Politerno > Україна і світ > Вибори в ОТГ: “Батьківщина” скаржиться на утиски і погрожує записами

Вибори в ОТГ: “Батьківщина” скаржиться на утиски і погрожує записами

  • 16 Квітня, 2018
  • 1584 Переглядів
  • 0

Народні депутати з фракції “Батьківщина” поскаржилися голові Верховної Ради на цькування їхніх кандидатів на вибори до об’єднаних територіальних громад та членів дільничних виборчих комісій.

Про це на погоджувальній раді заявили голова комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій Власенко та голова комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем’якін.

Власенко навів два приклади:

“Голова Нововодолазької райдержадміністрації Харківської області Роман Мерзлікін особисто викликав кандидатів від партії “Батьківщина”, вимагаючи від них знятися з виборів до ОТГ. Це саме той Роман Мерзлікін, який забезпечив Порошенкові на попередніх виборах при явці 22% нібито 70% підтримки. Тобто насправді близько 15%”

“Другий приклад: Заставнівська РДА, голова Юрій Кітар, Чернівецька область. Я як голова профільного комітету проводив зустріч із виборцями, я ще не встиг виїхати з району – уже викликали керівника ліцею і сказали, що якщо, не дай Боже, ще раз депутат від “Батьківщини” з’явиться на території чи біля території цього навчального закладу, то директора буде звільнено”, – заявив Власенко.

“Отак у нас використовуються представники державної влади на місцях для того, щоб опозиційні політичні сили цькувати на виборах і фальшувати склад депутатського корпусу під час виборів в об’єднані територіальні громади”, – додав він.

Власенко нагадав, що минулого сесійного тижня парламент “завалив” законопроект про службу в органах місцевого самоврядування, бо БПП “не дала практично голосів за цей законопроект, хоча Петро Порошенко обіцяв, що до 1 травня минулого року цей закон буде прийнято і ним підписано”.

Він вважає, що це зробили, щоб не посилювати органи самоврядування перед виборами.

“І з цією ж метою було прийнято закон, яким голів обласних і районних держадміністрацій було виведено з-під закону про державну службу, даючи їм можливість безпосередньо впливати на політичні процеси і ставати політичними фігурами”, – додав соратник Юлії Тимошенко.

“Ми в комітеті розробимо новий законопроект – і найближчим часом внесемо його”, – сказав Власенко щодо закону про службу в органах місцевого самоврядування.

У свою чергу, Кожем’якін теж заявив про “систематичні порушення виборчого законодавства під час підготовки до виборів, які відбудуться 29 квітня майже у всіх 7 областях”.

За його словами, “відбувається все, що завгодно”:

“Наприклад, голова кілійської міської райради (Павло) Бойченко – “авторитетний” хлопець, який взагалі уже страх втратив: 95% бюджетників, які виявили бажання працювати членами ДВК, нормальні, досвідчені, з освітою – він їх усіх викликав до себе в кабінет, “проінструктував” – і майже 60% відмовилися. А потім вони набирають на ці посади членів ДВК лузерів без освіти. І ми дивуємося і пишаємося, які в нас вибори”.

“Диктофони в айфонах ще є – і ми просимо своїх колег, яких сьогодні ображають і лякають, щоб вони відмовлялися йти кандидатами від будь-яких опозиційних сил, у тому числі “Батьківщини”: записуйте – а ми через комітет, і я особисто, ці записи передамо до правоохоронних органів“, – заявив Кожем’якін.

У свою чергу, спікер Андрій Парубій нагадав Власенку: “Ми домовилися в попередній четвер, що ми проаналізуємо всі постанови, які про дочасні вибори, щоб просто конфліктні або вилучити, або поставити в другу частину – щоб не було інтриги під час голосування”.

“І ми домовилися, що ми в четвер знайдемо період, коли буде мобілізація в залі, щоб ми змогли принаймні ті постанови, які не викликають політичних дискусій, проголосувати – і запустити процес дочасних виборів”, – сказав він.

Нагадаємо, 16 лютого Центральна виборча комісія призначила на 29 квітня вибори в 40 об’єднаних територіальних громадах: 4 міських, 14 селищних, 22 сільських ОТГ. До складу цих 40 ОТГ увійшли 133 місцеві ради (міських – 4, селищних – 16, сільських – 113).

Як повідомлялось, втручання посадових осіб Приазовської районної держадміністрації Запорізької області у виборчий процес призвело до зняття з реєстрації дев’ятьох кандидатів у депутати Олександрівської ОТГ, висунутих «Батьківщиною».

На виборах, які пройшли 24 грудня 2017 року, “Батьківщина” заявляла про грубі порушення, адміністративний тиск та фальсифікації. Прес-служба “Батьківщини” тоді оприлюднила факти порушення виборчого законодавства.

Попри вищевказані втручання влади у вибори, “Батьківщина” отримала найбільше депутатів на виборах в ОТГ.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE