Politerno > Україна і світ > Вибори в ОТГ: серед порушників КВУ називає лише “Батьківщину” та УКРОП, інші невідомі

Вибори в ОТГ: серед порушників КВУ називає лише “Батьківщину” та УКРОП, інші невідомі

  • 29 Квітня, 2018
  • 2097 Переглядів
  • 0

Як відомо, у неділю, 29 квітня, у 40 об’єднаних територіальних громадах в 17 областях України відбуваються перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад ОТГ і відповідних сільських, селищних, міських голів. Приблизна явка виборців на виборах станом на 12 годину становить 24%.

Такі дані надійшли від місцевих штабів партії «Батьківщина».

Зокрема, вибори проходять у 4 міських, 14 селищних і 22 сільських ОТГ.

Партія «Батьківщина висунула 875 кандидатів в депутати (849 зареєстровано) та 10 кандидатів на голову ОТГ.

Комітет виборців України повідомляє про чисельні порушення в ході голосування. Та все ж дивними виглядають повідомлення цієї організації, коли називається конкретна партія (а саме “Батьківщина”) в контексті зазначених порушень, та не називаються інші політичні сили і лише зазначається, що  мова йде про “одного з кандидатів однієї з партій”.

Так у комітеті повідомляють, що у Кілійській ОТГ Одеської області правоохоронці викрили схему підкупу виборців на одній з дільниць.

Як повідомляє КВУ, під час голосування на дільниці школи №3 (ДВК №510412) в місті Кілія працівники Національної поліції вилучили в офіційного спостерігача від партії “Батьківщина” зошит, в якому містилася інформація зі списком осіб та номерами телефонів виборців, які, ймовірно, отримали гроші в обмін на їх голоси.

Спостерігача підозрюють в здійсненні контролю над волевиявленням громадян, що може бути частиною схеми по підкупу виборців.

Спостерігача затримати не вдалося. Наразі його розшукує поліція. Контактні дані особи записано виборчою комісією при реєстрації.

КВУ також повідомляє про інші порушення на виборах в об’єднаних територіальних громадах, серед яких відкриття дільниць із запізненням, незаконна агітація в день виборів, голосування виборців за межами дільниць, порушення таємниці голосування.

Так, на Дніпропетровщині (село Малокозирщина, Перещепінська ОТГ) мало місце голосування виборців поза межами виборчої дільниці. Зокрема, одна з місцевих жителів заповнила бюлетень на вулиці на капоті автомобіля, чим було порушено таємницю голосування.

Також до КВУ надійшла інформація, що в селі Меліоративне (Дніпропетровська обл.) у день голосування виборців пригощали горілкою від імені одного із кандидатів в депутати (чомусь не згадується прізвище кандидата і найменування його партії). За отриманою інформацією алкогольні напої роздавав батько кандидата. Інший кандидат відреагував на порушення, викликав поліцію та написав відповідну заяву.

На Рівненщині (Олександрійська ОТГ) в день виборів, о 5 ранку, Житомирський апеляційний суд прийняв рішення на користь одного з кандидатів (те саме, прізвище кандидата і його партія не згадуються) щодо його реєстрації. Показово, що до цього, за день до виборів, Рівненський районний суд ухвалив рішення щодо зняття цього кандидата з виборчого процесу.

На Харківщині (Старовірівська ОТГ) та Волині (Торчинська ОТГ) зафіксовано підвезення виборців до дільниць. Підвезення мікроавтобусом виборців від імені одного з кандидатів (хто це?) також зафіксовано на Волині – у селі Веселе.

Крім того спостерігачі КВУ повідомляють про незаконну агітацію в день голосування. Зокрема, на Полтавщині (Терешківська ОТГ) та Рівненщині (Шпанівська ОТГ). Так, у Терешківській ОТГ місцевим жителям у день голосування приходять смс із закликом голосувати за одного з кандидатів на посаду голови ОТГ. У Шпанівській ОТГ в приміщенні дільниці у селі Малий Олексин зафіксовано розміщення агітаційних матеріалів партії “УКРОП” (ця партія згадується досить чітко).

Разом з тим, поліція Харківщини повідомляє, що її працівниками відкриті два кримінальних провадження за ч.2 ст. 160 (підкуп виборця, учасника референдуму) Кримінального кодексу за фактами порушення виборчого законодавства, які були зафіксовані у Нововодолазькому та Великобурлуцькому районах Харківської області та одне кримінальне провадження за ч. 1 ст. 157 (перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача) ККУ – у Харківському районі.

Раніше Комітет виборців України заявляв, що перед виборами 29 квітня в різних регіонах України було зафіксовано багато випадків підкупу виборців, а також факти тиску на кандидатів.

Нагадаємо, «Батьківщина» перемогла на найбільших місцевих виборах 2017 року. За результатами 5 хвиль виборів депутатів ОТГ у 2016-2017 рр. (11 грудня 2016, 18 грудня 2016, 30 квітня 2017, 29 жовтня 2017, 24 грудня 2017), «Батьківщина» також є партією №1. Політична сила Юлії Тимошенко має 28,6% від загальної кількості депутатів, обраних від партій. У БПП «Солідарність» – лише 18,3%.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE