Politerno > Україна і світ > Мінус 20% одержувачів. Чим обернеться видача субсидій за новими правилами, яка стартує вже з 1 травня

Мінус 20% одержувачів. Чим обернеться видача субсидій за новими правилами, яка стартує вже з 1 травня

  • 29 Квітня, 2018
  • 3562 Переглядів
  • 0

Українцям вже з 1 травня цього року доведеться отримувати субсидії за новими правилами. 27 квітня Кабмін затвердив постанову №329, якою встановив більш жорсткі вимоги до претендентів на державну допомогу.

Зокрема, субсидії не отримають громадяни, які мають порівняно нові авто (не старше 5 років) або квартиру площею понад 120 кв. м (для будинку – 200 кв. м). І це далеко не повний список “предметів розкоші”, щасливі власники яких, як порахували чиновники, можуть платити за комуналку по повній.

Мета нововведень одна – максимально прорідити армію одержувачів субсидій. За оцінками глави Українського аналітичного центру Олександра Охрименка, вже найближчим часом в допомозі відмовлять як мінімум 20% українців, які зараз її отримують.

Його розрахунки збігаються і з прогнозами Мінсоцполітики. Як повідомив директор департаменту державної соціальної допомоги Міністерства соціальної політики Віталій Музиченко, через нові правила надання субсидій число їх одержувачів може скоротитися приблизно на 15-20% з початку нового опалювального сезону.

Хто і чому ризикує залишитися без субсидій і чим закінчиться похід влади проти одержувачів допомоги.

З 1 травня – за новими субсидіями

Постанова №329 набуває чинності вже на днях – з 1 травня цього року. При цьому в документі зазначено, що в акурат з 1 травня багатьом українцям видача допомоги автоматично припиняється – до її переоформлення. Нові заяви і декларації, зокрема, повинні будуть подавати переселенці, громадяни, члени сімей яких не зареєстровані за адресою домогосподарства, ті, хто зніме житло, а також українці, прописані в квартирі, але фактично в ній не проживають та ін.

І зовсім не факт, що рішення буде прийнято на користь претендента на державну допомогу, навіть якщо до цього він її отримував. Адже тепер “здобувача” перевірятимуть на відповідність новим вимогам, а вони досить жорсткі.

Так, на субсидії не зможуть претендувати кілька категорій громадян.

По-перше, якщо площа квартири перевищує 120 кв. м (будинки – 200 кв. м). Як пояснив Олександр Охрименко, ця норма автоматично відсікає сім’ї, які мають по дві квартири і намагаються оформити субсидію хоча б на одну з них. Власникам апартаментів буде складно довести своє право на субсидію ще й тому, що тепер доведеться вносити в загальний дохід гроші, отримані від здачі житла в оренду.

“У містах-мільйонниках нерідкими стали випадки здачі квартир в оренду зі своєрідним бонусом – оформленою субсидією на комунальні послуги. При цьому власники житла не тільки отримують доходи, а й мають транспортні засоби або інші предмети розкоші”, – пояснили в Кабміні.

По-друге, субсидія не призначається, якщо хоча б у когось з членів сім’ї є авто не старше 5 років (крім мопеда або машини, виданої органами соціального страхування).

“Не дивно, що скорочувати армію субсидіантів вирішили з власників квартир і машин. Адже перевірити наявність такого майна за відповідними базами легко”, – відзначає Охрименко. Але у випадку з автомобілями, за його словами, з травня почнеться плутанина. Адже багато українців свого часу продали машини за дорученням і, по суті, вони до сих пір на них “висять”.

“Ті, кому потрібні субсидії, масово кинуться переоформляти машини, так що в сервісних центрах МВС буде жарко”, – говорить Охрименко.

По-третє, субсидії не дадуть сім’ям з дітьми старше 18 років, які не отримують ніяких доходів (і, відповідно, не платять податки) або їх місячний дохід нижче мінімальної зарплати (3,7 тис. грн). Виняток зроблять лише для студентів стаціонару або тих, хто стоїть на біржі праці.

По-четверте, на державну допомогу можна не розраховувати, якщо хто-небудь з членів сім’ї протягом останнього року купив земельну ділянку, квартиру або будинок, автомобіль, будівельні матеріали та інші “товари тривалого користування” або ж оплатив послуги на суму понад 50 тис. грн (остання норма не нова – вона була присутня в умовах отримання субсидій постійно).

“По суті, ризикують громадяни, які придбають, наприклад, туристичну путівку. Зрозуміло, що відразу факт такої покупки можуть і не виявити. Але, думаю, незабаром влада почне хоча б негласно моніторити тих, хто виїжджає за кордон, тим більше, що це досить легко зробити, і поступово стануть “відлучати” їх від субсидій “, – пояснив Олексій Кущ.

По-п’яте, мабуть, головне нововведення: влада вирішила відвадити від державних грошей тих, хто працює в тіні і не платить податки. Чиновники цілилися в заробітчан, закордонні доходи яких давно не дають їм спокою. У нових правилах зазначено, що тепер громадянам, які офіційно не працюють і не стоять на біржі праці, автоматично буде налічуватися дохід в три прожиткових мінімуми (5,1 тис.грн). Відповідно, цю суму стануть враховувати в загальному сімейному бюджеті при нарахуванні субсидій.

“Але прожитковий мінімум постійно переглядають, тому буде рости і ця сума – до кінця року вона складе близько 6 тис. грн. Зрозуміло, що шанси отримати субсидію з таким “уявним доходом “знижуються”, – говорить Охріменко.

Чи буде монетизація?

Як зазначено на офіційному сайті Кабміну, нові правила видачі субсидій потрібні, перш за все, щоб запустити процес монетизації пільг на комуналку.

“Уже в наступному опалювальному сезоні субсидії видаватимуть живими грошима, а це означає, що одержувачі зможуть залишити собі зекономлені в результаті економного споживання кошти”, – наголошується в поясненні Кабміну.

Але перехід до монетизації можливий лише в тому випадку, якщо система субсидій буде соціально справедливою, а держдопомогу будуть отримувати лише ті, хто її дійсно потребує, – вважають в уряді. І нібито, щоб відсікти українців, які можуть платити і самі, але приховують доходи, влада, власне, і затіяла нинішню верифікацію одержувачів.

У нових правилах також зазначено, що остаточне рішення про виділення родині субсидії буде прийматися не тільки за підсумком аналізу декларацій, а й після звіту соціального інспектора, який повинен на власні очі переконатися, чи дійсно так бідний претендент на допомогу, яким хоче здаватися.

Однак експерти кажуть, що монетизація субсидій до затіяного “відбору” претендентів на неї відношення не має.

“Найближчим часом монетизації не буде. Вона спочатку повинна пройти для постачальників послуг, а лише потім – для пересічних громадян. Для цього, в кращому випадку, знадобиться рік”, – вважає співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

Економіст Олексій Кущ вважає, що до монетизації поки далеко.

“На субсидії в цьому році знадобиться близько 70 млрд грн. Але живих грошей в такому обсязі в бюджеті немає. На енергоринку в обігу взаємозаліки: наприклад, облгази купують у “Нафтогазу” газ не за гроші, а за протоколи, той розраховується ними ж з “Укргазвидобуванням”, а остання передає їх до Мінфіну в якості сплати орендних платежів. Все – коло замкнулося. Якщо доведеться розраховуватися живими грошима, весь ланцюжок тут же зруйнується, так як грошей немає”, – говорить Кущ.

Готуються до підвищення тарифів

Станом на квітень, держава заборгувала за компенсаціями пільг на комуналку рекордну суму – близько 30 млрд грн. Тому, на думку Охрименка, зараз влада хоче максимально скоротити армію претендентів на субсидії. І вже травнева ревізія дозволить відсікти не менше 20%, або до 1,5 млн сімей, – підрахував Охрименко. Це дасть можливість скоротити державні витрати на субсидії відразу на 15 млрд грн.

Олексій Кущ впевнений, що нинішня “зачистка” субсидіантів – лише перша ластівка.

“Будуть поступово скорочувати число претендентів на держдопомогу, в результаті отримувати її зможуть не більше 10-15% сімей”, – говорить експерт.

Влада буде змушена посилювати вимоги для претендентів на субсидії з кількох причин.

“На скорочення витрат держбюджету наполягає МВФ, а влада намагатиметься домовитися з Фондом про новий кредитний транш”, – відзначає Охрименко.

“Держава просто не зможе платити субсидії всім, хто буде в них потребувати. Адже тарифи найближчим часом збільшаться, а значить доведеться виділяти все більше коштів і на компенсації, що в умовах дефіцитного бюджету зробити непросто”, – пояснив Дмитро Марунич.

Як відомо, за наполяганням МВФ ціни на газ повинні були вирости ще восени минулого року. Але тоді Кабмін ввів мораторій на зростання тарифів. І закінчується він 1 червня цього року. Що буде з цінами після цієї дати – поки незрозуміло.

З одного боку, близькість виборів, швидше за все, змусить прем’єр-міністра Гройсмана і далі відтягувати непопулярне рішення. З іншого – на збільшенні ціни на газ наполягають МВФ і “Нафтогаз”. Якщо аргументи останніх переважать, ціни на газ зростуть на 60%, а це означає, що на 40-45% подорожчають також гаряча вода і опалення, – підрахував Дмитро Марунич.

В такому випадку доведеться збільшувати і субсидіальний фонд в бюджеті, і автоматично нарощувати його дефіцит, на що влада навряд чи піде, вважають експерти. Швидше вона продовжить урізати число одержувачів субсидій.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE