Politerno > Україна і світ > Порошенко сказав, що автокефалія “ще не в кишені” (Відео)

Порошенко сказав, що автокефалія “ще не в кишені” (Відео)

  • 24 Квітня, 2018
  • 1484 Переглядів
  • 0

Петро Порошенко заявив, що в свою останню зустріч з константинопольським патріархом Варфоломієм проговорив з ним більше шести годин.

Про це він розповів в ефірі “Свободи слова” на телеканалі ICTV, присвяченому гіпотетичному створенню Єдиної помісної церкви в Україні.

Президент не повідомив, про що він так довго спілкувався з патріархом. Також він запевнив, що у разі надання Україні автокефалії, в ній як і раніше залишаться будь-які інші церкви (маючи на увазі УПЦ Московського патріархату). І закликав “патріотичні сили” не заважати українцям ходити в “церкви з Росії”.

“Я хотів би звернутися до патріотичних сил. Ми повинні діяти відповідально, щоб продемонструвати, що в Україні є свобода совісті. Якщо хтось хоче ходити до церкви з Росії – це їх право”, – заявив Петро Порошенко.

Президент також заявив, що Єдина помісна церква, на його думку, зможе уніфікувати інститут капеланів в армії – всі вони будуть “автокефальними”. Хоча раніше він заявляв, що права інших православних церков порушуватися не будуть.

В ході обговорення Порошенко двічі ставили питання про те, чи не є його діяльність втручанням у церковні справи. Однак президент повернув це питання в сторону Росії.

“Чи має право держава втручатися в церковні справи? Я можу лише повторити ту відповідь, яку я дав у Верховній Раді – немає. Категорично не має права держава втручатися в церковні справи, тим більше якщо ця держава іноземна”, – підкреслив Петро Порошенко.

Він таож відкинув припущення, що ідея з помісною церквою – елемент його неоголошеної передвиборчої кампанії.

“Якщо ставиться питання, чому ми саме зараз підійшли до цього процесу, хочу сказати, що це точно не так… Ключовим елементом моєї кампанії перед президентськими виборами і після, було те, що я сказав, що ставлю перед собою завдання зробити все, щоб в Україні була помісна автокефальна Українська Православна церква”, – заявив президент.

“Ідеальним сценарієм для мене був би той факт, щоб разом з патріархом Константинопольським Варфоломієм підтвердили цей Томос, цю автокефалію і всі православні церкви, включаючи і російського патріарха. Це, на мою думку, єдиний спосіб, щоб хоч якось відмитися від того гніву і тих гріхів, які здійснені на території України російськими військовими, російськими пропагандистами, та іноді, на жаль, і російськими священиками. Чи вірю я, що це можливо? Господь творить чудеса. Я не виключаю і цього”, – сказав Порошенко.

В кінці свого виступу призидент сказав, що автокефалія “ще не в кишені” і закликав більше старатися для її отримання.

Читайте також: “Вирішили тісно спілкуватися”. Як розуміти першу відповідь Варфоломія по автокефалії

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE