Politerno > Україна і світ > “Ця влада тотально грабує Україну, а тому у неї немає політичної волі до боротьби з корупцією”, – Тимошенко (Відео)

“Ця влада тотально грабує Україну, а тому у неї немає політичної волі до боротьби з корупцією”, – Тимошенко (Відео)

  • 3 Квітня, 2018
  • 1551 Переглядів
  • 0

Нинішня влада проводить масштабні корупційні оборудки на бюджетних коштах заради власного збагачення, в той час як антикорупційні органи не виконують свою функцію щодо запобігання таких проявів корупції, оскільки є залежними і підконтрольними владі. Однак з високопоставленою корупцією в Україні можна і потрібно боротися, для чого повинна існувати політична воля представників новообраної влади і відповідний контроль.

Про це напередодні ввечері заявила під час програми «Свобода слова» на ICTV Юлія Тимошенко.

«Все, що відбувається в корупційному полі, схоже на велику грибницю – коли ми бачимо на поверхні окремі гриби, навколо яких піднімають шум, коли їх видаляють, але під землею залишається колосальна взаємопов’язана система. Тому недостатньо кілька грибів зрізати, а слід всю систему міняти», – сказала вона.

За словами політика, нинішні антикорупційні органи не виконують своєї функції щодо виявлення та запобігання високопоставленої корупції на рівні президента, прем’єр-міністра і їх оточення, оскільки є частиною загальної системи. А тому необхідно підтримати «стратегію створення Вищого антикорупційного суду, який буде незалежним від будь-яких політичних органів».

«Треба, щоб Вищий антикорупційний суд був повністю незалежним. Якщо там буде хоч мізинець президента або парламенту, то вважайте, що антикорупційний суд не виконає своєї функції», – застерегла вона.

Говорячи про факти корупції з боку чинної влади, Тимошенко навела кілька прикладів масштабної корупції, в той час як «таких прикладів – сотні». В першу чергу, політик загострила увагу на фактах корупції влади щодо виконання неякісного капітального ремонту дорожнього полотна за минулий рік.

«У моїх руках – звіт, скільки було витрачено в 2017 році на ремонт доріг – це 42,5 млрд грн. Але сніг зійшов разом з дорогами, і залишилися тільки напрямки і дорожні знаки. Це приклад того, що 42,5 млрд грн вкопали в землю – такого не було ніколи», – обурено сказала вона і додала, що такий обсяг коштів є порівнянним з об’ємом половини оборонного бюджету країни.

Щоб запобігти таким корупційним оборудкам на бюджетних коштах, за словами Тимошенко, слід впровадити відкритий контроль і привернути міжнародний аудит.

«Слід залучити міжнародний аудит за бюджетні гроші, щоб перевіряли якість побудованих доріг і відповідність тим стандартам, які задані. І тоді не треба буде контролювати, тому що міжнародний аудит за якістю доріг не допустить проявів корупції», – пояснила вона.

Серед інших прикладів корупційного використання бюджетних коштів Тимошенко назвала незадовільну закупівлю ліків і медичних виробів за державні кошти.

«У 2016 році було виділено 6,9 млрд грн. передоплати за ліки, а вже 2018 рік, і не поставлено 25% ліків, в той час як значна частина з уже поставлених ліків мають такий короткий термін використання, що вже є непридатними. Хто буде відповідає за це?», – запитала Тимошенко.

Також парламентарій обурилася тим фактом, що Національна комісія з регулювання ринку енергетики і комунальних послуг прийняла постанову №972 про введення RAB-тарифів для обленерго, що згодом призведе до підвищення тарифів на електроенергію вже з 1 квітня 2018 року.

«Дається націнка на тарифи на електроенергію без обгрунтувань, без цільового призначення – просто з вас взяли додаткові побори. Але з 1 квітня тимчасово зупинили введення таких тарифів, адже це викликало великий скандал», – пояснила вона.

У цьому контексті Тимошенко закликала говорити про корупцію не тільки як про системне явище, але і знаходити винних і притягувати їх до відповідальності.

«Чому ми в загальних рисах говоримо про корупцію як про систему? Так, вона системна, але у кожної такої угоди є прізвище, ім’я та по батькові. Хто за це відповідає? Там немає політичної волі, тому що всі в темі, і всі в долі», – обурено констатувала вона.

Разом з тим Тимошенко закликала не опускати рук, «системно працювати і робити все ті речі, які дають результат» в боротьбі з корупцією в Україні.

«На кожному кроці є чіткі системні антикорупційні рішення, слід просто мати бажання. Тому необхідно зберегти антикорупційні громадські органи, щоб з корупцією боролися не тільки гучними арештами. А також необхідні системні і глибинні зміни, які дадуть результат», – підкреслила глава фракції «Батьківщина».

Юлія Тимошенко повідомила, що влада не зацікавлена ​​у скасуванні електронного декларування для громадських організацій та активістів, які займаються питаннями антикорупційної боротьби в Україні, оскільки таким чином має намір їх контролювати.

«Вони придумали цей інструмент електронного декларування, не як інструмент прозорості, а як інструмент репресій проти громадських активістів, щоб їх загнати під плінтус, і щоб їх посадити на короткий поводок. Зроблено це для того, щоб приборкати людей, які почали з корупцією боротися», – сказала Юлія Тимошенко під час програми «Свобода слова» на ICTV.

Політик нагадала, що Верховна Рада України у вівторок, 3 квітня, першим питанням мала розглянути скасування електронного декларування для громадських активістів, щодо чого останній тиждень тривали переговори, і фракція «Батьківщина» постійно наполягала на терміновому розгляді відповідного питання. Але відповідне питання про скасування е-декларування так і не з’явиться у вівторок, оскільки «профільний антикорупційний комітет не зібрався на засідання через нібито нестачу кворуму».

«Насправді членів комітету спочатку запросили на засідання комітету, а потім наш депутат і член комітету Ігор Луценко отримав SMS про скасування засідання комітету, і відповідно, не з’явився. У цей час вони зібрали тільки 5 депутатів і оголосили, що немає кворуму. Ось так брудно це робиться», – пояснила вона.

Також Тимошенко під час вчорашнього телеефіру нагадала, що фракція «Батьківщина» не голосувала за введення електронного декларування для громадських активістів, а після того, як парламент все-таки підтримав відповідну поправку, то негайно подала проект постанови, щоб скасувати введення такого декларування. Оскільки відповідні ініціативи не були розглянуті, то вже з 1 квітня 2018 громадські активісти будуть відповідати перед законом за неподання електронних декларацій, що є неприпустимим явищем.

«Спочатку вводять клоунаду, ставлять людей під кримінальні справи, а потім – пропонують скасування. Тому що владі потрібно, щоб прийшло 1 квітня, і щоб з’явилися підстави, за що громадських діячів можна було б затримати. Шкода, що так низько все відбувається», – зазначила вона.

Тимошенко нагадала присутнім, що міжнародне співтовариство – ЄС, США та інші країни – «виступили проти того, щоб таким чином громадських активістів брати за горло і тримати в напів-в’язниці».

Тому, за її словами, необхідно, щоб Верховна Рада України підтримала проект закону про скасування електронного декларування для організацій і активістів, а також розглянула питання про декриміналізацію тих осіб, які такі декларації не подали.

Зазначимо, що вчора в програмі «Свобода слова» на ICTV проти Юлії Тимошенко і Сергія Лещенка, який також був присутній в ній, були виставлені два «знаних», так званих порохобота – Тарас Чорновіл і Атура Герасимов. Останнього Лещенко так і назвав – головним порохоботом, оскільки він очолює президентську фракцію БПП. Тимошенко дохідливо пояснила студії, а також телеглядачам, ким є Тарас Чорновіл, який раніше обслуговував Януковича і Партію регіонів, був головою його штабу на президентських виборах, а нині працює вже з новою владою в лиці Петра Порошенка.

В кінці програми був показаний один з фрагментів, що демонструє повну підтримку Юлії Тимошенко присутніми у студії.

Читайте також: У Порошенка і Тимошенко попереду війна не на життя, а на смерть. Процес уже стартував – політтехнолог

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE