Politerno > Україна і світ > Порошенко заявив, що спроби донорів впливати на призначення суддів шкодить суверенітету України

Порошенко заявив, що спроби донорів впливати на призначення суддів шкодить суверенітету України

  • 7 Березня, 2018
  • 1546 Переглядів
  • 0

Президент Петро Порошенко заявив, що міжнародні донори не можуть диктувати Україні закони.

Як передає ЕП, про це він заявив в інтерв’ю Financial Times.

“Спроби донорів брати участь в призначеннях суддів шкодить суверенітету України”, – сказав він.

Президент зазначив, що вимоги Міжнародного валютного фонду і Венеціанської комісії, щоб міжнародні донори мали вплив на відбір кандидатів на посади суддів антикорупційного суду, порушують суверенітет України.

“Якщо хтось може уявити, що міжнародні донори будуть формувати українські суди, то це суперечить Конституції”, – сказав Порошенко.

Він вказав на успішне голосування Радою за власний законопроект про Антикорупційний суд в першому читанні.

Президент заявив, що готовий підписати законопроект, якщо він буде відповідати Конституції України.

Крім того, глава держави зазначив, що реформи тривають, незважаючи на передвиборчий період. Він навів приклад освітньої та пенсійної реформ, а також реформи охорони здоров’я.

Він також визнав, що багато українців, які зіткнулися зі зростанням цін через девальвацію і попередні підвищення цін на газ, яких вимагав МВФ, не відчувають ефекту від реформ.

22 грудня 2017 року проект закону про Вищий антикорупційний суд від президента Петра Порошенка зареєстрували у Верховній Раді. Також у парламенті зареєстровано 4 альтернативні законопроекти від депутатів (№7440-1авторства Валерія Писаренка, №7440-2 Сергія Капліна, №7440-3 авторства групидепутатів на чолі з Оленою Сотник і №7440-4 Ігоря Луценка).

28 лютого Комітет з питань правової політики та правосуддя рекомендував прийняти закон про Антикорупційний суд за основу.

Нагадаємо, директор Всевітнього банку, відповідальна за український напрямок, надіслала до Верховної ради та адміністрації президента лист, у якому попередила про неприпустимість ухвалення закону про Антикорупційний суд (АКС) у редакції, запропонованій президентом.

А 18 січня Євросоюз офіційно виступив із критикою на адресу Банкової через те, що президент подав законопроект про Антикорупційний суд (АКС), який суперечить обіцянкам Києва та рекомендаціям Венеціанської комісії.

Зокрема прес-секретар Фонду Джеррі Райс заявив, що Міжнародний валютний фонд очікує коригування законопроекту про Антикорупційний суд під час його підготовки до другого читання та закону про пенсійну реформу.

Раніше ми повідомляли, що організація по боротьбі з корупцією Transparency International просить президента України Петра Порошенка відкликати законопроект про антикорупційний суд.

Після вивчення положень законопроекту №7440 експерти дійшли висновку, що окремі його положення не відповідають рекомендаціям Венеціанської комісії.

Також ми інформували про те, що директор ЦПК (Центр протидії корупції) Віталій Шабунін завявив, що ОБСЄ не брала участі в розробці президентського законопроекту про Антикорупційний суд”.

Експерт ОБСЄ щодо судової реформи Олександр Водянніков підтвердив, що Організація з безпеки і співпраці в Європі не брала участі в розробці законопроекту про Антикорупційний суд, який було зареєстровано у Верховній Раді 23 грудня.

6 лютого, посол Європейського союзу в Україні Хюг Мінгареллі заявив, що Україна повинна створити Антикорупційний суд до президентських виборів.

Партія “Батьківщина” виступила за створення незалежного від влади Антикорупційного суду.

Юлія Тимошенко вважає неприпустимим ухвалення законопроекту, який лобіює голова держави, тому що в разі його ухвалення “Антикорупційний суд де-факто залишиться приватною власністю президента”.

Лідер “Батьківщини” наголосила, що Антикорупційний суд потрібен для реальної боротьби з корупцією: “Зараз такі справи НАБУ спрямовує в суди, які тотально контролюються Президентом України після так званої “судової реформи”.

Як зазначила Юлія Тимошенко, усі корупційні справи там розвалюються, корупціонери повертаються на свої посади і продовжують знущатися над країною.

1 березня Верховна Рада підтримали в першому читанні внесений президентом Петром Порошенком законопроект про Антикорупційний суд.

Детальніше по темі – в статті “Що заховано в законопроекті Порошенка про Антикорупційний суд“.

Читайте також: “Хто він, цей президент, і куди веде країну?” – німецька преса про Порошенка

або Розписали на двох. Чому Рада вирішила раптом почати створювати антикорупційний суд

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE