Politerno > Україна і світ > Суд заарештував Савченко – вона обіцяє голодування

Суд заарештував Савченко – вона обіцяє голодування

  • 23 Березня, 2018
  • 1615 Переглядів
  • 0

Шевченківський районний суд Києва обрав запобіжний захід нардепу Надії Савченко у вигляді тримання під вартою на 59 діб до 20 травня без альтернативи внесення застави.

Таке рішення озвучив у п’ятницю головуючий суддя Євген Сидоров.

“Застосувати до підозрюваної Надії Савченко… запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без визначення розміру застави. Взяти її під варту в залі суду. Термін тримання під вартою встановити в межах терміну досудового розслідування… до 20 травня”, – сказав він.

Суддя зазначив, що адвокати Савченко можуть оскаржити це рішення в Апеляційному суді міста Києва протягом 5 днів з дня його оголошення.

На початку засідання 23 березня прокурор Головної військової прокуратури Олександр Банник зачитав клопотання про взяття Савченко під варту.

Упродовж понад 30 хвилин він озвучував те, що останніми днями говорив генпрокурор Юрій Луценко – про змову Савченко з керівником центру звільнення полонених “Офіцерський корпус” Володимиром Рубаном і ватажком бойовиків Олександром Захарченком, про купівлю зброї в ОРДЛО і підготовку терактів у центрі Києва з метою повалення конституційного ладу та захоплення державної влади.

Прокурор додав, що Савченко планувала замахи на вищих керівників держави, зокрема,  президента Петра Порошенка, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, секретаря РНБО Олександра Турчинова та інших.

За словами прокурора, за тими статтями, що інкримінують Савченко, їй загрожує покарання аж до довічного ув’язнення.

Банник відзначив, що перебуваючи на волі, Савченко зможе знищувати докази щодо злочинів, може впливати на свідків, може нести небезпеку, оскільки “володіє нагородною вогнепальною зброєю та боєприпасами до неї”, може втекти за межі країни, щоб переховуватися від слідства, а також може вчиняти злочини.

Він також підкреслив, що осіб, підозрюваних за такими статтями, не можна відпустити під особисте зобов’язання чи на поруки.

Після цього адвокат Савченко Віктор Чевгуз наголосив, що “ДНР” і “ЛНР” не визнані в Україні терористичними організаціями. Також він заявив, що у прокуратури немає жодних доказів підготовки Савченко терористичного акту.

Адвокат заявив, що обвинувачення необґрунтовано пов’язує справу перевезення зброї Рубаном і справу про “підготовку теракту Савченко”.

За його словами, у прокуратури також немає документів, що підтверджують надання згоди на стеження за Савченко і її прослуховування.

Інший адвокат наголосив, що тяжкість обвинувачення щодо Савченко не може бути аргументом того, що її треба арештувати на 60 діб.

Усі три адвокати наголосили на тому, що справа проти Савченко є політично-мотивованою і нардеп не буде нікуди тікати, оскільки є офіцером української армії.

Савченко після виступів адвокатів назвала “бредом” докази, які були представлені ГПУ, і заявила, що не закликала українців до повстання, а лише до “критичного мислення”.

Адвокати Надії Савченко подадуть апеляцію на її арешт. Захист вважає рішення про арешт “повністю політичним” та називає його “політичним крючкотворством”.

Апеляційну скаргу на арешт Савченко подадуть у понеділок.

Визначити, який адвокатський склад захищатиме Надію Савченко, має вирішити її сестра Віра.

Під час засідання суду Надія Савченко обізвала генерального прокурора Юрія Луценка “слабаком” через те, що він голодував “лише 30 днів”.

Це вона заявила в перерві судового засідання, передає кореспондент “Української правди”.

“Я уже вам сказала, що буду голодувати, якщо залишусь в тюрмі”, – заявила вона.

“В тюрмі їсти немає сенсу. Луценко казав, що він скинув 20 кілограм, поголодувавши 30 днів. Слабак”, – сказав Савченко.

Як повідомлялось, учора Верховна Рада підтримала подання Генпрокуратури на зняття недоторканності з народного депутата Надії Савченко.

Пізніше слідчий СБУ в приміщенні Ради зачитав підозру Савченко. Разом вони рушили пішки від парламенту до слідчого ізолятора СБУ в Аскольдовому провулку Києва.

Як стало відомо згодом, проти арешту Надії Савченко голосували 10 нардепів – 7 від “Опоблоку”, Корнацький та Кривохатько з БПП і позафракційний Євген Мураєв.

Читайте також: Як склеювалася справа Савченко, хто нею може скористатись і що це означає для української політики

або “Батьківщина” підтримала зняття недоторканності з Савченко, але закликає ГПУ не залякувати людей

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE