Politerno > Україна і світ > Правозахисник Багіров: Аваков віддав незаконний наказ, точно такий самий, як свого часу віддавав Захарченко

Правозахисник Багіров: Аваков віддав незаконний наказ, точно такий самий, як свого часу віддавав Захарченко

  • 7 Березня, 2018
  • 1660 Переглядів
  • 0

Спецпризначенці, які розгромили наметове містечко під Верховною Радою, не мали права відбирати у мітингувальників їхні особисті речі без санкції суду, навіть якщо то був наказ глави МВС.

Про це заявив у коментарі виданню “ГОРДОН” правозахисник Едуард Багіров.

“Проти громадян України застосовували спецзасоби і били їх кийками. Це була зачистка. Фактично вилучення особистих речей громадян без санкції суду. Поліцейський не має права відбирати у людини її речі. І неважливо, хто віддавав наказ, – великий міністр Аваков чи якийсь начальник райвідділу. Співробітники поліції скоїли кримінальний злочин. Якщо постраждалі напишуть заяви, має бути проведено слідчі дії. Але в цьому випадку нам потрібно знайти чесного слідчого, який не побоїться провести справедливе розслідування. І ось тоді з’ясують: Аваков віддав незаконний наказ, точно такий самий, як свого часу віддавав Захарченко (екс-глава МВС Віталій Захарченко. – “ГОРДОН”). Адже, щоб знести наметове містечко, треба було мати на руках рішення суду”, – зазначив Багіров.

На його думку, мітингувальники вимушено перекривали проїжджу частину вулиці Грушевського у Києві.

“Так, громадяни не мають права перекривати вулицю, якою рухається транспорт. Однак вони змушені були піти на цей крок через незаконні дії української влади в особі президента, Кабінету Міністрів і Верховної Ради. Якщо за цей розгін нікого не буде покарано, ми скоро взагалі втратимо право виходити на акції протесту. Не потрібно забувати, що, згідно з Конституцією, справжньою владою в Україні є народ. І якщо обрана народом влада порушує його права, люди можуть вийти на мирну акцію. Норми Конституції вищі за всі інші закони. Гарантом дотримання цих норм є президент. Щоб усе було цивілізовано, необхідно було одержати санкцію суду. І вже тоді виконувати його рішення. Але у нас усе через одне місце роблять”, – зазначив Багіров.

Уранці 3 березня 2018 року біля наметового містечка під Верховною Радою в Києві сталися зіткнення між поліцією і протестувальниками. Радник глави МВС України Зорян Шкіряк повідомив, що правоохоронці затримали понад 100 мітингувальників. У русі “Визволення” поінформували, що 3 березня було госпіталізовано 11 активістів. У МВС повідомили про сімох постраждалих правоохоронців.

У поліції заявили, що під час слідчих дій біля Верховної Ради вилучили дев’ять гранат РГД-5, “коктейлі Молотова” і п’ять димових мін.

Правоохоронці підкреслили, що діяли за рішенням суду в межах кримінальних проваджень про спробу штурму Жовтневого палацу 17 грудня 2017 року та за фактом сутичок активістів із поліцейськими 27 лютого 2018 року.

Усіх 112 затриманих уже відпустили.

Нардеп від БПП Мустафа Найєм зазначив, що поведінка поліцейських, які ставили затриманих на коліна, підриває довіру до правоохоронних органів, і запропонував ініціювати звіт силовиків на позачерговому засіданні Верховної Ради.

 

Одразу 7 політичних сил виступили із спільною заявою щодо штурму наметового містечка під Верховною Радою.

Як заявила омбудсмен Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, інформація, отримана в результаті моніторингу Уповноваженого з прав людини та з відкритих джерел, свідчить про наявність обґрунтованих підстав стверджувати, що в діях правоохоронців вбачається низка грубих порушень прав людини, гарантованих Конституцією України.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE