Politerno > Україна і світ > Парламенту пропонують створити економічну СБУ – Найєм

Парламенту пропонують створити економічну СБУ – Найєм

  • 11 Квітня, 2018
  • 1491 Переглядів
  • 0

Минулого тижня президент закликав парламент в невідкладному порядку розглянути законопроект про формування нового правоохоронного органу – Національного бюро фінансової безпеки (НБФБ).

Вважаю створення такого органу в такому форматі вкрай небезпечним як для всієї системи правоохоронних органів, так і для бізнесу.

По суті, пропонується створити нове економічне СБУ, з дуже схожою формою підзвітності та функціоналом.

Для розуміння, директор головного правоохоронного органу щодо розслідування та запобігання економічних злочинів буде звільнятися за особистим рішенням президента або 150 народних депутатів. Ніякого колегіального рішення. Ніяких перевірок, аудиту, балансів чи запобіжних заходів від конфлікту інтересів. Просто за результатами роботи за рік: не сподобався, до побачення.

Судячи з медіактівності, це не просто документ, а вже сформований проект нового правоохоронного органу президентської вертикалі.

Автори законопроекту стверджують, що цей орган буде таким же незалежним як і НАБУ, посилаючись на аналогічну процедуру обрання керівництва.

Тим часом є один нюанс, який авторами замовчується. Дійсно, глава НБФБ, також як і глава НАБУ, буде обиратися спеціальною комісією і призначатися указом президента. Але на відміну від директора НАБУ, звільняти главу НБФБ зможе теж тільки глава держави. Все що для цього потрібно буде – його особисте визнання незадовільним щорічну відповідь директора Нацбюро або звернення 150 народних депутатів.

При цьому у президента будуть ще два додаткових важеля тиску на главу НБФБ – (1) право створювати лікарську комісію по визнанню директор Нацбюро нездатним керувати відомством і (2) дисциплінарні скарги на роботу директора, які він буде отримувати від профільного комітету Верховної ради.

Мало того, що це суперечить нашим міжнародним зобов’язанням, це ще і не узгоджується – ні з логікою, ні з реальністю, в якій основні важелі економічних злочинів так чи інакше ведуть до офісу глави держави і будівлі парламенту.

ЩО МИ В ЗВ’ЯЗКУ З ЦИМ ЗРОБИЛИ – Ми зареєстрували альтернативний президентському законопроект, суть, основні положення і порівняльний аналіз котрго я приведу завтра.

Мустафа Найемнародний депутат України

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE