Politerno > Україна і світ > Чому Коломойський відмовив президенту у другому терміні

Чому Коломойський відмовив президенту у другому терміні

  • 14 Квітня, 2018
  • 2762 Переглядів
  • 0

Співвласник групи “Приват” Ігор Коломойський видав справжню сенсацію в сюжеті програми “Схеми”. У ньому згадувалася двогодинна зустріч в женевському ресторані готелю Four Seasons Коломойського, іншого співвласника “Привату” Геннадія Боголюбова і колишнього глави Адміністрації президента Петра Порошенка Бориса Ложкіна.

Коломойський пояснив, що Ложкін приїжджав до Боголюбова.

“Вони – давні друзі. Крім того, були партнерами. У них є що обговорювати і про що розмовляти. Я приєднався до них, коли вони пішли вечеряти. Звичайно, говорили про українські реалії, про політику говорили, про перспективи, про те, що Петро Олексійович ніколи не буде президентом більше. Розповідав, як тікають всі від Петра Олексійовича Порошенка, як вже думають, як від нього скоріше сховатися, щоб не залишитися на цьому кораблі і не врізатися в цей айсберг”, – повідомив Коломойський “Схемам”.

Сенсаційність сказаного ним в тому, що вперше олігарх з першої десятки не в приватній бесіді, але публічно засумнівався в переобранні Порошенка на другий термін. Точніше навіть не засумнівався, а прямо сказав, що ніякого другого терміну не буде.

Такого не дозволяли собі люди цього кола навіть відносно Януковича в гірший для нього період Євромайдану.

Розберемося в мотивах і наслідках цієї заяви Коломойського.

Усушка, утруска

В олігарха з президентом – складні стосунки. Після звільнення Коломойського з посади голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації в березні 2015 року фракцію “Блоку Петра Порошенко” стали залишати народні депутати, які в своїй діяльності орієнтуються на олігарха. Майже всі вони опинилися в партії УКРОП, яку патронує Коломойський і яка, в загальному і цілому, тримається опозиційної лінії по відношенню до політики Адміністрації президента.

Паралельно Коломойського почали витісняти зі сфер економіки, важливих для його бізнес-імперії, перш за все, нафтопереробки.

“Він зберіг контроль над “Укрнафтою” (державна нафтовидобувна компанія, яка входить в сферу інтересів Коломойського – прим. ред.) і над “Укртатнафтою” (компанія-власник найбільшого в країні нафтопереробного заводу в Кременчуці – прим.ред.). Але в 2015 року його зі скандалом “попросили” з “Укртранснафти” (компанія-оператор нафтопроводів – прим. ред.). І його можливості дуже сильно впали, навіть з урахуванням двох перших компаній. Однією з основних схем був продаж нафти, викупленої в “Укрнафти” за заниженою ціною, своєму ж Кременчуцькому заводу. Щодо “Укртранснафти”, основне завдання його менеджменту було не допустити підвищення тарифу на прокачування цієї нафти, що вони успішно і робили до 2015-го. Як тільки прибрали менеджмент (лояльний до Коломойського – прим. ред.), вартість послуг зросла в сім разів. Плюс по ньому вдарило загальне сильне зниження цін на нафту в світі”, – говорить директор консалтингової групи “А-95” (Київ) Сергій Куюн.

Ще більш серйозним ударом по інтересам Коломойського стала націоналізація “Приватбанку” в грудні 2016 року. За офіційною версією, держава пішла на цей крок, щоб врятувати найбільший в країні банк, а разом з ним – всю банківську систему, якій загрожував крах в разі неконтрольованого банкрутства. Бенефіціарів Коломойського і Боголюбова глава НБУ Валерія Гонтарєва звинуватила у виведенні мільярдів доларів з банку на фіктивні фірми.

Ті, в свою чергу, вважають, що у них відібрали банк силою, і АП дала на це добро. Судова тяжба тягнеться не тільки в українських судах, а й у Високому суді Лондона. В останньому націоналізований “Приватбанк” вже домігся арешту активів Коломойського і Боголюбова і декількох компаній, з ними пов’язаних, на суму понад 2,5 млрд. дол.

“Коломойський використовував “Приватбанк” не стільки для отримання прибутку, скільки як величезну базу даних, маючи мільйони клієнтів, і як банк для розрахунків всередині непростої групи “Привату”, яка ніде і ніколи юридично так і не була оформлена, – говорить економіст Андрій Блінов – Сьогодні залишилися “острівці” бізнес-імперії, які ніяк не можуть знайти відповідний банк для власних потреб”.

Останнім важливим ресурсом в руках особисто Коломойського залишається популярний телеканал “1 + 1”. Він не приносить прибутку, але важливий для політичних торгів з командою президента. Довгий час телеканал доброзичливо або хоча б нейтрально коментував роботу Порошенка. Але зараз ця позиція змінюється, що видно по інтерв’ю із збіглим народним депутатом Олександром Онищенком, яке вийшов на телеканалі не так давно. Онищенко, як відомо, звинувачує президента в тотальній корупції.

У політичних колах також заговорили про підтримку олігархом акцій протесту проти Порошенка, зокрема, МіхоМайдану, головним організатором якого була партія екс-президента Грузії Михайла Саакашвілі. Але прямих доказів цього не було.

Як припускають журналісти “Схем”, тема відновлення медіа-підтримки Коломойським президента – в обмін на збереження активів або сприяння у вирішенні справ у судах – могла підніматися під час тієї самої вечері в Женеві. Ложкін відповів авторам сюжету, що переговорів від імені президента Петра Порошенка він не вів, а зустріч була приватною. Втім, судячи з коментарів, який дав Коломойський після зустрічі, яких-небудь виразних домовленостей досягти не вдалося, якщо взагалі ставилась така мета.

Сказати можна мовчати

Версій, що ж хотів сказати “антипорошенківською” заявою Коломойський, кілька. Згідно з однією з них, в його виконанні це був всього лише тролінг Адміністрації президента в притаманному йому стилі.

“Не секрет, що у Ложкіна завжди були добрі стосунки з Боголюбовим, а де Боголюбов, там зазвичай і Коломойський. Навряд чи вони на цій зустрічі обговорювали серйозні політичні питання, в тому числі капітуляцію оточення Порошенка. Ігор Валерійович вирішив потролити Петра Олексійовича і не більше того”, – оцінює політолог Кость Бондаренко.

На його думку, президенту (або комусь із його близького оточення) невигідно відповідати публічно на подібні підколки, адже це тільки приверне додаткову увагу.

“Хіба що порохоботи “пройдуться” по Коломойському, але це дрібниця. Переінакшуючи Маяковського, хто їх почує? Хіба дружина, і то якщо не на базарі, а близько”, – коментує експерт.

Інша версія, що Коломойський дає сигнал іншим впливовим фінансово-промисловим групам (ФПГ), що робити ставку на чинного президента не варто.

“Мета – викликати кризу всередині команди президента і натякнути іншим ФПГ не підтримувати Порошенка в новій кампанії. Коломойський і раніше вважав, що президент не виконав домовленості, укладені в момент його відходу з Дніпропетровської ОДА. А значить війна між ними, то загасаюча, то спалахуюча знову, триває”, – вважає політолог Руслан Бортник.

І президент це не пропустить: “Чекаємо нового тиску на бізнес Коломойського”, – стверджує експерт.

Колишній заступник Коломойського на посаді голови Дніпропетровської ОДА, а сьогодні перший заступник голови Дніпропетровської облради Святослав Олійник також вважає, що заяву Коломойського потрібно розглядати як політичну.

“Ігор Валерійович не тільки бізнесмен, але входить в керівництво партії (УКРОП – прим. ред.). Мені здається, він себе пробує в політиці і дає прогнози про розвиток політичної ситуації”, – дає оцінку Олійник.

Як сказав один з потужних українських підприємців, знайомих з Коломойським, останнього президент “дуже сильно дістав”.

“За позовом “Приватбанку” в Лондоні заарештовано особисті кошти, не припиняється тиск і по інших напрямках і все це під розмови про те, що “це не я” і “потерпи, питання вирішимо”. Врешті-решт у Коломойського терпець увірвався і він прийшов до висновку, що домовлятися про щось марно. Тому він буде поступово розгортати кампанію з дискредитації Порошенка. Як подушки безпеки у нього при цьому – відносини з Народним фронтом і з рядом людей з команди президента, завдяки яким, як Коломойський розраховує, він зможе захиститись від можливих спроб Банкової остаточно знищити його бізнес до виборів президента. Кого він на них підтримає? Поки питання не ясне. Можливо Юлю, можливо Зеленського, якщо той погодиться піти на вибори. Може ще когось. Думаю, що визначиться ближче до осені”, – говорить підприємець.

Читайте також: У Порошенка і Тимошенко попереду війна не на життя, а на смерть. Процес уже стартував – політтехнолог

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE