспільства, міжнародними партнерами та донорами України.

Їх підтримка/непідтримка і стане реальним тестом для президента та більшості щодо їх бажання протидіяти корупції в країні.

У мене все.

Віктор Чумак 
Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE