Politerno > Україна і світ > “Батьківщина”: Порошенко так вибудовує ЦВК, щоб мати там не просто більшість, а тотальний контроль

“Батьківщина”: Порошенко так вибудовує ЦВК, щоб мати там не просто більшість, а тотальний контроль

  • 13 Березня, 2018
  • 1544 Переглядів
  • 0

«Батьківщина» вважає, що президент свідомо займається маніпуляціями, подаючи до складу ЦВК більшу кількість кандидатур, аніж є вакансій у комісії.

На цьому наголосив заступник Голови партії «Батьківщина» Іван Крулько під час ефіру програми «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK.

«На сьогодні є 13 вакансій членів ЦВК, які вже перейшли свій термін. Але президент подає не 13, а 14 кандидатур. Виникає питання: чому? Очевидно, щоб когось «вибити» під час рейтингового голосування, яке влаштують у парламенті. І, мабуть, цей «хтось» буде не з когорти кандидатів, запропонованих БПП, а від опозиції, зокрема «Батьківщини», «Самопомочі» чи «Радикальної партії», – припустив народний депутат.

За словами Івана Крулька, таким чином, якась фракція парламенту не матиме навіть одного свого представника у складі ЦВК, що суперечить закону «Про Центральну виборчу комісію».

На переконання партії «Батьківщина», кожна фракція у парламенті мала б мати по одній кандидатурі у складі ЦВК, щоб контролювати чесність і прозорість виборів.

Він також зауважив, що решта кандидатур повинна мати бездоганну репутацію, мають пройти праймеріс серед громадських організацій, що займаються моніторингом виборів, і мають бути рівновіддалені від усіх політичних сил.

«Тоді дійсно будуть підстави вважати, що ЦВК зможе виконати свою головну функцію – встановити чесні і прозорі результати голосування. Ми не хочемо мати більшості чи контролювати Центральну виборчу комісію. Ми хочемо, щоб ЦВК було прозорою і чесною структурою», – наголосив він.

Політик нагадав, що 23 січня президент України вніс до Верховної Ради подання про призначення нових членів ЦВК, не включивши до нього представника «Батьківщини».

У зв’язку з цим 24 січня Юлія Тимошенко звернулася до президента Петра Порошенка з вимогою включити кандидата від «Батьківщини» Андрія Євстігнєєва у подання на новий склад ЦВК.

Після цього Парламентська Асамблея Ради Європи зобов’язала Україну призначити новий склад ЦВК з урахуванням інтересів всіх політичних фракцій парламенту. Відповідний пункт було включено до Резолюції ПАРЄ за ініціативою членів української делегації, народних депутатів від «Батьківщини» Сергія Власенка та Сергія Соболєва.

5 лютого президент таки вніс вніс офіційно до Верховної Ради кандидата у ЦВК від «Батьківщини» Андрія Євстігнєєва.

«Президент змінив своє подання, включивши туди нашого кандидата після того, як про це жорстко висловилась «Батьківщина» і міжнародні інституції. Очевидно, що Порошенко готує під себе плацдарм, адже буде кандидатом на наступних виборах президента. Це найближчі вибори, які мають відбутися відповідно до Конституції. Саме тому Порошенко вибудовує ЦВК таким чином, щоб мати там не просто більшість, а тотальний контроль. І щоб там взагалі не були представлені ті політичні сили, які мають найвищу довіру у суспільстві», – підсумував політик.

Свою думку з приводу маніпуляцій влади щодо складу ЦВК висловив і перший заступник голови фракції «Батьківщина» у ВР Сергій Соболєв в інтерв’ю виданню “Вероятно”.

Зокрема, нардеп здивований, для чого президенту 80% членів ЦВК, яких він контролює?

“Для того, щоб чесні вибори були, чи для того, щоб їх сфальсифікувати? Я думаю, що відповідь очевидна. Якби Президент хотів чесних виборів, то він би дав по одній посаді, як цього вимагає Закон кожній фракції, а далі би вийшов до громадськості і сказав: будь ласка пропонуйте свої кандидатури. Комітет виборців України, ОПОРА, інші організації, хто займається виборами більше десятиліття. На жаль, цього не сталося”, – зазначив політик.

За його словами, найстрашніше навіть не те, що влада не внесла кандидатуру “Батьківщини”.

“Добре, вони ненавидять «Батьківщину» — це їх питання, вони нехтують Закон – їх питання, нехтують міжнародні документи – їх питання , але страшно – заради чого це робиться? Навіщо Президенту тотальний контроль, ви чуєте – три чверті голосів до ЦВК? Що він там хоче робити? У Віктора Януковича такого не було. У Леоніда Кучми такого не було. За жодного з Президентів такого не було. Завжди розподіляли відповідно до обов’язкової присутності хоча б одного представника будь якої фракції парламенту. Жодних питань не було. Можливі маніпуляції? Та вони будуть гарантовані! І тому нам усім треба готуватися до захисту чесних виборів. Я не виключаю спроб фальсифікацій”, – додав нардеп.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE