Politerno > Україна і світ > Виконавча служба розпочала опис та арешт активів “Газпрому”

Виконавча служба розпочала опис та арешт активів “Газпрому”

  • 7 Березня, 2018
  • 1293 Переглядів
  • 0

Кабмін активізував свої дії щодо стягнення штрафу з російського газового монополіста “Газпрому”.

Про це йдеться на Урядовому порталі.

“Позиція України у ситуації з “Газпромом” має бути жорсткою і послідовною. “Газпром” має виконувати вердикт Стокгольмського арбітражу і так само виконувати вимогу антимонопольного органу України та рішення українських судів”, – зазначив глава Уряду.

Гройсман також наголосив, що в нинішній ситуації ми повинні об’єднати усі наші зусилля для того, щоб змусити “Газпром” виконувати усі свої зобов’язання.

“За невиконання зобов’язань російський монополіст має нести жорстку відповідальність”, – сказав прем’єр.

Також повідомляється, що виконавче впровадження у цій справі веде департамент державної виконавчої служби Міністерства юстиції на основі рішення суду про стягнення з “Газпрому” в держбюджет України майже 172 мільярдів гривень.

Вже розпочався опис та арешт активів, які належать “Газпрому” в Україні.

Як стало відомо, 28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги “Нафтогазу” щодо компенсації за недопоставлені “Газпромом” обсяги газу для транзиту.

За рішенням Стокгольмського арбітражу, “Нафтогаз” домігся компенсації у сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку “Газпромом” погоджених обсягів газу для транзиту.

За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі “Газпром” має сплатити 2,56 млрд доларів на користь “Нафтогазу”.

У той же час, Стокгольмський арбітраж не задовольнив вимогу НАК “Нафтогаз України” на перегляд тарифу на транзит в контракті з ПАТ “Газпром”.

Після цього “Газпром” вирішив більше не постачати газ НАК “Нафтогаз України” за контрактом і повернув отриману передоплату.

Голова “Нафтогазу” Андрій Коболєв на засіданні Ради безпеки й оборони України того ж дня заявив, що дефіцит газу в Україні – близько 10 млн куб м на добу. Він запропонував обмежити споживання газу на 3-4 березня.

2 березня президент України Петро Порошенко заявив, що газовими контрактами не передбачено їх розірвання в односторонньому порядку.

5 березня “Газпром” направило офіційне повідомлення в НАК  “Нафтогаз України” про розірвання контрактів на поставку і транзит газу через Стокгольмський арбітраж.

6 березня “Газпром” подав апеляцію на рішення Стокгольмського арбітражу у справі про постачання газу, у справі про транзит апеляція буде подана до кінця березня 2018 року

Читайте також: Умови газового контракту, як дбайлива пастка для “Газпрому” від Тимошенко

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE