Politerno > Україна і світ > В Польщі завели справу на “Газпром” і його партнерів з-за газопроводу в обхід України

В Польщі завели справу на “Газпром” і його партнерів з-за газопроводу в обхід України

  • 9 Травня, 2018
  • 1486 Переглядів
  • 0

Управління з питань захисту конкуренції та споживачів (UOKiK) – польський антимонопольний орган – почало розслідування відносно російського “Газпрому” і п’яти міжнародних компаній за фінансування газопроводу “Північний потік-2”.

Про це пише RMF24.

Відомство підозрює “Газпром” і його іноземних партнерів в незаконному створенні консорціуму в обхід польського законодавства.

Нагадаємо, що в 2016 році “Газпром” і його іноземні партнери – Shell, OMV, Engie, Uniper і Wintershall – просили польський антимонопольний регулятор UOKiK дозволити створити спільне підприємство (СП) Nord Stream 2 AG для будівництва “Північного потоку-2”.

На сьогодні ця компанія, зареєстрована в Швейцарії, повністю належить “Газпрому”.

UOKiK 22 липня 2016 року оприлюднив відповідь на заявку, в якому заявив, що дана угода може привести до обмеження конкуренції і ще більше посилити переговорну позицію “Газпрому”, який і так в даний час займає домінуюче становище в сфері поставок газу в Польщу.

У зв’язку з цим іноземні партнери “Газпрому” відмовилися від ідеї створення СП і відкликали заявки. Таке рішення означало, що “Газпрому” доведеться будувати газопровід самостійно.

Тепер UOKiK має інформацію про те, що компанії, незважаючи на відкликання заявок, продовжують реалізацію проекту без створення консорціуму, направляючи на ці цілі свої фінанси. У відомстві розцінюють це як порушення польського законодавства.

У разі підтвердження порушень “Газпрому” загрожує штраф в розмірі до 10% річного обороту компанії.

Як відомо, раніше в травні австрійска нафтова компанія OMV заявила про намір продовжити участь у спільних проектах з “Газпромом”, не дивлячись на введення США санкцій стосовно голови російського монополіста Олексія Міллера.

Раніше ми повідомляли, що генеральний директор Директорату з питань енергетики Єврокомісії Домінік Рісторі свого часу заявив, що проект будівництва газопроводу “Північний потік-2”, який Росія планує прокласти в обхід території України, не сприяє диверсифікації поставок газу до Європи, і не буде підтриманий Європейською комісією.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE